Δεν «περπάτησε» και… ξεχάστηκε
ΘΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Τη θέση πως ο θεσμός των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ) δεν απέδωσε και για αυτό το ΓΕΣ δεν τον συνέχισε, καθώς «αφού έλαβε υπόψη του τις απόψεις της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ και της ΑΣΔΕΝ, ενίσχυσε την άποψή του ότι ο θεσμός δεν πέτυχε τους τεθέντες στόχους, διαπίστωση την οποία υιοθέτησε και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ,..... και διέταξε την άμεση διακοπή του και την ανάθεση του έργου των ΕΦΥΕΣ σε ΕΠΟΠ για τις Μονάδες Έβρου και Νήσων και σε ΕΜΘ Υπαξιωματικούς (άνω των 40 ετών) για τις Μονάδες Ηπείρου και Μακεδονίας», εξέφρασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε απάντηση σχετικής ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απαντώντας στη βουλευτή που ανέφερε πως «το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνει τη δρομολόγηση των προβλεπόμενων ενεργειών για την πρόσληψη 78 νέων ανθρώπων που κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές του Νομού Σερρών», παρουσίασε μάλιστα και στοιχεία που δείχνουν πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί ένας αποτυχημένος θεσμός αφού από την αρχή του, στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού (για 1 χρόνο), προβλεπόταν πρόσληψη το έτος 2005 (κατάταξη το έτος 2006) 1.100 ΕΦΥΕΣ και με την οριστική εφαρμογή του θεσμού η πρόσληψη το 2006 (κατάταξη το έτος 2007) 2.200 ΕΦΥΕΣ. Από το έτος 2007 (κατάταξη το έτος 2008) και μετά, όπως αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο αριθμός των ΕΦΥΕΣ που θα κατατάσσονταν θα καθοριζόταν κάθε χρόνο με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών αλλά σε κάθε περίπτωση οι συνολικές θέσεις δεν θα μπορούσαν να υπερβαίνουν τις 30.000.
Οι ΕΦΥΕΣ όμως «δεν περπατούσαν» και για αυτό σε μια τελευταία προσπάθεια το έτος 2008, προκειμένου να καταστεί ο θεσμός πιο ελκυστικός, τροποποιήθηκε ο Ν. 3366/2005 με τον αντίστοιχο Ν. 3648/2008 (άρθρο 15), με τον οποίο:
«α. Εξομοιώνονταν μισθολογικά οι ΕΦΥΕΣ με τους ομοιοβάθμους τους μόνιμους επαγγελματίες στρατιωτικούς, πλην αυτών που θα κατατάσσονταν στους βαθμούς του στρατιώτη και του δεκανέα, που θα λάμβαναν αποδοχές λοχία.
β. Αποφασίσθηκε να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα επιδόματα, πλην του Επιδόματος Χρόνου Υπηρεσίας (ΕΧΥ), το οποίο θα λαμβάνουν μετά τη συμπλήρωση 1 έτους πραγματικής υπηρεσίας.
γ. Διαφοροποιούνταν τα όρια ηλικίας για κατάταξη, για τους αξιωματικούς σε 43 από 40 έτη και για τους οπλίτες σε 38 από 35 έτη».
Και όμως, παρ’ όλες τις ευνοϊκές διατάξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως και «προκλητικά» ευνοϊκές, το ενδιαφέρον προς κατάταξη στο θεσμό δεν αυξήθηκε, αλλά αντίθετα μειώθηκε! Έτσι το 2009 υπηρετούσαν στις τάξεις του στρατού όλοι και όλοι 127 ΕΦΥΕΣ!
Για την ιστορία αναφέρουμε πως σύμφωνα με το ΓΕΣ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ο θεσμός των ΕΦΥΕΣ να αποτελεί μαζί με τον ενεργό στρατό, την εθνοφυλακή και την εφεδρεία, συστατικό στοιχείο του Στρατού Ξηράς που να αποσκοπεί στη στενότερη σύνδεση και ενεργό συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών των παραμεθορίων περιοχών (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Σερρών. Κιλκίς, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου) στον αμυντικό μηχανισμό της χώρας και ταυτόχρονα να συμβάλλει στην αύξηση της ειρηνικής δύναμης των μονάδων των παραμεθορίων περιοχών, καλούμενο προς τούτο υπό τα Όπλα για ορισμένη διάρκεια κάθε χρόνο, για αυτό μάλιστα και είχαν δοθεί και μια σειρά προνόμια όπως:
η ελεύθερη είσοδος σε στρατιωτικά πρατήρια κατά την παραμονή τους στο θεσμό, για τους αξιωματικούς – ανθυπασπιστές, δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στις στρατιωτικές λέσχες, αλλά και δωρεάν σίτιση και διαμονή κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας πλέον του ωραρίου.
Τρία χρόνια σιωπής;
Εντύπωση προκαλεί η προσωπική ιστοσελίδα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Κ. Σπηλιόπουλου, όπου καταγράφει όλη του την πολιτική δραστηριότητα.
Στην ενότητα «Εθνική Άμυνα», η πλέον πρόσφατη ερώτηση είναι από τις 18 Νοεμβρίου 2008, δηλαδή εδώ και τρία χρόνια (!) και ως θέμα της αναφέρει την εκμετάλλευση του ιχθυοτροφείου του ναυτικού οχυρού Αράξου, ένα θέμα για το οποίο είχε κατατεθεί ερώτηση και στις 24 Σεπτεμβρίου 2008 με θέμα της τα κομματικά παιχνίδια, όπως ανέφερε, με τη μίσθωση του ιχθυοτροφείου ΝΟ Αράξου.
Κατά τα λοιπά το ίδιο διάστημα είχαν κατατεθεί ερωτήσεις και για την ΕΒΟ αλλά και το ΜΤΣ.
Για να δούμε λοιπόν τώρα που ο Κ. Σπηλιόπουλος βρέθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας τι θα πράξει για τα ζητήματα που ήλεγχε ως βουλευτής και βεβαίως για τα πολύ περισσότερα και σημαντικότερα που καλείται να αντιμετωπίσει μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που απαιτεί αποφασιστικότητα και, κυρίως, ταχύτητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου