Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Υπουργός Εσωτερικών Βρετανίας: Γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας ο δράστης, είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Λιβύη

Γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας ήταν ο δράστης της επίθεσης στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με όσα δήλωσε το πρωί της Τετάρτης η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ.


Παράλληλα, τόνισε, πως ο βομβιστής αυτοκτονίας, Σαλμάν Αμπέντι, η φωτογραφία του οποίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, φέρεται να είχε συνεργούς και να είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Λιβύη.

Ο Αμπεντί πυροδότησε την αυτοσχέδια βόμβα του καθώς το πλήθος έβγαινε από τον συναυλιακό χώρο, με συνέπεια να προκληθεί τρομακτικός πανικός.
Στη διαμελισμένη σορό του, οι Αρχές βρήκαν το έγγραφο της ταυτότητάς του, ενώ χθες έκαναν έρευνες στο σπίτι του και συνέλαβαν τον αδελφό του.

Σχετικά με την αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού της χώρας σε «κρίσιμο» επίπεδο η Ραντ υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα μέτρο προσωρινού χαρακτήρα και αναμένεται να παραμείνει έτσι μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες σχετικά με την τελευταία επίθεση.

Η υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι οι μονάδες του στρατού που θα συνδράμουν στην διατήρηση της ασφάλειας θα τελούν υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε την άμεση ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη του Λονδίνου.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι περίπου 3.800 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στους δρόμους της Βρετανίας.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών*** όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί, δύο Πολωνοί, οι οποίοι μέχρι πρότινος αγνοούνταν θεωρούνται πλέον και επίσημα νεκροί. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Sky News ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Μάντσεστερ, είκοσι από τους τραυματίες της χθεσινής επίθεσης στο Μάντσεστερ βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τραύματα σε ζωτικά όργανα ή μέλη.

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι, παιδιά και νέοι στην πλειονότητά τους, έβγαιναν από τον συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ, περιείχε μεταλικά παξιμάδια, βίδες και καρφιά. «Αυτήν την στιγμή περιθάλπουμε 64 ανθρώπους...από αυτούς 20 βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, λαμβάνουν εντατική φροντίδα.

Υπάρχουν τραύματα σε ζωτικά όργανα, σοβαρά τραύματα σε μέλη και ορισμένοι θα χρειαστούν μακροχρόνια φροντίδα και υποστήριξη. Πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρά τραύματα», πρόσθεσε ο Ράουζ.

Χθες βράδυ η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι ***το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στην ανώτατη βαθμίδα, από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007, σήμα ότι οι βρετανικές αρχές δεν αποκλείουν και νέο χτύπημα άμεσα. Επίσης, η Μέι διευκρίνισε ότι τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας σε τοποθεσίες - κλειδιά.

Παράλληλα, το βρετανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε αργά σήμερα το πρωί πως θα παραμείνει κλειστό για το κοινό εξαιτίας της αυξημένης απειλής για την ασφάλεια μετά τη βομβιστική επίθεση καμικάζι της Δευτέρας στο Μάντσεστερ και πως το μέτρο έχει άμεση ισχύ.

«Κατά συνέπεια όλες οι περιοδείες και οι εκδηλώσεις ματαιώνονται με άμεση ισχύ.
Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει μέχρι νεωτέρας», αναφέρει το κοινοβούλιο στον ιστότοπό του.
Σημειώνεται ότι το βρετανικό κοινοβούλιο έχει σταματήσει τις συνεδριάσεις του εξαιτίας των εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Ιουνίου.

Πρόκειται στην ουσία για την εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου με την κωδική ονομασία «Temperer». Μάλιστα είναι η πρώτα φορά που ο συγκεκριμένος μηχανισμός ενεργοποιείται από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015.

Οι βρετανικές αρχές με αφορμή την επίθεση στο στάδιο κάνουν λόγο για «βήμα προς τα πίσω», λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά από τις πολύνεκρες επιθέσεις του Λονδίνου, το 2005, τρομοκράτης κατόρθωσε να κατασκευάσει και να πυροδοτήσει αυτοσχέδιο μηχανισμό στη Βρετανία.

Έχουν μεσολαβήσει και άλλες επιθέσεις, όπως αυτή εις βάρος του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι, στο Λονδίνο, από την οποία τη Δευτέρα συμπληρώθηκαν ακριβώς τέσσερα χρόνια, καθώς και η πρόσφατη επίθεση εναντίον περαστικών έξω από την έδρα της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν υπήρχαν εκρηκτικά, παρά μόνο ματσέτες ή αυτοκίνητα ως όπλα.

Το νήμα που συνδέει τους δράστες των επιθέσεων αυτών είναι η εκπεφρασμένη με όρους θρησκευτικού φανατισμού αντίθεση στην πολιτική της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: