Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Οι Τούρκοι δεν έχουν μπέσα: «Πουλάνε» τη Ρωσία μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Συρία;

 Ζητούν απομάκρυνση του Άσαντ και αναζητούν ρόλο ρυθμιστή


Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από την ώρα που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χτυπήσουν τη Συρία με 59 Tomahawk, αλλάζοντας (;) στάση και η Τουρκία έτρεξε να πατήσει και στη… δεύτερη βάρκα για να είναι καλυμμένη. Είναι αυτό που λένε πώς ο Τούρκος δεν έχει μπέσα και εμείς οι Έλληνες το ξέρουμε πολύ καλά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήκωσε το δάκτυλο χθες στη Ρωσία και υπέδειξε στον Βλαντιμίρ Πούτιν πώς πρέπει να άρει την στήριξη του στον Σύρο πρόεδρο Μπασαρ αλ Άσαντ.

Μέχρι τώρα και αφού «συνθηκολόγησε» με την Ρωσία προκειμένου να έχει τη στήριξη της και να κάνει την εισβολή στα συριακά εδάφη δεν είχε πει λέξη για να αμφισβητήσει τον Άσαντ.

Το κάνει τώρα που ο Τραμπ αποφάσισε να βομβαρδίσει τη Συρία.

Μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι διεμήνυσε στους Ρώσους πως δεν κάνουν σωστά βήματα στο θέμα της Συρίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή και όπως είπε του επισήμανε πώς η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή απέναντι στην αγριότητα μίας επίθεσης με χημικά όπλα.

«Θα πρέπει να παραιτηθείτε της επιμονής σας στον Άσαντ και να επιτρέψετε να ξεκινήσει η μετάβαση στην επόμενη μέρα», αποκάλυψε ο Τσαβούσογλου πως είπε στον Σεργκέι Λαβρόφ και για να κρατήσει τα προσχήματα, πρόσθεσε πώς άσκησε κριτική και στη ρητορική των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν μία λύση, την οποία θα αποφασίσει ο λαός της Συρίας. Προφανώς και δεν συμφέρει την Άγκυρα κάτι τέτοιο γιατί ο λαός της Συρίας θα στηρίξει και πάλι τον Άσαντ.

Φαίνεται λοιπόν πώς η Τουρκία με μεγάλη ευκολία αλλάζει στρατόπεδα. Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί ορισμένες φορές αλλά όχι πάντα. Κάποια στιγμή είτε η Ρωσία είτε οι ΗΠΑ θα αισθανθούν πώς η Άγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να τους πουλήσει χωρίς κανένα δισταγμό και εκεί τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά.

Ήδη, και οι δύο μεγάλες δυνάμεις γνωρίζουν το παιχνίδι του Τούρκου προέδρου και την αγωνία του να μην χάσει η χώρα του εδάφη. Αυτό όμως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας έπαιξε ρόλο και το περιθώριο που της έδωσε η Ρωσία. Μετά την κατάρριψη του Su-24 και την άρση των περιορισμών που της είχε θέσει, βγάζοντας την από τη δύσκολη θέση λόγω της δυσμένειας στην οποία την είχαν ρίξει και οι ΗΠΑ αποφασισμένες να στηρίξουν τις δυνάμεις των Κούρδων η Μόσχα επέτρεψε στην Άγκυρα να μπει στη Συρία και να θελήσει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα.

Συριακός Στρατός και ρωσικές δυνάμεις «καθάρισαν» τους τζιαχαντιστές και η Τουρκία ήρθε να διεκδικήσει εδάφη. Αν δεν βρίσκονταν μπροστά στους Τούρκους οι Κούρδοι που τους ανάγκασαν τελικά να τερματίσουν και την επιχείρηση του Ευφράτη, τότε ίσως τα κέρδη για την Τουρκία ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Αν λοιπόν η κατάσταση δεν είναι έτσι όπως φαίνεται, δηλαδή οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ να αποφάσισαν να αλλάξουν πολιτική και να συγκρουστούν με τη Ρωσία (γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο όλα αυτά να είναι σε συνεννόηση Πούτιν-Τραμπ) τότε η Τουρκία έλαβε περισσότερο χώρο απ” ότι θα έπρεπε στη Συρία από την Ρωσία. Και αυτό φαίνεται με την εκ νέου αλλαγή στάσης της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: