Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

“Η Συνωμοσία στην Κύπρο, η Αμερικανική Κατασκοπεία και η Τουρκική Εισβολή”

Οι Αμερικανοί είχαν στείλει αεροπλάνο στις 11 Μαΐου το 1974 και μετάφεραν όλα τα μυστικά μηχανήματα και εγκαταστάσεις παρακολούθησης που χρησιμοποιούσαν στην κατεχόμενη περιοχή “Μια Μιλιά”, και “Καραβά”, εν αναμονή  της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974.


O κ. Brendan O’Malley, συντάκτης της εφημερίδα “Times”, και ο Ian Craig πολιτικός συντάκτης της “Manchester Evening News”, είχαν αρχίσει μιαν έρευνα το 1999 για την Κύπρο, και έγραψαν στην συνέχεια το βιβλίο  “Η Συνωμοσία στην Κύπρο, Η Αμερικανική Κατασκοπεία Και η Τουρκική  Εισβολή”. 



Στην έρευνα έχουν συμβάλει με αναφορές σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι “παίχτες” της τότε εποχής, όπως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ 1969 -1977, Dr Χένρυ Κίσινγκερ, o Βρετανός ΥΠΕΞ 1974 James Callaghan, o Γλαύκος Κληρίδης, ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο τούρκος δημοσιογράφος Mehmet Ali Birand, και ο βρετανός υπεύθυνος για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις στην Μέση Ανατολή Desmond Ball.

Σε ένα από τα παραρτήματα ο  Brendan O’Malley αναφέρει ότι  είχε πάει στην Αμερική για να πάρει μία άκρος αποκαλυπτική συνέντευξη από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ 1969 -1977, Dr Χένρυ Κίσινγκερ, για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και μέσα από την συνέντευξη αποκαλύπτονται πράγματα που ποτέ δεν έχουν αναφερθεί. Αρχικά ο  Κίσινγκερ προσπάθησε να ακυρώσει την συνάντηση, αλλά μετά είπε στον Brendan O’Malley να διαβάσει το βιβλίο του “Years of Renewal” που αναφέρεται σε 47 σελίδες για την Κύπρο και το 1974,  και μετά να γίνει η συνάντηση. 

Η συζήτηση μεταξύ Brendan  και Κίσινγκερ όπως αναφέρεται στην συνέντευξη ποιο κάτω.

Κίσινγκερ: Ένας από τους λόγους που έγινε ο πόλεμος του 1974 ήταν το “αδύναμο σύστημα εγγυήσεων για την ανεξαρτησία της Κύπρου”,  που έκανε η  Αγγλία το 1959. Στην συνέχεια ο Eisenhower ανάγκασε τον Macmillan να σταματήσει την Αγγλική Κυριαρχία, και ο Washington σιωπηρά διαπραγματεύτηκε τις εγγυήσεις της  Κύπρου από την Ελλάδα, την Αγγλία, και την Τουρκία. 

Ερώτηση Brendan: Κύριε Κίσινγκερ, θεωρείται τον Μακάριο “Φιντέλ Κάστρο” της Μεσογείου? 

Απάντηση Κίσινγκερ: Δεν είμαστε ιδιαιτέρα “άγριοι” (wild) με τον Μακάριο

Ερώτηση Brendan: Δεν σας ενδιέφερε το γεγονός ότι ο Μακάριος θα μπορούσε να οδηγήσει την Κύπρο στο “Ανατολικό Μπλοκ” και την συμμαχία με την Ρωσία? 

Απάντηση Κίσινγκερ: Όχι, αυτό που μας φόβιζε περισσότερο με τον Μακάριο είναι ότι “είχε υπερεκτιμήσει το πεδίο της δράσης του”, και “ένοιωθε πολύ σίγουρος με την επιδεξιότητα του”.  

Στην συνέχεια, στα απομνημονεύματα του ο  Κίσινγκερ αναφέρει ότι το 1974 στην περιοχή “Μια Μιλιά” στην Κύπρο, η Αμερική είχε ένα από τα καλύτερα συστήματα παρακολούθησης και ραντάρ παγκόσμιος, τα οποία είχαν κατασκευαστεί από άγγλους αλλά τα λειτουργούσαν οι Αμερικανοί για να παρακολουθούν τους σοβιετικούς πυρηνικούς πυραύλους, στο “Kapustin Yar” και στο “Tataram”.            
                                
Ερώτηση Brendan: Κύριε Κίσινγκερ, πως μπόρεσαν οι Αμερικανοί να χρησιμοποιούν όλα αυτά τα μηχανήματα στην βόρεια Κύπρο μετά τον πόλεμο του 1974 ? 

Απάντηση Κίσινγκερ: Οι Αμερικανοί δεν χρειάζονταν τόσο πολύ αυτές τις εγκαταστάσεις, αλλά ένα έγγραφο αναφέρει ότι  οι Αμερικανοί είχαν στείλει αεροπλάνο στις 11 Μαίου το 1974 και μετάφεραν όλα τα μυστικά μηχανήματα και εγκαταστάσεις παρακολούθησης που χρησιμοποιούσαν στην  κατεχόμενη περιοχή “Μια Μιλιά” , και “Καραβά”, εν αναμονή  της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974.  

Το έγγραφο αναφέρει, ότι οι Αμερικανικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο ήταν πολύ σημαντικές για τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής και προστατεύονταν από ειδικά εκπαιδευμένους των “ειδικών δυνάμεων” και της CIA. 

Ερώτηση Brendan: Κύριε Κίσινγκερ, τι ξέρεται εσείς για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ?  

Απάντηση Κίσινγκερ: Όλο το Μάιο, και τις 10 και 18 Ιουνίου το 1974 ήμουν σε διακοπές.

Ερώτηση Brendan: Ναι, αλλά τα πρώτα έγραφα αναφέρουν ότι ήσασταν διακοπές 3 και 5 Ιουνίου, και ήσασταν εκεί και φύγατε στις 27 Ιουνίου. Επίσης, νεότεροι υπάλληλοι αναφέρουν ότι προσπάθησαν πολλές φορές να σας πουν να “προειδοποιήσετε” τον Ιωαννίδη.
Ο Κίσινγκερ τότε διέκοψε, λέγοντας.
Πες τε μου τι λέει αυτό το έγγραφο? 

Και λέει μετά ο Brendan.
Στο έγγραφο ισχυρίζονται ότι έχουν δώσει “ισχυρή προειδοποίηση” αλλά λόγω του ότι ο Αμερικανός πρέσβης το 1974 στην Ελλάδα, κ. Henry Tasca, δεν είχε μεγάλη επιρροή, απέτυχε. 

Και ρωτά μετά ο Brendan. Τι θα γινόταν κ Κίσινγκερ, εάν ο Ιωαννίδης ήταν πολύ “ασταθής χαρακτήρας”  και προκαλούσε σύγκρουση με την Τουρκία για τα πετρέλαια στο Αιγαίο, και εσείς να θέλατε να προκαλέσετε αυτήν την εξέλιξη? 

Απάντηση Κίσινγκερ: Εάν μου βρείτε έστω και ένα έγγραφο που να αναφέρει αυτά τα πράγματα τότε να με κατηγορήσετε. Διαφορετικά όλα αυτά είναι “δημοσιογραφικά όνειρα”. 

Απάντηση Brendan: Υπάρχουν έγραφα του 1960 που λένε ότι αυτό μπορούσε να συμβεί, μετά από ενθάρρυνση των Ελλήνων για Ένωση με την Κύπρο. Με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι θα είχαν και αυτοί λόγο στα πετρέλαια.

Στο βιβλίο που είχε γράψει ο Κίσινγκερ “Years of Renewal”, θεωρεί τον Μακάριο σαν μία “ενόχληση παρά σαν μία απειλή”, και αναφέρει στην συνέντευξη ότι ο Κάλαχαν είχε την ιδέα να αφήσει τους Τούρκους στην Κύπρο να φέρουν πείσω τον Μακάριο από τις Σεϋχέλλες, αλλά ο Κίσινγκερ λέει αυτό θα ήταν “τρελό” αν γινόταν. 

Ο πολιτικός βοηθός του Κάλαχαν, Tom McNally είχε αναφέρει ότι άγγλοι Υπουργοί,  σε συνάντηση που είχαν, θεώρησαν σωστό να τοποθετήσουν τον “6ο Πολεμικό Στόλο” μαζί με άλλα Αγγλικά πολεμικά πλοία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για να σταματήσουν μιαν πιθανή επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο.

Στην συνέχεια ο Κίσινγκερ και πάλει αναφέρει ότι δεν γνώριζε κάτι τέτοιο, αλλά στο βιβλίο του αναφέρει ότι στις 17 Ιουλίου 1974, είχε πει στον Nixon ότι οι “Ευρωπαίοι θα ήθελαν μια προσβολή στους Έλληνες”, αλλά ήξερε (δηλ. ο Κίσινγκερ) ότι, ούτος η άλλος ο Ιωαννίδης θα “έπεφτε”.

Η Αμερική λέει θα ήθελε να διατηρήσει την Ελλάδα και την Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ παρά να πάρουν όποια δίποτε θέση εναντίων του ενός ή του άλλου.

Και αναφέρει μετά ο Κίσινγκερ: Εκ μέρους της Αγγλίας, δεν θα ήταν καθόλου ρεαλιστικό να επιμένει να έρθει πείσω ο Μακάριος. Ο Μακάριος δεν μπόρεσε να βρεθεί, μέχρι την Τρίτη. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Bulent Ecevit, πήγε στην Αγγλία την Τετάρτη. 

Και ρωτά ο Κίσινγκερ: Πώς μπορούσε να συμβεί ότι ‘δίποτε;  
Οι Άγγλοι λέγανε , φέρτε τον Μακάριο πίσω, και διώξετε αμέσως τους Έλληνες Χουντικούς αξιωματικούς έξω από την Κύπρο.
Πώς μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό σε 48 ώρες; 

Και ρωτά ο Brendan: Αυτή ήταν η προθεσμία για την Τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο, κ Κισινγκερ?
Απάντηση Κίσινγκερ: “Μάλιστα λέει, αντί για στρατιωτική δράση..”, 

Επίσης , στο βιβλίο αναφέρει ότι έδωσε οδηγίες στον Διευθυντή κρίσεων Joseph Sisco,  να βάλει στον Καλαχαν και στον Ετζεβιτ την πρόταση ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα έπρεπε να αναλάβει σαν πρόεδρος της Κύπρου για έξι μήνες, όταν θα γίνουν οι νέες εκλογές. 

Με αυτό τον τρόπο θα επανέρχονταν οι συνταγματικές ρυθμίσεις στην Κύπρο μετά από το Χάος που συνέβηκε με την τουρκική εισβολή.
Στην συνέχεια στην συνέντευξη ο Κίσινγκερ αναφέρει ότι η πρώτη τουρκική εισβολή ήταν αναμενόμενη αλλά όχι και η δεύτερη.
Πολύ σημαντική είναι η επόμενη αναφορά του Κίσινγκερ, ότι μετά από την “δεύτερη τουρκική εισβολή”, οι Αμερικανοί μέσω του Sisco, έδωσαν μια “δριμύτατη  προειδοποίηση” στην Τουρκία.

Με αυτές τις Τουρκικές ενέργειες, και με την δεύτερη εισβολή θα “κατηγορηθούμε παγκοσμίως”.
Στην συνέχεια ο Brendan, λέει στον  Κίσινγκερ ότι σε συνέντευξη με τον Τούρκο δημοσιογράφο Mehmet Ali Birand, ο δεύτερος ανέφερε ότι ο Κίσινγκερ συμφώνησε με τον Ετζεβίτ να σταματήσει την επέμβαση στην Κύπρο και θα μπορούσαν να επέμβουν στρατιωτικός μετά ξανά.
Ο Κίσινγκερ το αρνήθηκε αυτό κατηγορηματικά, λέγοντας ότι ποτέ δεν είχε αναφέρει κάτι τέτοιο στον Ετζεβίτ. 

Μια σημαντική αναφορά, στο βιβλίο του Κίσινγκερ, είναι ότι στις 15 Ιουλίου το 1974,   η “ειδική Αμερικανική ομάδα κρίσης” την μέρα του πραξικοπήματος, αναφέρει ότι το “πραξικόπημα υποκινήθηκε” από την Ελληνική Χούντα και τον Ιωαννίδη. 

Επίσης, πολύ σημαντική αναφορά γίνετε στο ότι η Τουρκία θεωρείτο γεωπολιτικός “ποιο σημαντική” από την Ελλάδα, και ο ίδιος απέτρεψε την αίτηση του Καλαχαν προς την Αμερική Κυβέρνηση, να υποστήριξη η Αγγλία αεροπορική επιδρομή, για αποτροπή των παραβιάσεων κατάπαυσης της εκεχειρίας στην Κύπρο, εκ μέρους της Τουρκίας, κατά την διάρκεια των δεύτερων συνομιλιών στην Γενεύη.


Και ρωτά ο Brendan O’Malley τον κ. Κίσινγκερ: Κύριε Κίσινγκερ…, έχετε καθόλου τύψεις για το τι είχε γίνει στην Κύπρο το 1974 ?

Απάντηση Κίσινγκερ:   Δεν έχω καθόλου τύψεις….!!  Και προσθέτει.. ,  εάν ήμουν ο ίδιος παρόν στις  δεύτερες συνομιλίες της Γενεύης, το “πρόβλημα θα ήταν λυμένο από τότε” … Τώρα περίμενε …λέει ο Κίσινγκερ ένα λεπτό. Εσύ τώρα …( Brendan O’Malley), έβγαλες το συμπέρασμα ότι εγώ συμφώνησα με τους Τούρκους στην “Δεύτερη εισβολή κατά την Κύπρο”??

Απάντηση Brendan: Φάνηκε ότι τους “έχετε ενθαρρύνει”… Σύμφωνα με κάποια αλλα έγραφα. Επίσης.. έχετε αναφέρει  ότι ήσασταν πολύ πιεσμένος με το θέμα Watergate,.. και δεν ασχοληθήκατε με την εισβολή στην Κύπρο.

Απάντηση Κίσινγκερ: Περίμενε ένα λεπτό….. Ήμουν πολύ απασχολημένος πριν την κρίση στην Κύπρο. Όταν άρχισε η κρίση ήμουν σίγουρα επικεφαλής …αφού ούτος η άλλος αυτό ήταν και το καθήκον μου….

Στο τέλος, γράφει ο Κίσινγκερ στα απομνημονεύματα του… Το σημαντικό, μετά από την κρίση του 1974 στην Κύπρο, το ανατολικό μπλοκ του “ΝΑΤΟ” παραμένει άθικτο. Η Σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων για την Κύπρο παρέμεινε “δισεπίλυτο πρόβλημα” για αιώνες. Ωστόσο , η διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, και η “δομή της Δυτικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ”, είναι σημαντικός στόχος για τα δικά τους δικαιώματα…

Ο λόγος της αναφοράς εις βάθος και λεπτομερώς στην συνέντευξη του κ Κίσινγκερ, είναι διότι η κάθε λέξη που έχει αναφέρει είναι πολύ σημαντική για εμάς , και για αυτά που διαδραματίζονται στην πατρίδα μας.
Εμείς σαν απλοί πολίτες οφείλουμε να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι έχει συμβεί στον τόπο μας..

Πασχάλης Θεοφάνους
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: