Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ Η ΜΟΣΧΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Την αντιμετώπιση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην Συρία μελετά η Μόσχα και όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, (Hürriyet), καθώς η Τουρκία ενδιαφέρεται άμεσα για τις εξελίξεις, στο τραπέζι έχουν τοποθετηθεί τρία πιθανά σενάρια.


Το πρώτο και απαισιόδοξο σενάριο είναι ο Τραμπ να παρασυρθεί ακόμα περισσότερο από τα γεράκια της Ουάσιγκτον και να επιχειρήσει χερσαία επέμβαση στην Συρία με μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή, Aleksey Fenenko, θα υποστηρίξουν στην Ουάσιγκτον ότι οι ΗΠΑ μετά τα νέα δεδομένα είναι υποχρεωμένες να επιχειρήσουν ανοιχτή επέμβαση στην Συρία, που όμως σίγουρα θα τις φέρει αντιμέτωπες με τις ρωσικές δυνάμεις και έτσι θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
 
Στο δεύτερο σενάριο σύμφωνα με τον Ρώσο γεωστρατηγικό αναλυτή, Dmitri Suslov, οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική έντονων πιέσεων να αποδεχτεί η Μόσχα να φύγει ο Άσαντ από την εξουσία σαν ένοχος εγκλημάτων πολέμου.
Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει ίσως μια ελεγχόμενη αύξηση της έντασης κατά το παράδειγμα της κρίσης της Κούβας και στη συνέχεια με συνεννόηση εκτόνωση της κρίσης.

Στο τρίτο και πιο αισιόδοξο σενάριο θα υπάρξει τελικά διπλωματική προσέγγιση, ενώ η Ρωσία θα ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις της στην Συρία, όπως αυτό έχει αρχίσει δείχνοντας έτσι μια αποφασιστική στάση που θα αποτρέψει τις ΗΠΑ να τραβήξουν και άλλο το σχοινί. Αυτό το σενάριο θα συζητηθεί και στην συνάντηση αυτές τις μέρες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Tilrson, στη Μόσχα.

Το επίμαχο που ανησυχεί την Άγκυρα είναι ότι και στα τρία σενάρια η Τουρκία πολύ πιθανώς θα βγει ζημιωμένη, καθώς οι σχέσεις της και με τις δυο υπερδυνάμεις προβλέπεται να χειροτερέψουν.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους Κούρδους, ενώ η Μόσχα θα έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη της από τον Ερντογάν. Χαρακτηριστικό είναι πως ρωτηθείς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαούσογλου, με ποιανού την μεριά είναι η Τουρκία στην αμερικανορωσική κρίση, απέφυγε με… «τρόμο» να απαντήσει!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: