Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Και ξαφνικά οι Τούρκοι βλέπουν ένα καινούργιο παράγοντα να δραστηριοποιείται εναντία στις θέσεις τους στο πολύ εύφλεκτο πεδίο της Μέσης Ανατολής, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στην Άγκυρα, εξ’ αιτίας της σημαντικής θέσης του στην νέα αμερικανική κυβέρνηση.


Πρόκειται για τον γαμπρό του Τραμπ και σύμβουλο του, τον Jared Kushner, που πρόσφατα βρέθηκε αιφνίδια στην Βαγδάτη συνοδεύοντας τον Αμερικανό στρατηγό, Joseph Dunford και είχε συνομιλίες με την ιρακινή κυβέρνηση και τον Ιρακινό πρωθυπουργό İbadi και τον υπουργό Άμυνας του Ιράκ,Hiyali, για το θέμα της Μοσούλης και του Κιρκούκ, βγάζοντας έξω από το τοπίο των επιχειρήσεων την Τουρκία.
 
Η κίνηση αυτή έχει εκνευρίσει την Άγκυρα, γιατί επιδιώκει με κάθε μέσο να έχει βασικό και κύριο λόγο ειδικά για το Κιρκούκ όπου, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, υπάρχει μια μεγάλη τουρκόφωνη μειονότητα.

Τελευταία η ανάρτηση της κουρδικής σημαίας στην περιοχή έχει εξοργίσει τους Τούρκους και ο ίδιος ο Ερντογάν κάλεσε να κατέβει αμέσως αυτή η σημαία γιατί αλλιώς θα… επέμβει στρατιωτικά η Τουρκία.

Οι νέες εξελίξεις όμως θεωρούνται σαν χαστούκι για την Άγκυρα, καθώς όπως φαίνεται ο γαμπρός του Τραμπ σχεδιάζει χωρίς τους Τούρκους τις επιχειρήσεις και ήδη θωρείται ότι κινείται εχθρικά προς τα τουρκικά συμφέροντα.

Όπως φαίνεται εδώ οι τουρκικές μαγκιές δεν περνούν.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: