Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Αναστατώνει το ΝΑΤΟ η Τουρκία

Προβλήματα και επιπλοκές στο εσωτερικό της συμμαχίας του ΝΑΤΟ προκαλεί η Τουρκία.


Η Άγκυρα, εξαιτίας των προβλημάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις της με την Βιέννη, μπλοκάρει τη συνεργασία της συμμαχίας με την Αυστρία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο, εδώ και λίγο διάστημα, η Τουρκία μπλοκάρει την συμμετοχή της Αυστρίας σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ΝΑΤΟ.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη που προκαλεί δυσαρέσκεια σε Βιέννη, Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο της επικείμενης συνεδρίασης του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η Τουρκία ετοιμάζεται να προτείνει στην συμμαχία τον αποκλεισμό της Αυστρίας από όλα τα προγράμματα του ΝΑΤΟ.

Μέχρι στιγμής η Άγκυρα δεν διαψεύδει τις πληροφορίες που βρίσκουν αντίκτυπο στον τουρκικό και γερμανικό τύπο.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει στον τουρκικό τύπο ότι η Τουρκία λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ως απάντηση στις κινήσεις της Βιέννης που στρέφονται κατά της Άγκυρας.

Η όλη εξέλιξη αναμένεται να συζητηθεί στην συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε. προβάλλει την άποψη ότι εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Άγκυρας έχει τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον μιας σειράς προγραμμάτων του ΝΑΤΟ, κρίσιμης σημασίας, τα οποία αφορούν την ασφάλεια της ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: