Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΣΤΟΝ…ΟΡΙΖΟΝΤΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ στην ελληνική πλευρά αυξάνονται συνεχώς τα προβλήματα εφοδιασμού και οπλικών συστημάτων στις ένοπλες δυνάμεις λόγω της μνημονιακής κατοχής, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου συνεχίζεται ο ξέφρενος ρυθμός της εξοπλιστικής κούρσας με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στον τουρκικό προϋπολογισμό.


Η τελευταία σημαντική εξέλιξη είναι, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι μέχρι το 2021 η Τουρκία θα έχει αποκτήσει το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο.


 
Όπως αναφέρεται, το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο θα είναι παρόμοιο με το ισπανικού τύπου Juan Carlos-1 και θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει ελικόπτερα Landing Helicopter Dock, αλλά και εδώ είναι το ενδιαφέρον και μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία της Τουρκικής Πολεμικής Βιομηχανίας, έχουν γίνει ήδη οι προεργασίες με την στήριξη της ισπανικής φίρμας Navantia, για την ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου.

Η εξέλιξη αυτή σίγουρα αποτελεί μια ακόμα δραματική ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων και θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: