Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

ΣΤΗΝ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ «ΞΑΝΑΖΕΙ» Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (βίντεο)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μια ιστορική εκκλησία της τελευταίας βυζαντινής περιόδου στην περιοχή της Σαμψούντας, πρόκειται να αποδοθεί ξανά στην αρχική της μορφή σύμφωνα με απόφαση των τοπικών πολιτιστικών και επιστημονικών αρχών.



Όπως αναφέρει δημοσίευμα του τουρκικού τύπου, η ιστορική βυζαντινή εκκλησία που βρίσκεται στην περιοχή Asarcık, ογδόντα χιλιόμετρα από την Σαμψούντα και είκοσι χιλιόμετρα από το χωριό Ayakhalan και η οποία κτίστηκε πριν από 650 χρόνια, μετά από ειδική μελέτη του τοπικού «Ιδρύματος Επιστημονικών και Πολιτιστικών Ερευνών» θα ανακαινιστεί για να αποδοθεί στην αρχική της μορφή καθώς κρίθηκε μεγάλης πολιτιστικής και θρησκευτικής αξίας.


 
Σύμφωνα με δηλώσεις το προέδρου του Ιδρύματος, Ali Çelik, το κόστος της ανακαίνισης θα ανέρθει στις 800 χιλιάδες λίρες και οι εργασίες θα γίνουν σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο του Asarcık στον οποίο υπάγεται το μέρος όπου βρίσκεται η ιστορική εκκλησία.

Η εκκλησία που η φωτογραφία την παρουσιάζει σε μορφή ερειπίων, καλύπτει χώρο 531 τετραγωνικών και θεωρείται άριστο δείγμα της τελευταίας βυζαντινής περιόδου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η απόφαση πάρθηκε παρά την αντίδραση του τοπικού βουλευτή των Εθνικιστών, Şerif Kılağuz, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η τοποθεσία της εκκλησίας έχει χαρακτηριστεί δασική έκταση και για αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για το αν θα επιτραπεί να γίνει τελικά η ανακίνηση, χωρίς όμως αυτοί οι ισχυρισμοί να ματαιώσουν ή να αναβάλουν το έργο της ανακαίνισης.

Έτσι άλλη μια ιστορική βυζαντινή ελληνορθόδοξη εκκλησία της Μικράς Ασίας και εδικά στην περιοχή του Πόντου, για την οποία δεν μπορέσαμε να μάθουμε σε ποιον Άγιο ήταν αφιερωμένη, επανέρχεται στην αρχική της μορφή για να θυμίσει ξανά την παρουσία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας σε μια προαιώνια ελληνική πατρίδα.


 
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: