Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Εθνικό όνειδος: Μετατέθηκαν οι αξιωματικοί που ερευνούσαν τους εξτρεμιστές της μειονότητας στη Θράκη με εντολή Τόσκα – Τι ανακάλυψαν;

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στους «κόλπους» των Αρχών Ασφαλείας του κράτους. «Ξήλωσαν» τον Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής και τον Προϊστάμενο του Γραφείου Κρατικής Ασφάλειας με αφορμή το έγγραφο και την έρευνα κατά τουρκόφρονων.


Κάτι σημαντικό είχαν ανακαλύψει πιθανότατα οι Έλληνες αξιωματικοί το οποίο και ερευνούσαν…
 
Ο Διοικητής μέχρι χθες του Τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης αποσπάστηκε στο Α.Τ. Κομοτηνής, και στην Τροχαία ο Προϊστάμενος του Γραφείου Κρατικής Ασφάλειας που χειρίστηκε την υπόθεση.

Οι δύο αξιωματικοί πλήρωσαν το «μάρμαρο»…

Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η ενέργεια αυτή, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι ανακαλείται έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής και απεστάλη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την 30 Νοεμβρίου 2017 και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης».

Eτσι, πήραν πίσω έγγραφο του τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής, το οποίο είχε αποσταλεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ζητώντας προσωπικά στοιχεία καθηγητών του Πανεπιστημίου που… ασχολούνται επιστημονικά με τον όρο «τουρκική μειονότητα».
 
Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο έγγραφο, καθότι όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες.
 
»Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις».

Λέγεται ότι σκοπός της εισαγγελικής και αστυνομικής έρευνας ήταν η αναζήτηση εμπειρογνωμόνων – πανεπιστημιακών προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για τη νομική ερμηνεία του όρου «τουρκική μειονότητα».
Και όπως φάνηκε, τα κατάφεραν πολύ καλά…

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου προκάλεσε αναστάτωση στο πανελλήνιο με αποτέλεσμα να παυθούν από τα καθήκοντα τους, με εντολή Τόσκα, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής ο οποίος υπέγραψε το έγγραφο και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κρατικής Ασφάλειας Κομοτηνής ο οποίος το συνέταξε.
 
Σύμφωνα πάντως με αρκετούς οι ανωτέρω φαίνεται πως είναι τα «εξιλαστήρια» θύματα της όλης ιστορίας καθώς οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως τον Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης κ. Διονύση Λαμπρίδη που παρήγγειλε –ύστερα από καταγγελίες- την προκαταρκτική εξέταση.

«Η ΕΔΕ που διέταξε η ΕΛΑΣ η οποία και ανακάλεσε το δικό της έγγραφο, είναι κατά τη γνώμη μου άνευ σημασίας, αφού αυτή απλώς εκτέλεσε εισαγγελική παραγγελία, την οποία υποθέτω ότι απλώς αντέγραψε ως συνήθως», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Πεταλωτής.

«Όμως μένει έκθετος ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών και ο έλεγχος του από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι πλέον επιβεβλημένος μονόδρομος. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα δεν είναι κυρίως αστυνομικό αλλά είναι πρόβλημα λειτουργίας της συγκεκριμένης Εισαγγελίας. Αρκετά πια» αναφέρει ο γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελλίων.

Το πρωτοφανές έγγραφο
Το έγγραφο εστάλη στις 30 Νοεμβρίου και ήταν παραγγελία του Αντιεισαγγελέα κ. Λαμπρίδη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης προς το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «ζητούμε όπως μας γνωρίσετε πλήρη στοιχεία ταυτότητας -μαζί με διευθύνσεις κατοικίας- του διδακτικού προσωπικού, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο – πεδίο – ειδικότητα σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου «τουρκική μειονότητα».

Επιπλέον, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίες να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα».

Όμως, το πρόβλημα ήταν πως επρόκειτο για λανθασμένη διατύπωση, σύμφωνα με πηγές της Πρυτανείας που επικαλείται ο ΣΚΑΪ. Το ζήτημα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, αφορά έρευνα που ξεκίνησε έπειτα από μήνυση της Χρυσής Αυγής επειδή στο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ το καλοκαίρι ακούστηκε η φράση «τουρκική μειονότητα» και η εισαγγελία ζητούσε έναν καθηγητή που να γνωρίζει το αντικείμενο, για να γνωματεύσει επί του ζητήματος.

Η αστυνομία ανακάλεσε το εν λόγω έγγραφο και διέταξε να διενεργηθεί έρευνα για το θέμα, έντονη ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας, που ζήτησε διευκρινίσεις, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και στο Δημοκρίτειο.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είναι σε επικοινωνία με τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, για να δοθούν διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο έγγραφο, καθώς «όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες».

Στην ίδια ανακοίνωση το αρμόδιο υπουργείο διαβεβαίωσε την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι «η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις».

«To υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το έγγραφο, καθότι όπως είναι διατυπωμένο γεννάει εύλογες αμφιβολίες.

Το υπουργείο διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις», ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωση του.

Έπειτα από όλα αυτά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε την ανάκληση του εγγράφου και διέταξε τη διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης.

«Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι ανακαλείται έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής και απεστάλη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την 30 Νοεμβρίου 2017 και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης», τονίζεται στην ανακοίνωση.


Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Δεν διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος ακαδημαϊκών στην Κομοτηνή

Διαψεύδει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ότι διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτική έρευνας σε βάρος ακαδημαϊκών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Κομοτηνή Ροδόπης) σχετικά με τους καθηγητές που ασχολήθηκαν με το επιστημονικό αντικείμενο-πεδίο-ειδικότητα η οποία σχετίζεται με τη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα».

Οι εισαγγελείς, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, δηλώνουν «ευθαρσώς και με σαφήνεια, ότι οι Έλληνες εισαγγελείς σέβονται και προστατεύουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και είναι οι κυριότεροι θεματοφύλακες των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, χωρίς καμία απολύτως διάκριση».

Ειδικότερα, η Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι κατόπιν των πρόσφατων δημοσιευμάτων αναφορικά με την διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης και τις παραγγελίες που δόθηκαν στα πλαίσια αυτής, η τονίζει ότι «η σπουδή και το μένος ορισμένων εκ των δημοσιευμάτων και η παραπληροφόρηση όλων, είναι αδικαιολόγητη και δεν συνάδει με τη σοβαρότητα που πρέπει να επιδεικνύεται σε ανάλογες περιπτώσεις».

Παράλληλα, η Ένωση σημειώνει ότι «η συνταγματικά κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία, θεματοφύλακες της οποίας πρώτιστα είναι οι Έλληνες εισαγγελείς, δεν κινδυνεύει από τη διατύπωση κάποιου ερωτήματος ή παραγγελίας στα πλαίσια λειτουργίας της επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένης δικαστικής εξουσίας».

Τέλος, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, καταλήγει στην ανακοίνωσή της ότι «η δημόσια τοποθέτηση ακαδημαϊκών και πολιτικών προσώπων βασισμένη σε παραπληροφορημένα δημοσιεύματα, τα οποία αβασίμως έκαναν λόγο για προκαταρκτική έρευνα σε βάρος ακαδημαϊκών, κάτι το οποίο είναι απολύτως αναληθές και δεν υφίσταται ως γεγονός, είναι τουλάχιστον άστοχη, ιδιαίτερα όταν αναφέρεται και σε ευαίσθητα εθνικά θέματα».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: