Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

S-400 στην Τουρκία: Τι δεν έχουν καταλάβει στην Αθήνα

Η προοπτική αγοράς αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία είναι λογικό να προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα.

Οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει από τη Μόσχα δείχνουν ότι η συμφωνία έχει προχωρήσει και είναι πιθανόν να υλοποιηθεί.

Συνεπώς ίσως θα ΄πρεπε να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε όχι απλά σε θεωρητικό επίπεδο.
Αν η αγορά ολοκληρωθεί η Τουρκία “κλείνει” μια μεγάλη “μαύρη τρύπα” που είχε στην άμυνά της.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο είπε ότι “μια τέτοια αγορά, στο βαθμό που γίνει και αν γίνει, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει, μιλάμε για μια εξέλιξη μετά από 3-5 χρόνια. Δεν είναι δηλαδή αύριο το πρωί”.

Δυστυχώς για εμάς τα 3 έως 5 χρόνια για τα οποία μίλησε ο κ.Βίτσας είναι…αύριο!

Οι εξοπλισμοί δεν αποφασίζονται σήμερα και αύριο γίνονται οι παραλαβές. Μεσολαβούν χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω από πέντε.
Συνεπώς αν είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για S-400 είναι “τελειωμένη” θα πρέπει να προβληματιστούμε από αύριο. Κυριολεκτικά κι όχι μεταφορικά.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στην συνέντευξή του είπε:
“Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε μια λογική και σε μια διαδικασία κυνηγητού των εξοπλισμών. Πολλά από αυτά, τις περισσότερες φορές, είναι περισσότερο λόγια  παρά συγκεκριμένες πρακτικές.
Δηλαδή, μια τέτοια αγορά, στο βαθμό που γίνει και αν γίνει, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει, μιλάμε για μια εξέλιξη μετά από 3-5 χρόνια.
Δεν είναι δηλαδή αύριο το πρωί.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι όλη αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και αυτό δεν είναι καλό για μια χώρα, και βεβαίως, ο τρόπος αντίδρασης δεν βελτιώνει τις σχέσεις και τις δυνατότητες που έχει μια χώρα.

Εδώ εμείς, για το Κυπριακό, με ηρεμία και αποφασιστικότητα πρέπει να λειτουργούμε.
Το λέει και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγώ τα προσυπογράφω.
Ξεχνάμε και την περίοδο την οποία βρισκόμαστε.

Υπάρχει ένας αναπτυγμένος τουρισμός, το να υπάρχει και ένα κλίμα έντασης δεν ευνοεί την οικονομία της Κύπρου.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να λειτουργήσουμε.

Από την άλλη μεριά η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα στα νοτιοανατολικά της σύνορα και με τα γεωπολιτικά σχέδια που εξελίσσονται παγκόσμια.
Έχει αρκετά προβλήματα στα σύνορά της με τη Συρία.

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο, παρά μόνο να λειτουργεί υπέρ της ειρήνης, να βοηθάει να διαμορφώνονται συνθήκες σταθερότητας, αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Τείνουμε πάντοτε ένα χέρι συνεργασίας και φιλίας με την Τουρκία.

Εκείνο  που δεν συζητάμε, είναι αυτό που δεν υπάρχει.
Δεν υπάρχουν για εμάς «γκρίζες ζώνες» και δεν υπάρχει καμία περίπτωση εμείς να αποδεχθούμε οποιουδήποτε είδους απειλή ή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”.




πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: