Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Η Τουρκία σε νέα περίοδο.- Τι και γιατί συμβαίνει στη γειτονική χώρα.


Δεν προλάβαμε στις “Ανιχνεύσεις” πριν 15 ημέρες να διατυπώσουμε το νέο πεδίο που αρχίζει να διαμορφώνεται στην Τουρκία και οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. 


Η γειτονική χώρα, εισέρχεται σε μια νέα φάση της πολιτικής ιστορίας της και αυτό σημαίνει πολλά. 

Η συνειδητοποίηση απο τον τουρκικό λαό μιας νέας πραγματικότητας και η προσαρμογή του στα νέα αυτά δεδομένα μόνο ωφέλη μπορεί να έχει και για τον ίδιο και για την ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. 

Στο δίλημμα κεμαλιστές ή ισλαμιστές, η τουρκική νεολαία και μεγάλο μέρος της λοιπής τουρκικής κοινωνίας, κυρίως τα πιο προβληματισμένα στρώματα, αναζητούν και άλλες λύσεις. Και αυτές υπάρχουν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, διαδραμάτισε έναν ιστορικό ρόλο για την Τουρκία, αλλά τα γεγονότα που παρακολουθούμε τις ημέρες αυτές, σήμαναν την αρχή του τέλους της βασιλείας του.

Ο Ερντογάν, επιτέλεσε το ρόλο, του, δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και, όπως επανειλημμένως έχει αποδειχθεί, η θεωρία της εξέλιξης έχει εφαρμογή και στην πολιτική.
Επιβιώνουν τα πολιτικά είδη που είναι εύκολα προσαρμόσιμα. 

Και ο Ερντογάν, προκειμένου να υπερασπιστεί την πολιτική του και το πρόγραμμά του, έρχεται και θα συνεχίσει να έρχεται σε αντίθεση με τα σημερινά προτάγματα της τουρκικής κοινωνίας που δεν είναι ούτε ισλαμικά ούτε κεμαλικά.

Ποιές είναι οι αιτίες της εξέγερσης στην Τουρκία;

Που οδηγείται η γειτονική χώρα;

Δύο ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στην εκπομπή “Ανιχνεύσεις” της Τετάρτης 5 Ιουνίου.

Προσκεκλημένοι: Σάββας Καλεντερίδης, εκδότης, γεωπολιτικός αναλυτής, Δημήτρης Κιτσίκης, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας, Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος.

Θα παρακολουθήσετε ακόμη συνεντεύξεις με διακεκριμένους τούρκους δημοσιογράφους.

anixneuseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: