Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Η Βουλγαρία ετοιμάζει ενεργειακό «χαστούκι» στην Τουρκία!

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός θέλει η χώρα του να «απεξαρτηθεί» από την τουρκική προμήθεια φυσικού αερίου – Για απευθείας αγωγό από τη Ρωσία οι συζητήσεις, αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν!


«Περιμένω μια επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν θα μου επιτρέψουν, ή όχι, να ξεκινήσω διαπραγματεύσεις για έναν άμεσο αγωγό από τον Turkish Stream προς τη Βουλγαρία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στην ετήσια συνάντηση των Βουλγάρων πρεσβευτών, σύμφωνα με το BGNES.

Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι είναι ευγνώμων στην Κομισιόν για την κατανόησή τους ότι η Βουλγαρία πρέπει να διατηρήσει τον στρατηγικό της ρόλο στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου, τηρώντας όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως συμβαίνει με τον προτεινόμενο βαλκανικό σταθμό φυσικού αερίου.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ακολουθεί αυστηρά την πολιτική του, διαφορετικά η Βουλγαρία θα καταλήξει ένας απλός πελάτης αερίου. Θέλει το Υπουργείο Ενέργειας να υπογράψει έναν οδικό χάρτη για την παράδοση 18,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τον Turkish Stream στη Βουλγαρία.

«Τώρα, με αυτές τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, μπορούμε να κάνουμε πολλές ρητορικές ερωτήσεις, τι είναι καλύτερο και τι χειρότερο», πρόσθεσε.

Το Novinite.com υπενθυμίζει:
Ο αγωγός Turkish stream αντικατέστησε τον South Stream, ο οποίος υποθετικά θα εφοδίαζε φυσικό αέριο απευθείας τη Βουλγαρία στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας.


Πριν από δύο χρόνια, όλοι οι πολιτικοί και οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας μιλούσαν για ένα άλλο έργο φυσικού αερίου που έπρεπε επίσης να διασχίσει τη Μαύρη Θάλασσα – το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Έπρεπε να διασχίσει τη Βουλγαρία στο δρόμο του προς την Κεντρική Ευρώπη. Η Βουλγαρία αγωνιζόταν ανοιχτά υπέρ του έργου αυτού, διότι η χώρα ήλπιζε να συλλέξει εύλογα έσοδα από τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της.

Τα τέλη διέλευσης θα ήταν αρκετά σημαντικά, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, η χωρητικότητα του ανασταλμένου έργου του South Stream θα ήταν διπλάσια από αυτή του Turkish stream.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: