Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Eurogroup: Συμφωνία δανειστών - Ελλάδας - Έκλεισε η β'αξιολόγηση - Έρχεται η ελάφρυνση του χρέους! (βίντεο)

ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2019

του Θεόφραστου ΑνδρεόπουλουΤο θρίλερ έλαβε τέλος: Έκλεισε η β'αξιολόγηση και επήλθε συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα για μέτρα 3,6 δισ. από μείωση συντάξεων και αλλαγές στο αφορολόγητο

Το ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup της Μάλτας.

Το σημαντικό όμως για την κυβέρνηση είναι ότι ξεκινούν άμεσα και οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους.
Με δεδομένο ότι τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019 και μετά η κυβέρνηση παίρνει μεγάλη ανάσα και αναλαμβάνει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωτερικό.

 
Τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να την ωθήσει σε πρόωρες εκλογές όπως πολλοί εκ των αντιπάλων θα έλπιζαν.
Μέχρι το 2019... ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.

Μαλιστα η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους της στα εργασιακά όπως δήλωσε πριν από λίγο ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ: «Δεν περιλαμβάνονται ομαδικές απολύσεις & lock-out, αλλά επιστροφή συλλογικών συμβάσεων και τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν το 2019 & 2020 αν εχουν επιτευχθεί οι στόχοι. Αν είμαστε εντός στόχων για 3,5% πλεόνασμα, το 2019 θα ισχύουν και τα θετικά μέτρα»

«Όλα [αξιολόγηση & συμφωνία] θα έχουν ολοκληρωθεί πολύ πριν από το καλοκαίρι. Το θέμα με τις δηλώσεις J.Dijsselbloem πρέπει να θεωρείται λήξαν. Παραδέχτηκε ότι έκανε ένα λάθος. Ο J.Dijsselbloem είπε ότι είναι ανοιχτός σε ένα ειδικό Γιούρογκρουπ για το χρέος, πριν τα τέλη Μαϊου.»

«Πετύχαμε μεγάλη μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση μετά το προηγούμενο Eurogroup όταν και με δική μου πρωτοβουλία αλλαξαμε τη στρατηγική που διαπραγματευόμαστε για τα πράγματα» είπε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισενμπλουμ.


Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στην Αθήνα καθώς όπως είπε «έχουμε συμφωνία ως προς αυτά τα μεγάλα ζητήματα και για τις μεταρρυθμίσεις» όπως αναφέρει το amna.grΣύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ για τις συντάξεις (1,8 δισ. ευρώ) θα ισχύσουν από το 2019 και το άλλο 1% από τις αλλαγές στο αφορολόγητο το 2020.Όπως είπε «θα υπάρξουν και τα διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό πεδίο για να υπάρξουν αντίμετρα».


Παράλληλα ανακοίνωσε ότι όταν επιτευχθεί το Staff Level Agreement τότε το Eurogroup θα επιστρέψει για το ζήτημα του χρέους.

Τη συμφωνία χαιρέτισε και εκ μέρους της ΕΚΤ ο Μπενουά Κερέ λέγοντας ότι στη βάση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν μετά το πρόγραμμα θα ξεκινήσουμε συγκεκριμένες κινήσεις σε σχέση με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους τις επόμενες εβδομάδες. 

 
«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να υλοποιούν τα προαπαιτούμενα γιατί όσο περνάει ο χρόνος τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα» συνέχισε ο κ. Κερέ τονίζοντας ότι «η συνεχής αβεβαιότητα είχε αντίκτυπο στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα». 

 
Η συμφωνία μας βάζει στις σωστές ράγες είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Μιλήσαμε πολύ για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά νομίζω οτι υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν ζητήματα. Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για το 2016 θεωρούμε ότι θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

 
«Έχουμε μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε εισαγωγικά στη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Και στη συνέχεια, τα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει, «απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, γι αυτό και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα», από εδώ και πέρα, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θέλω να χαιρετίσω την κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα, μετά από αρκετούς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Οι συνθήκες θα επιστρέψουν στα κλιμάκια να επιστρέψουν πολύ γρήγορα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

 
«Ήρθε η ώρα να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει πολλά χρόνια σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας, την υλοποίηση επενδύσεων και την πραγματοποίηση επενδύσεων», προσέθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος και τόνισε:


 
«Δίνουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο μέτρων που θα βοηθήσει την οικονομία να σταθεί στα πόδια της».

Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Μάλτας.

After staff level agreement is reached  will come back to the issue of medium term fiscal path and debt sustainability 
 
Mission teams can return to Athens for further technical work and to reach full staff level agreement as soon as possible  
 
At presser : Agreement on main overarching elements of the policy package, in terms of size, timing and sequencing 
 

Je salue l'accord de principe sur la Grèce à  - après plusieurs mois de négociations difficiles
 
Les conditions sont en place pour un retour prochain de la mission à Athènes pour conclure un accord, je l'espère, dans les meilleurs délais
 
Agreement on  is within reach if all partners engage in good faith. @EU_Commission will push for this at the  in Valletta
 

  : Δεν περιλαμβάνονται ομαδικές απολύσεις & lock-out, αλλά επιστροφή συλλογικών συμβάσεων
 
  : Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν το 2019 & 2020 αν εχουν επιτευχθεί οι στόχοι
 
  : Αν είμαστε εντός στόχων για 3,5% πλεόνασμα, το 2019 θα ισχύουν και τα θετικά μέτρα
 Δεν υπάρχουν σχόλια: