Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Τι συμβαίνει με την 4η τουρκική στρατιά “του Αιγαίου”; Η περίεργη “απενεργοποίησή” της

Οι μεγάλοι αριθμοί παραβιάσεων στον αέρα, τα πολλά πολεμικά πλοία που οι Τούρκοι έστειλαν σε πολλά σημεία του Αιγαίου και γενικώς η “υπερκινητικότητα” που έδειξαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών στην άσκηση ΝΤΕΝΙΖ ΓΚΟΡΝΤΟΥ, μπορεί να ήταν μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης και κάλυψης των πολύ μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.


Θα ασχοληθούμε με τα δεύτερα. Οι επισημάνσεις που έχουν γίνει από Έλληνες επιτελείς είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες και τα συμπεράσματα χρήσιμα.

Εκτός από την διαπίστωση περί “αποκεμαλοποίησης” των τουρκικών ΕΔ για την οποία γράψαμε χθες, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν στην γνωστή μας 4η Στρατιά. Τη Στρατιά του Αιγαίου.

Φέτος δεν διεξήχθη η διακλαδική αποβατική άσκηση με την επωνυμία EFES (ΈΦΕΣΣΟΣ) η οποία διεξάγεται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ στην περιοχή DOGANBEY του κόλπου SIGACIK. Στην άσκηση συμμετέχει η ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ (με έδρα την Σμύρνη) η οποία μετασχηματίζεται σε Διακλαδικό Στρατηγείο.

Σκοπός της άσκησης είναι η εκπαίδευση του προσωπικού στις επιχειρήσεις κατάληψης κύριας νήσου σε συνδυασμό με την κατάληψη ενδιάμεσης ή και βραχονησίδας/ων.

Κάθε χρόνο λοιπόν η τελική φάση άσκησης περιλαμβάνει απόβαση ημέρα και νύκτα, ενώ την τελική φάση παρακολουθεί ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός  της Τουρκίας, προσκαλούνται οι ΑΚΑΜ και η διεξαγωγή προβάλλεται επαρκώς από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η  άσκηση (EFES-2017), σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΔ διεξήχθη σε πολύ μικρή κλίμακα και κυρίως ασκήθηκε το Στρατηγείο της Στρατιάς Αιγαίου σε επίπεδο ΤΑΑΣ (Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων). 

Δεν είδαμε τον αποβατικό στόλο της Τουρκίας να μετακινείται από τη ΝΒ της Φώκαιας. ούτε και δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή (μετακινήσεις δυνάμεων, κατασκευή υποδομών-παρατηρητηρίων κ.λπ.). 

Τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν με οδηγούν στις παρακάτω σκέψεις:

α. Δεν υπάρχει ακόμα εμπιστοσύνη της ηγεσίας στο προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων (ιδίως του τουρκικιύ ναυτικού). Ας μην ξεχνάμε πόσα στελέχη SAT-SAS συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15/7/2016.

β. Είναι πιθανό μεγάλο ποσοστό της δύναμης της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (η οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση EFES) είτε έχει συλληφθεί είτε έχει μεταφερθεί στη ΝΑ Τουρκία για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις στην Συρία ή στις επιχειρήσεις κατά του PKK.

γ. Το πιο αθώο σενάριο είναι να πρόκειται για  μετασχηματισμό της Στρατιάς Αιγαίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 2011 ΑΠΟ ΤΟ  iefimerida.gr

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ Η' ΠΑΓΙΔΑ;

Αποσύρουν οι Τούρκοι την Στρατιά του Αιγαίου;

Αποσύρουν οι Τούρκοι την Στρατιά του Αιγαίου;
«Η Στρατιά του Αιγαίου, το Δ’ Σώμα Στρατού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργήθηκε το 1975 σε μία περίοδο τεταμένων σχέσεων με την Ελλάδα για το Αιγαίο και δε χρειάζεται πλέον η ύπαρξή του».

Αυτό φέρεται να δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ της Τουρκίας, Χουσεΐν Τσελίκ, σε συνέντευξη του στη τουρκική εφημερίδα Radikal [φωτό].


«Πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να πάψει η Τουρκία να χαρακτηρίζεται από διεθνείς εκθέσεις ως “χώρα μερικών ελευθεριών”» σημείωσε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπό κατάργηση είναι και το Α’ Σώμα Στρατού στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος είχε σχηματιστεί για ενδεχόμενη απειλή από τα Βαλκάνια.



«Υποσχεθήκαμε αληθινή δημοκρατία και αποστρατιωτικοποίηση της πολιτικής. Πρέπει να γίνουν» τόνισε στη συνέχεια ο Χουσεΐν Τσελίκ ο οποίος προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης στις τουρκικές στρατιωτικές σχολές καθώς δεν ανταποκρίνεται πλέον στις παγκόσμιες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.



Ο Χουσεΐν Τσελίκ έχει ταχθεί στο παρελθόν ανοικτά υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής της Χάλκης ενώ πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν αποφάσισε να επιστραφούν εκατοντάδες ακίνητα σε μειονότητες που είχαν περάσει σε χέρια τρίτων εδώ και πολλές δεκαετίες.


Διαψέυδει ο Τσελίκ
Ωστόσο ο ίδιος ο Τσελίκ σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα διέψευσε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα δεν ανέφερε κάτι περί "κατάργησης της Στρατιάς Αιγαίου" και ότι αυτό "ήταν σχόλιο της εφημερίδας επί ενός σημείου της δέσμης που έχει επεξεργαστεί ο ίδιος, σχετικά με τις αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις» και συγκεκριμένα το σημείο εκείνο το οποίο αναφέρει ότι «πρέπει να επανεξεταστεί το πόσες στρατιές θα έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το πού ακριβώς θα βρίσκονται αυτές».

Στη γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι «κάποιες προσωπικές απόψεις και επιθυμίες προβλήθηκαν ως ανακοίνωση, ως κυβερνητικό σχέδιο ή ως ζητήματα που έχουν αποφασιστεί εντός του κόμματος». Ο Τσελίκ σημειώνει ότι τα εν λόγω 15 σημεία «δεν έχουν συζητηθεί θεσμικά στο κόμμα, ούτε και έχουν προταθεί στην κυβέρνηση» και αναφέρει ότι «όλα αυτά τα ζητήματα είναι πάγια θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Εγώ ως βουλευτής θέτω υπό συζήτηση τα θέματα αυτά».

Πάντως η "Ραντικάλ" πρόβαλε σήμερα τις δηλώσεις Τσελίκ ως κύριο πρωτοσέλιδο θέμα με τον τίτλο «Πολιτικός άνεμος στο Αιγαίο» και τον υπότιτλο "Ο Τσελίκ ανακοίνωσε στη "Ραντικάλ": Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τη Στρατιά Αιγαίου".

Ως προς τον τίτλο "Πολιτικός άνεμος" πρέπει να σημειωθεί ότι ο αγγλικός και γαλλικός όρος "civil" που χρησιμοποιείται και στην τουρκική γλώσσα, δεν έχει περιεχόμενο παρόμοιο με τον όρο "αστικό" που είναι η σχετική απόδοση στα ελληνικά.
Η λέξη αυτή, για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς έχει στην τουρκική γλώσσα νόημα ταυτόσημο με το "μη στρατιωτικό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: