Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Οι επεκτάσεις των κουρδικών εξελίξεων

Ν. Λυγερός
Ο κουρδικός αγώνας εξελίσσεται και με τη βοήθεια των ΗΠΑ φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα και σε στρατιωτικό επίπεδο.


Η τελική φάση της απελευθέρωσης της Ράκκας δίνει νέες δυνατότητες στον κουρδικό λαό, όσον αφορά στην ανεξαρτησία τους διότι κάθε νίκη ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Daesh είναι κι ένα βήμα προς την ύπαρξη του Κουρδιστάν.
Έτσι κάτι το οποίο ήταν εντελώς αδιανόητο πριν μερικά χρόνια μόνο, τώρα μετατράπηκε σε όραμα χειροπιαστό.
Όμως οι επεκτάσεις των κουρδικών εξελίξεων δεν σταματούν στο επίπεδο του κουρδικού διότι δίνουν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους λαούς της περιοχής που έχουν καταπατηθεί ασύστολα από την τρομοκρατική οργάνωση Daesh, από την Τουρκία κλπ.

Αυτοί οι λαοί οι οποίοι είναι αυτόχθονες μάλιστα βλέπουν τώρα με τα μάτια τους ότι υπάρχει μια στρατηγική απελευθέρωσης και για τους ίδιους που μπορούν ν’ ακολουθήσουν.
Κι αυτό μπορεί να γίνει και με συντονισμένο τρόπο, αφού τα κοινά συμφέροντα τους και με τις Μεγάλες Δυνάμεις λειτουργούν καταλυτικά για τις εξελίξεις στον εδαφικό τομέα.

Έτσι βλέπουμε όλο και περισσότερο Αρμένιους και Πόντιους να σκέφτονται διαφορετικά την όλη σκακιέρα, διότι αντιλαμβάνονται ότι ο αγώνας του Κουρδιστάν ενεργοποιεί ταυτόχρονα τα άρθρα της Συνθήκης Σεβρών του 1920 που αξιοποίησε την οριοθέτηση του Προέδρου των ΗΠΑ Woodrow Wilson.

Έτσι, η έννοια της Δυτικής Αρμενίας ενισχύεται και μ’ αυτή το ποντιακό ζήτημα που πολλοί θεωρούν ξεχασμένο.
www.lygeros.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: