Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Πάρθηκαν αποφάσεις από τις ΗΠΑ: Δημιουργία μόνιμης βάσης Navy Seals στη Σούδα

Ζήτησαν την 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλλι
 Παίρνουμε φρεγάτες ή κορβέτες

Στη δημιουργία σταθερής, μόνιμης βάσης βατραχανθρώπων (Navy Seals) στις εγκαταστάσεις της Σούδας έχουν, σύμφωνα καταλήξει οι Αμερικανοί, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη παρουσία τους στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι συχνές συνεκπαιδεύσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε ελληνικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, αποτέλεσαν προπομπό αυτής της δρομολογούμενης εξέλιξης.

Υπενθυμίζουμε ότι υπήρξε η πρόσφατη άσκηση μεταξύ της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών/ Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ «ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ»), με την 173 Infantry Brigate Combat Team (Airborne), στο πλαίσιο της άσκησης «BAYONET MINOTAUR – 2017» και η συνεκπαίδευση των Ειδικών Μονάδων της «ΔΔΕΕ» και των U.S. Navy SEALS στο «ΚΕΝΑΠ» της Σούδας!
 
Από τις 3 έως τις 12 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, στην Κρήτη, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΥΚ, Ζ’ ΜΑΚ) με την US Naval Special Warfare Unit 2 των ΗΠΑ.

Οι ανωτέρω μονάδες ειδικών επιχειρήσεων συνεκπαιδεύτηκαν σε:
Τακτικές και διαδικασίες ταχείας επιβίβασης και κατάληψης πλοίου από λέμβο (resalto).
Τακτικές κίνησης σε εσωτερικούς-κλειστούς χώρους (Close Quarter Compat).
Καταδύσεις αναγνώρισης.
Έξοδο σε ακτή, με χρήση συσκευών κλειστού κυκλώματος (Hot Extract).


Ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι οι πεζοναύτες που αναπτύσσονται σε μικρές ομάδες σε εστίες εντάσεως όπως η Συρία, προέρχονται ολοένα και λιγότερο από το Ιντσιρλίκ.

Η μόνιμη στάθμευση βατραχανθρώπων στη Σούδα αποτελεί, επίσης, μια έμμεση αναγνώριση της αξίας που έχει το υπό ελληνική διοίκηση Νατοϊκό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC), όπου μετεκπαιδεύονται ειδικές δυνάμεις όλων των συμμαχικών δυνάμεων.
 
Ως προς το ενδεχόμενο συμφωνίας για τη Σούδα, πηγές παρέπεμπαν και στις διατυπώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο «Concordia Europe Summit» περί ανάγκης «εμβάθυνσης» της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε αποστροφή για το ΝΑΤΟ.

Πάντως, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποιο αποτέλεσμα στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΗΠΑ για την επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας μέχρι και για μια δεκαετία, πρέπει να αναδειχθούν τα εξής σημεία, τα οποία προκύπτουν αφενός από τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου στις ΗΠΑ, αλλά και αυτές που ακολούθησαν σε χαμηλότερο επίπεδο, εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι Αμερικανοί ζητούν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Καστελλίου (133 Σμηναρχία Μάχης), αίτημα το οποίο είχε διατυπωθεί και παλαιότερα (επί υπουργίας Δ. Αβραμοπούλου και Ευάγγελου Βενιζέλου).

Δεν ενδιαφέρονται διόλου για την πρόταση περί δημιουργίας βάσης στην Κάρπαθο και, αντιθέτως, προτιμούν το Καστέλλι κυρίως για τη στάθμευση μοίρας Drones και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV).

Η Αθήνα ήδη επί κυβερνήσεως Σαμαρά είχε επεξεργαστεί το αίτημα και το είχε απορρίψει, λόγω των υπολοίπων πολιτικών προβλημάτων που είχε να αντιμετωπίσει το 2014.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, κυρίως σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ, γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης αυτού του αιτήματος με την παραχώρηση, μεταξύ άλλων, με μακροχρόνια μίσθωση (leasing) UAV’s, που θα καλύψουν τις ανάγκες για εναέρια επιτήρηση και αναγνώριση.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», επίσης, η Αθήνα ζητά από τις ΗΠΑ την προμήθεια δύο πλοίων, φρεγατών ή κορβετών, που θα μπορούν να επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα αντιτορπιλικά κλάσης «Arleigh Burke» προς το παρόν δεν αποδεσμεύονται από τις ΗΠΑ, για πολιτικούς και εν μέρει οικονομικούς λόγους.

Αυτό το μοντέλο προκρίνεται από το ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν στην επόμενη δεκαετία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ σε επίσκεψη αστραπή στην Ελλάδα αποφάσισε να πάει για να δεί με τα ίδια του τα μάτια τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Κρήτη και μάλιστα την ώρα που το θερμόμετρο στην περιοχή μας ανεβαίνει επικίνδυνα αναφέρει δημοσίευμα.

Ο General Denis Mercier (SACΤ), μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκε στην Κρήτη:

Τον Ναύσταθμο Κρήτης όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, τη λειτουργία του και τις τεχνικοεπισκευαστικές δυνατότητες του.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο οποίο ενημερώθηκε για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα σχολεία που αναπτύσσει ως πιστοποιημένη νατοϊκή εκπαιδευτική οντότητα.

Την 115 Πτέρυγα Μάχης όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, λειτουργία και τις αποστολές που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας καθώς και την συνδρομή που παρέχει στην εκπλήρωση διεθνών αμυντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Το Πεδίο Βολής Κρήτης στο οποίο ενημερώθηκε για την οργάνωση και το πολυεθνικό πλαίσιο λειτουργίας του.
Τον SACT υποδέχτηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, σε επίσημη τελετή στο Στρατόπεδο ‘’ΠΑΠΑΓΟΥ’’ .

Κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκε το ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η συμμαχία, καθώς και οι προοπτικές μετεξέλιξης της.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε μεταξύ άλλων:

-Την συνεχή παραβατική συμπεριφορά μέσων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο.

-Την γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.

-Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

-Την απαίτηση εκσυγχρονισμού της συμμαχικής δομής διοίκησης και ειδικότερα της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις προκλήσεις ασφαλείας.

-Την επιτυχή διεξαγωγή της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα από 9 έως 11 Μαΐου 2017, η οποία αποτελεί έναν περιοχικό μηχανισμό στρατιωτικής συνεργασίας.

-Την σκοπιμότητα συνέχισης της νατοικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

-Την περαιτέρω προώθηση της χρησιμοποίησης του ΚΕΝΑΠ στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δράσης του ΝΑΤΟ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: