Σάββατο 20 Μαΐου 2017

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΤΟΥΡΚΑΚΙΑ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ!

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ…
Με την έκδοση δύο παράνομων NAVTEX η Τουρκία επιχειρεί να «αποκλείσει» το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης (Καστελλορίζου), «μεταφέροντας» προς τα νοτιοανατολικά τα σενάρια της μεγάλης αεροναυτικής της ασκήσεως «Θαλασσόλυκος 2017», που από τη Δευτέρα εισέρχεται πλέον στην τελική της φάση.


Μάλιστα με μία από τις NAVTEX αυτές περιόριζε την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Ρόδου εισερχόμενη εντός του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) γεγονός ασφαλώς πρωτοφανές, αλλά απολύτως χαρακτηριστικό της τουρκικής νοοτροπίας και των προθέσεων των γειτόνων.

Πρόκειται για τις NAVTEX 509/17 με την οποία δεσμεύει την περιοχή για αύριο 20 Μαΐου και την NAVTEX 508/17 για τις 23 του μηνός, για τις οποίες η αρμόδια Υδρογραφική Υπηρεσία του ΠΝ εξέδωσε αντι-NAVTEX για το τμήμα εκείνο των «δεσμευμένων» περιοχών που βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών.

Όπως προελέχθη τα σενάρια της ασκήσεως έχουν «μεταφερθεί» στα νότια και νοτιοανατολικά, όπου θα πραγματοποιηθεί και η τελική φάση της ενώπιον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της γείτονος, κάτι που συνηθίζεται άλλωστε, καθώς και «παρατηρητών», συνήθως ακολούθων αμύνης διαπιστευμένων στην Άγκυρα.

Γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης με επιστολή του στους ομολόγους του των χωρών – μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν την τελική φάση της ασκήσεως, τις καλεί να μην στείλουν εκπροσώπους τους, καθώς «η άσκηση η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου. Το γεγονός αυτό, πέραν το ότι παραβιάζει την Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων».


Την επιστολή του Έλληνος πρέσβεως αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα YENI SAFAK που γράφει σχετικώς: «Η άσκηση DENIZ KURDU η οποία διεξάγεται από το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ανησύχησε τους Έλληνες.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης έστειλε επιστολή στις συμμετέχουσες χώρες προτρέποντας τις να μην συμμετέχουν. Ειδικότερα ο Έλληνας Πρέσβης έστειλε επιστολές στις χώρες που έχουν προσκληθεί να στείλουν παρατηρητές στην τελική φάση της άσκησης την 22/5, λέγοντας ότι “η άσκηση η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου.

Το γεγονός αυτό, πέραν το ότι παραβιάζει την Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων».

Την επιστολή επιβεβαίωσε πηγή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών τονίζοντας ότι είναι ένα από τα μέτρα που έχει λάβει σε διπλωματικό επίπεδο η ελληνική πλευρά μετά την πολύ βαριά πρόκληση της Άγκυρας με την είσοδο εντός των ΕΧΥ δύο τουρκικών πυραυλακάτων στο Αγαθονήσι και εκτός αυτής της επιστολής περιλαμβάνουν, διάβημα προς την Άγκυρα και ενημέρωση των ξένων κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: