Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Το ISIS απειλεί με νέα χτυπήματα μετά το μακελειό στην Αίγυπτο – 47 νεκροί και 150 τραυματίες (εικόνες,βίντεο)

Δύο τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά διέπραξαν τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον κοπτικών εκκλησιών στην Αίγυπτο βάφοντας με αίμα την Κυριακή των Βαΐων.


Η τρομοκρατική οργάνωση σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, όπου απειλεί με νέες επιθέσεις στο μέλλον έδωσε και τα ονόματατ ων τζιχαντιστών που έκαναν τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια διαπράχθηκε από τον Άμπου αλ Μπαράα αλ Μάσρι, μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η επίθεση στην εκκλησία της Τάντας διαπράχθηκε από τον Άμπου Ίσαακ αλ Μάσρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το βίντεο ντοκουμέντο από την έκρηξη στην Αλεξάνδρεια: 




Σύμφωνα με το Reuters ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι έθεσε τη χώρα σε τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να καταθέσει το σχετικό αίτημα ενώπιον του Κοινοβουλίου εντός μίας εβδομάδας προκειμένου να εγκριθεί.

Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους παραχώρησε συνέντευξη τύπο στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Υπάρχει μια σειρά διαδικασιών που θα εφαρμοστούν, καταρχάς η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες» επισήμανε ο πρόεδρος, ενώ τόνισε ότι έλαβε το συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου να «προστατεύσει» και να «διαφυλάξει» την χώρα.

O τραγικός απολογισμός των επιθέσεων είναι τουλάχιστον 45 νεκροί ενώ η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αίγυπτου και του αραβικού κόσμου Αλ Αχράμ μιλάει για 47 πλέον νεκρούς: 29 στην Τάντα και 18 στην Αλεξάνδρεια (σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου).
Οι τραυματίες είναι περίπου 150.


Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις «άνανδρες επιθέσεις»

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον δύο εκκλησιών Κοπτών στην Αίγυπτο σήμερα, τις «άνανδρες» επιθέσεις που στοίχισαν την ζωή τουλάχιστον 45 ανθρώπων.

Σε ένα δελτίο τύπου, το Συμβούλιο παρότρυνε όλα τα κράτη μέλη να συνεργαστούν με την αιγυπτιακή κυβέρνηση προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες των επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου «εκφράζουν τη συμπόνιά τους και απευθύνουν συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στην κυβέρνηση της Αιγύπτου. Εύχονται στους τραυματίες την ταχεία και πλήρη ανάρρωσή τους».

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επισημαίνουν ότι η τρομοκρατία σε κάθε της μορφή συνιστά μία από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Καταδικάζει και ο Τραμπ μέσω twitter
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις με μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Λυπήθηκα πολύ όταν έμαθα για την τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Αλ Σίσι θα διαχειριστεί την κατάσταση με τον πλέον προσήκοντα τρόπο» επισημαίνεται.

Το Ισραήλ καλεί τους υπηκόους του να εγκαταλείψουν την περιοχή

Το Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα τους υπηκόους του να μην επισκέπτονται την χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο και να εγκαταλείψουν «αμέσως» την περιοχή, έπειτα από τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον χριστιανικών εκκλησιών.

«Η πολύνεκρη επίθεση αποδεικνύει μία ακόμη φορά την τρομοκρατική ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο καταπολέμησης της τρομοκρατίας της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Δεδομένου του μεγέθους της απειλής, το γραφείο συστήνει σε όλους τους Ισραηλινούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σινά να φύγουν αμέσως και να επιστρέψουν στο Ισραήλ».


Το γραφείο αντιτρομοκρατίας είχε εκδώσει τον περασμένο μήνα προειδοποίηση σχετικά με το Σινά, έναν δημοφιλή προορισμό για τους Ισραηλινούς ενόψει του εβραϊκού Πάσχα.


Αυτή η νέα οδηγία εκδίδεται «μετά την κλιμάκωση της σοβαρότητας της απειλής εναντίον των Ισραηλινών που επισκέπτονται το Σινά και τα περίχωρά του» διευκρινίζεται στο κείμενο.


Η διπλή επίθεση-καμικάζι

Οι δύο βόμβες εξερράγησαν σε εκκλησίες στη βόρεια Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 45  άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 150.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν  τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αίγυπτου και του αραβικού κόσμου Αλ Αχράμ μιλάει για 47 πλέον νεκρούς: 29 στην Τάντα και 18 στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου.

Οι τραυματίες είναι περίπου 150.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 μέσα στην κοπτική εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.


Δείτε τη στιγμή της έκρηξης:
 


Η δεύτερη έκρηξη έγινε γύρω στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, έξω από κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ένας αστυνομικός παρεμπόδισε τον βομβιστή να εισέλθει στο εσωτερικό του ναού και εκείνος αμέσως πυροδότησε την βόμβα.

Πληροφορίες και για τρίτη βόμβα που απενεργοποιήθηκε

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε άλλη χριστιανική εκκλησία της Αλεξάνδρειας, τον οποίο εξουδετέρωσε ειδική ομάδα πυροτεχνουργών της Αιγυπτιακής αστυνομίας.

Footage shows aftermath of explosion in Cairo,  — believed to have been set off within vicinity of St. George’s Church. pic.twitter.com/tOmxDfNAaJ
: Explosion within vicinity of St. George's Church kills dozens and many more injured in north , Egypt. pic.twitter.com/yf3HPkiQrE
Προβολή εικόνας στο Twitter
 
Η επίθεση σημειώνεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κάλεσε οι χριστιανοί να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά. “Ηταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις αποτρόπαιες πράξεις.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

Ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Τα νοσοκομεία, πολιτικά και στρατιωτικά, βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι είναι πιθανό τα θύματα να αυξηθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: