Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Υπουλο σχέδιο των ΗΠΑ για δημιουργία στρατιωτικής βάσης στη Β.Ελλάδα

Η Αλβανία ενημέρωσε ΕΕ για την εμπόλεμη κατάσταση με Σερβία
Βελιγράδι: «Δείτε τι σας περιμένει»

Ξαναστήνεται σκηνικό πολέμου στα Βαλκάνια και από ότι φαίνεται έχουμε ένα νέο «συριακό μέτωπο» από το σχέδιο δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας , το οποίο είναι σε εξέλιξη.

Αυτό πλάνο έχει προσελκύσει σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού τύπου την παρουσία Αμερικανών στην Βόρεια Ελλάδα , για την δημιουργία δεύτερης στρατιωτικής βάσης ( η άλλη είναι Κοσσυφοπέδιο)  σε αναμονή των «γεγονότων» .   

Την ίδια στιγμή , οι κυβερνήσεις  των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλβανών έλαβαν έγγραφο στο οποίο οι Αλβανοί κατηγορούν το Βελιγράδι για πρόκληση διαξιφισμών και προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες αρχής γενομένης  την Ημέρα της Νίκης.


Οι αλβανικές αρχές στην Πρίστινα έστειλαν το  έγγραφο στα 28 κράτη μέλη  της ΕΕ, κατηγορώντας τους Σέρβους για προετοιμασία πολέμου , και ανέφεραν ως παράδειγμα τις στρατιωτικές ασκήσεις από το Στρατό της Σερβίας στην κεντρική περιφέρεια της χώρας,  το  Nikinci!

Αυτό το «nonpaper» στάλθηκε και   στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών,  κατονομάζοντας τις σερβικές στρατιωτικές ασκήσεις ως σοβαρή πρόκληση εν καιρώ ειρήνης, καλώντας  τις ΗΠΑ να επέμβουν , κάτι που έκανε και ο πρόεδρος Θάτσι πριν λίγες ημέρες .

Η «απάντηση» δεν άργησε να έρθει από το Βελιγράδι με την δημοσίευση των πινάκων των συνθέσεων των ενόπλων δυνάμεων Σερβίας-Μαυροβουνίου-Αλβανίας-ΠΓΔΜ, με σκοπό να καταδειχθεί στην αλβανική πλευρά τι ακριβώς τους ……αναμένει .  

Οι δημοσίευση των  πινάκων των συνθέσεων των ενόπλων δυνάμεων των προαναφερομένων χωρών από τα σερβικά μέσα ενημέρωσης αποσκοπεί  στην σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, γράφει ο αλβανικός τύπος στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τα ίδια ΜΜΕ , οι εντάσεις στα δυτικά Βαλκάνια έχουν χτυπήσει εκ νέου «κόκκινο» ειδικά «μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα για την Μεγάλη Αλβανία, την επιλογή του Προέδρου της Σκοπιανής  Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, πρώην διοικητή του UCK, καθώς και την αθώωση του εγκληματία πολέμου  από τη Γαλλία Ραμούς Χαραντινάι.»



Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν  ότι δεδομένου του αριθμού των στρατιωτών και των οπλικών συστημάτων που κατέχουν αυτές τις χώρες, η Σερβία είναι πιο ισχυρή σε σύγκριση με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ καθώς και τις αλβανικές και διεθνείς ένοπλες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Εδώ ο αριθμός των στρατιωτών και του εξοπλισμού  στις χώρες αυτές:
Σερβία:
Στρατιώτες: 36000
Άρματα μάχης : 212
Αεροσκάφη: 95
Ελικόπτερα: 64
Πυραυλικά συστήματα : 82
Κοσσυφοπέδιο:
Στρατιώτες της KFOR: 4000
Αλβανοί στρατιώτες της KSF: 4000
Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας «Rosu»: 150
Άρματα μάχης : 0
Αεροσκάφη : 0
Ελικόπτερα: 16
Πυραυλικά συστήματα : 0
Αλβανία:
Στρατιώτες: 8000
Άρματα μάχης : 0
Αεροσκάφη : 0
Ελικόπτερα: 27
Πυραυλικά συστήματα : 0
ΠΓΔΜ :
Στρατιώτες: 8000
Άρματα μάχης : 31
Αεροσκάφη : 0
Ελικόπτερα: 16
Πυραυλικά συστήματα : 24
Μαυροβούνιο:
Στρατιώτες: 1853
Άρματα μάχης : 0
Αεροσκάφη : 0
Ελικόπτερα: 13
Πυραυλικά συστήματα : 0

 
Ο Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε για το θέμα και την στάση της  ΕΕ : 

« Δεν ξέρω πια που  είναι όπως έγιναν τα πράγματα,  η ζώνη του λυκόφωτος. 

Εδώ και  έξι μήνες ουσιαστικά δεν υπάρχουν συνομιλίες στις Βρυξέλλες, πιστοποιώντας την φιλική στάση των Ευρωπαίων στους Αλβανούς».

«Αυτήν την στιγμή υπάρχουν περαιτέρω εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ειδικά λόγω της μεγάλης πιθανότητας ο  Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος κατηγορείται  για εγκλήματα πολέμου, να καταλάβει την θέση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου  , και να είναι μέρος της αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες», κατέληξε ο Σέρβος πολιτικός.


Ο ίδιος τόνισε ότι  θα ήταν ταπεινωτική και καταστροφική για τη Σερβία και  την ΕΕ, εάν κάποιος που έχει διαπράξει τέτοια σοβαρά εγκλήματα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχοντας εκλεγεί και πρωθυπουργός.


«Αυτό  οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να αποτρέψουν ;  Τότε θα  δούμε και εμείς ποιοι θα απαρτίζουν την αντιπροσωπεία μας. Διότι θα υπάρξουν εκπλήξεις που μπορεί να μην τους αρέσει», κατέληξε ο ίδιος .

Η συμμετοχή στην αποστολή του Χαραντινάι για τη διαπραγμάτευση Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας , λέει ο Βούτσιτς, είναι μια σαφή προσπάθεια να προκληθεί  το Βελιγράδι και να κατηγορηθούν οι  σερβικές αρχές για τα προβλήματα στην περαιτέρω πορεία του διαλόγου.





Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι την 24η Μαΐου θα συμμετάσχει τελικά σε δείπνο εργασίας με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και τους  πρωθυπουργούς  των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο ρωσικός τύπος όμως  εδώ και μεγάλο διάστημα γράφει για την  άνοδο στην εξουσία στο Κοσσυφοπέδιο των «φονιάδων του UCK» μιλώντας για την έναρξη της  διαδικασίας ενοποίησης όλων των «αλβανικών εδαφών και της Μεγάλης Αλβανίας».

 Υπενθυμίζεται ότι την 11η  Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο , στις οποίες οι Αλβανοί πολέμαρχοι χωρίς προσχήματα θα αναλάβουν τα ηνία της «χώρας «.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την μεγάλη νίκη του Ριζοσπαστικού Κόμματος  «vetevedosje», το οποίο μιλά για την διεξαγωγή  δημοψηφίσματος για την ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.

 Η άνοδο στην εξουσία όλων των πολέμαρχων του UCK  όμως οδηγεί με συνοπτικές διαδικασίες σε πόλεμο και πλήρη αποσταθεροποίηση ολόκληρων των Βαλκανίων.

 Ο Ραμούς Χαραντινάι, ο Χασίμ Θάτσι ( πρόεδρος) και πολλοί άλλοι , έπρεπε να είναι πίσω από την φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής τους και όχι να «παίζουν»  τους πολιτικούς.

 Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της  Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει δηλώσει ότι το 2017 ….δεν είναι σε καμία περίπτωση 1999 .

Η δημιουργία ενόπλων δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου δεν γίνεται δεκτή διότι παραβαίνει το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ.

Η Ρωσία, και προσωπικά ο πρόεδρος Β.  Πούτιν, ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν στους  Αλβανούς  του ψευδοκράτους του «Κοσόβου» να δημιουργήσουν ένοπλες δυνάμεις , υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, είχε αναφέρει ο ρωσικός τύπος πριν δύο μήνες , γνωρίζοντας τις εξελίξεις.

 Ρώσος διπλωμάτης  όπως αναφέρει ο σερβικός τύπος, έλαβε εντολή από την  Μόσχα να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους Αλβανούς να μην  «παίζουν με τη φωτιά» και να μην προσπαθήσουν  να προκαλέσουν  έναν νέο πόλεμο με τη Σερβία!

Η δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Σερβία η οποία παρουσιάστηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρει : « Οι δηλώσεις του  επικεφαλής του πενταγώνου Τζέιμς Μάθις  για το σχηματισμό  τακτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου ήταν αντιπαραγωγικές  και άχρηστες.

Το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ  δεν επιτρέπει την μετατροπή της δύναμης ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) σε νέο τακτικό στρατό.

Η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της χώρας που εκπροσωπώ, είναι ότι ποτέ δεν θα υποστηρίξει αυτή την ιδέα …».


 Ο Ρώσος Πρέσβης μίλησε σε  καθαρά  διπλωματική γλώσσα, αλλά όταν μετατραπεί  σε απλή γλώσσα, το μήνυμα έχει ως εξής: «Εμείς ποτέ δεν θα επιτρέψουμε στο Κοσσυφοπέδιο να αποκτήσει στρατό και εμείς θα υπερασπιστούμε τα σερβικά  συμφέροντα.»

«Αυτό το μήνυμα απευθύνεται κυρίως σε Αλβανούς πολιτικούς, αλλά και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία πρέπει να καταλάβει ότι ο χρόνος που η Ρωσία απλά παρακολουθούσε τι συνέβαινε στα Βαλκάνια έχει παρέλθει», δηλώνει  Σέρβος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ .

Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει καταστήσει σαφές στους βοηθούς του και στους  διπλωμάτες του ότι εάν οι  Αλβανοί επιμείνουν και κινηθούν πρώτοι για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας…τότε θα υπάρξουν «άμεσες ενέργειες»…τελεία και παύλα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: