Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2018: ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ – ΠΟΙΟΥΣ «ΚΑΙΝΕ»

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
 «ΦΩΤΙΑ» ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Τα… κακά μαντάτα των τελών κυκλοφορίας αναμένεται να ανακοινωθούν σε περίπου ένα μήνα, αφού το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να δώσει τρίμηνη διορία για την πληρωμή τους.
Αλλάζουν τα πάντα στα τέλη κυκλοφορίας, όχι μόνο από το νέο τρόπο μετρήσεων των εκπομπών ρύπων CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), που αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Φθινόπωρο, αλλά και από τα όσα σχεδιάζει να κάνει πράξη η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε να μαζέψει στα κρατικά ταμεία όσα χρήματα μπορεί περισσότερα.
ΕΕ… «καλεί» όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες


Από τον Σεπτέμβριο του 2017, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να αναγράφουν δύο τιμές εκπομπών CO2, βάζοντας τις αγορές σε μία μεταβατική περίοδο. Η μία τιμή θα αφορά στις μετρήσεις βάσει του παλαιού συστήματος. Η δεύτερη τιμή θα αφορά στις μετρήσεις βάσει του νέου.


Ποιοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα υποστούν επιβαρύνσεις

Υψηλού κυβισμού αυτοκίνητα και οχήματα που αγοράστηκαν από το 2005 και έπειτα (12ετίας), σίγουρα θα βρεθούν στο επίκεντρο των επιβαρύνσεων. Μάλιστα, αναμένεται να επιβαρυνθούν πολύ περισσότερο τα αυτοκίνητα που διαθέτουν κινητήρα βενζίνης, ενώ λιγότερο του πετρελαίου, αφού τα πετρελαιοκίνητα εκπέμπουν λιγότερους C02 (ενώ τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του θείου, SO2) σε σχέση με τα βενζινοκίνητα. Επίσης, οι μειώσεις στα πολύ παλιά αυτοκίνητα θα φέρουν μεγάλες αυξήσεις σε όσους έχουν πιο καινούργια οχήματα.


Κατά πάσα πιθανότητα, όσοι διαθέτουν αρκετά παλαιότερα αυτοκίνητα, τα οποία έχουν και μικρή αξία, θα πληρώσουν λιγότερα τέλη κυκλοφορίας από πέρυσι.


Τα σενάρια των ανατροπών για τα τέλη του 2018

Τα πολλά λόγια και οι πολλές υποσχέσεις του Υπουργείου Οικονομικών για δικαιότερα τέλη κυκλοφορίας, πάλι είναι… άφαντα!

Όπως όλα δείχνουν, ούτε τη φετινή χρονιά δεν πρόκειται να βελτιωθεί κάτι, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες.

Και για το 2018, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα αναγκαστούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σχεδιάζει να αλλάξει κάτι για «καλό» στα τέλη κυκλοφορίας. όσες αναμορφώσεις γίνουν, θα προκαλέσουν επιβαρύνσεις -μικρές ή μεγάλες- για εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους Ι.Χ.

Περισσότερα κλιμάκια ανά ρύπο- Αυξήσεις που αφορούν σε 800.000 Ι.Χ.

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εκπομπών Co2 στα αυτοκίνητα αναμένεται να αλλάξει ριζικά το κόστος των Τελών Κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα που έχουν πρώτη Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1η/11/2010 τα οποία υπολογίζονται με βάση τους ρύπους.


Το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως καταλήγει στην απόφαση, όσα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την 1η Νοεμβρίου του 2010 και μετά, να επιβαρυνθούν με περισσότερα κλιμάκια ευρώ ανά ρύπο.

Σήμερα, η κλίμακα αποτελείται από 9 κλιμάκια, όπου το κάθε κλιμάκιο περιλαμβάνει 20 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των κλιμακίων με κλιμάκωση ανά 10 γραμμάρια ρύπων.

Τι γίνεται με όσα Ι.Χ. ταξινομήθηκαν από το 2006 και μετά

Μία από τις επικρατέστερες προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να γίνει πράξη, αποτελεί η αύξηση των τελών κυκλοφορίας αναλόγως του κυβισμού για όσα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν μετά τον Νοέμβριο του 2010, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τα οχήματα που κυκλοφόρησαν την ίδια περίοδο, αλλά τα τέλη τους υπολογίζονται με βάση τούς ρύπους.


Για παράδειγμα, εάν ένας ιδιοκτήτης απέκτησε αυτοκίνητο με πινακίδες πρώτης κυκλοφορίας τον Ιούλιο του 2010, επιβαρύνεται πάνω από το μισό από έναν άλλο που απέκτησε το ίδιο αυτοκίνητο τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: