Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για ολική κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων

Δεύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην Νότια Κρήτη


Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αποβλέπει σε στήριξη και προσέλκυση επενδύσεων από την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, η ατζέντα του Αμερικανού προέδρου, όμως, φέρεται να επικεντρώνεται πρωτίστως σε άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την κατασκευή μιας δεύτερης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κρήτη.

Το αμερικανικό δίκτυο CNBC, σε εκτενές άρθρο του για την συνάντηση των δύο πολιτικών στον Λευκό Οίκο το απόγευμα της Τρίτης, αναφέρει ότι στην κορυφή της αμερικανικής ατζέντας θα είναι η «επέκταση της συμφωνίας για την αμερικανική στρατιωτική βάση στη Σούδα» αλλά και η ανανέωση του ελληνικού στόλου των F-16.

«Η βάση παίζει στρατηγικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας αλλά την προστασία των ενεργειακών διαδρομών από την Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.
 
 
Παράλληλα, πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν σχέδια να κατασκευαστεί και δεύτερη στρατιωτική βάση στη νότια Κρήτη»γράφει χαρακτηριστικά το αμερικανικό δίκτυο.

Μάλιστα, το δημοσίευμα τονίζει ότι η ροή επενδύσεων προς την Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται πιεστική, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ αναζητά τρόπους για προωθήσει την οικονομική και αμυντική συμμαχία με έναν σημαντικό νατοϊκό εταίρο.

Το δημοσίευμα του CNBC
 
«Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ηγέτες θα εστιάσουν στις επενδύσεις και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας» γράφει το δημοσίευμα, και συμπληρώνει:

«Μεγάλες εταιρίες ενέργειας περιμένουν στην ουρά για να αποκτήσουν πρόσβαση στα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα νερά γύρω από την Κρήτη αλλά και την περιοχή γύρω από τα Γρεβενά…».

Παρόλα αυτά, το άρθρο τονίζει ότι το ρευστό πολιτικό τοπίο στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και το γεγονός ότι η ενταξιακή διαδικασία της χώρας στην Ε.Ε. δεν φαίνεται να προχωρά, σε συνδυασμό με τη συμμαχία της Αγκυρας με τη Μόσχα σημαίνει ότι η Ελλάδα πιθανώς να παίξει σημαντικό στρατιωτικό ρόλο για τις ΗΠΑ.
 
 
«Ο Τραμπ και ο Τσίπρας αναμένεται να εξετάσουν τρόπους για να ανοίξουν την κάνουλα των αμερικανικών επενδύσεων προς την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ είναι ο έκτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, ένα χρεωμένο κράτος που προσπαθεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία να βγει από την οικονομική ύφεση» εξηγεί το CNBC, που δεν παραλείπει να αναφέρει ότι υπάρχουν ήδη σημάδια ότι οι Αμερικανοί επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να ρισκάρουν στην Ελλάδα.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σημείωσε χτες τα εξής:

O αμερικανικό τύπος «ομιλεί» εδώ για επικείμενη αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Ο Stanley Weiss, ειδικός σε θέματα εξόρυξης και ιδρυτής επιχειρήσεων που έχουν σχέση με την Εθνική Ασφάλεια με έδρα την Ουάσινγκτον, ΣΕ άρθρο του για την Τουρκία δηλώνει ότι : “Ήρθε η ώρα να πετάξουμε έξω από το ΝΑΤΟ την Τουρκία”!

Ο Weiss ξεκινά το άρθρο του με την διαπίστωση πως η αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ,έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.

“ Όπως υποστήριξα πριν από πέντε χρόνια, ο Ερντογάν, είναι ισλαμιστής στον πυρήνα των απόψεών του.
Έχει δηλώσει ότι” τα τζαμιά είναι οι στρατώνες μας, οι θόλοι τους τα κράνη μας, οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας και οι πιστοί οι στρατιώτες μας ” …

“Εμφανίζεται ως Ισλαμιστής ηγέτης ενός μουσουλμανικού κόσμου μετά την Αραβική άνοιξη.
Έχει περάσει τα τελευταία 13 χρόνια αποσυναρμολογώντας κάθε τμήμα της τουρκικής κοινωνίας , αναδιαμορφώνοντας τη χώρα, σε ένα υβρίδιο πνευματικής αυτοκρατορίας και ιρανικής θεοκρατίας”.
Το περασμένο φθινόπωρο έφτασε μέχρι και να επαινέσει τις εκτελεστικές εξουσίες που είχαν δοθεί στον Αδόλφο Χίτλερ”…

Η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα New York Times αναφέρει την ίδια στιγμή ότι η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών επιδεινώθηκε δραματικά.
Ο κ. Ερντογάν παραβίασε τις βασικές πολιτικές ελευθερίες και άλλους δημοκρατικούς κανόνες, αγοράζει ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας και τώρα κρατά Αμερικανούς ομήρους.

Δεδομένης της αντι-αμερικανικής εχθρότητας του κ. Ερντογάν, καθώς και των αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια, η κυβέρνηση Trump θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την άρση των πυρηνικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία.

Οι Αμερικανοί δεν θεωρούν με τα σημερινά δεδομένα ότι η Σούδα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη βάση στο Ιντσιρλίκ, αλλά όλα τα δεδομένα στην Τουρκία άλλαξαν .

Ωστόσο, στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, μια από τις βασικές επιλογές τους είναι η βάση στην Κρήτη, η οποία -με βελτιώσεις και αναβάθμιση- θα μπορούσε να περιορίσει τις συνέπειες από την τυχόν αμερικανική αποχώρηση από την Τουρκία.

Ήδη έχει γίνει γνωστή η πρόθεσή των Αμερικανών για την εγκατάσταση στη Σούδα μόνιμης στρατοπέδευσης ειδικών δυνάμεων, αλλά και μια μοίρας μη επανδρωμένων αεροχημάτων ( UCAV). Το αμερικανικό στρατιωτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό χώρο, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην Κρήτη και τη Σούδα…

Τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πολλαπλασιαστεί οι επισκέψεις , αυτοψίες Αμερικανών σε ελληνικά αεροδρόμια προκειμένου να επιλεγούν οι κατάλληλες τοποθεσίες για την εγκατάσταση δύο μοιρών Μη Επανδρωμένων Εναέριων Οχημάτων (UAV ή drones) .

Την ίδια βδομάδα που ο Α.Τσίπρας θα βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα Αμερικανοί αξιωματικοί θα επιθεωρούν τα πολεμικά αεροδρόμια της Λάρισας και της Ανδραβίδας, τα οποία δύνανται να φιλοξενήσουν αμερικανικά αεροσκάφη για «ώρα ανάγκης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Αμερικανοί, εκτός από τη Σούδα η οποία στο πλαίσιο της νέας (πενταετούς) συμφωνίας που απαιτούν από την κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορούσε να φιλοξενήσει drones, φαίνεται ότι έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για κάποια άλλα στρατιωτικά αεροδρόμια (Ανδραβίδα, Άραξο) της χώρας.

Η ισλαμική Τουρκία του Σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η δυναμική παρουσία της Ρωσίας στη Μεσόγειο και στην Μ. Ανατολή, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει και πάλι ένα ρόλο που δεν είχε ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια στην περιοχή.

Ο αγωγός East Med , και οι εργασίες εξόρυξης σε Κύπρο , Αίγυπτο και τώρα σε Μαύρη Θάλασσα από την Ρωσία , καθιστούν το Αιγαίο και τα Στενά τα πιο γεωστρατηγικά σημεία του πλανήτη.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: