Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Δ’ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ: Οι Μαυροσκούφηδες είναι έτοιμοι! – ΦΩΤΟ

Η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού που ανήκει στο Δ’ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ με μία εντυπωσιακή άσκηση δηλώνει πάντα έτοιμη να επέμβει όταν χρειαστεί.



 
Ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017, παρακολούθησε βολές αρμάτων μάχης από ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XII M/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΣ»).


Διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο ετοιμότητας και εκπαίδευσης του προσωπικού και η υψηλή αξιοπιστία των μέσων.
Το Δ΄ Σώμα Στρατού (Δ΄ ΣΣ «Θράκη») είναι σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού.
Ιδρύθηκε πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε σε όλες τις συγκρούσεις που συμμετείχε η Ελλάδα μέχρι τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα το 1941.
Επανασυστάθηκε το 1976, με σκοπό τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ενώ αποτελεί τον πιο ισχυρό σχηματισμό στον Ελληνικό Στρατό.
Το Δ΄ Σώμα Στρατού συστάθηκε με βασιλικό διάταγμα στις 23 Δεκεμβρίου του 1913 στην Καβάλα της Ανατολικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού μετά από τους Βαλκανικούς Πολέμους.


Όταν η Ανατολική Μακεδονία καταλήφθηκε από βουλγαρικές και γερμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το σύνολο του Σώματος, υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Ιωάννη Χατζόπουλου, αποστρατεύθηκε και του απαγορεύθηκε να προβάλει αντίσταση από την κυβέρνηση στην Αθήνα, ενώ μεταφέρθηκε σιδηροδρομικώς στο Γκέρλιτς της Γερμανίας, ως «επισκέπτες» της γερμανικής κυβέρνησης, όπου παρέμεινε για σχεδόν τρία χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, μετασχηματίστηκε σε Στρατιά Θράκης με έδρα την Αδριανούπολη.
Το 1922, μετά την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία, κάλυψε την απόσυρση πολλών μονάδων στη Θράκη και αποτέλεσε μέρος της Στρατιάς Έβρου.
Το Νοέμβριο του 1940, κατά τη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου, μετονομάστηκε και πάλι σε «Τμήμα Στρατού Ανατολικής Μακεδονίας» (ΤΣΑΜ) περιλαμβάνοντας το υπόλοιπο του στρατού που πολεμούσε στην Αλβανία.
Τον Απρίλιο του 1941 παραδόθηκε στις γερμανικές δυνάμεις.
Το 1976 το Σώμα ανασυστάθηκε στην Ξάνθη και σήμερα αποτελεί τον πιο ισχυρό σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: