Νέα δεδομένα θέλει να επιβάλλει διά της βίας η τουρκική πλευρά με την προσπάθεια της για αλλαγή της ατζέντας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ενεργειακά. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, το καθεστώς Ερντογάν, που παρουσιάζεται αποφασισμένο να τραβήξει στα άκρα την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, φέρεται να έχει σχεδιάσει και τα επόμενα βήματα. 
 
Κοντολογίς, θεωρεί πως η αποκλιμάκωση της κρίσης για την Τουρκία περνά μέσα από τη συνδιαχείριση/ ή διαχωρισμό του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σε ένα μοντέλο που θα παραπέμπει σε δυο κράτη.

Σημειώνεται συναφώς πως στα ενεργειακά, εγκαίρως η Άγκυρα έθεσε τις… διεκδικήσεις της. Υπάρχει συμφωνία ψευδοκράτους με την εταιρεία ΤΡΑΟ από το 2011 και, σύμφωνα και με χάρτες που έχουν διαμορφωθεί από τουρκικής πλευράς, οι έρευνες θα καλύψουν μέρος ή εξ ολοκλήρου τα τεμάχια 12, 8, 9, 13, 3, 2 και βορείως του 1.

Τις γεωτρήσεις θα αναλάβει, ως φαίνεται, το γεωτρύπαν Deep Sea Metrol II, το οποίο αγοράστηκε πρόσφατα. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά θα επανέλθει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μόνο με τους δικούς της όρους, δηλαδή σε άλλη βάση συζήτησης.

Στην Άγκυρα έχουν εκλάβει κάποιες αναφορές από ελληνοκυπριακής πλευράς, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ότι υπάρχει έδαφος για να τεθεί προς συζήτηση θέμα δυο κρατών.

Ακόμη και με αυτό το μοντέλο, που δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους, στην Άγκυρα δεν δέχονται οτιδήποτε λιγότερο από συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή διαχωρισμού των περιοχών.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Άγκυρας τα επόμενα 24ωρα. Κυρίως κατά πόσο θα ανανεώσει η Τουρκία τη Navtex, στις 22 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει το site mignatiou.com
Εάν δεν ανανεωθεί τότε οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν, διαφορετικά όλα θα ανατραπούν με αλυσιδωτές επιπτώσεις, παρενέργειες. Υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι δέον γενέσθαι, τα οποία τυγχάνουν συζητούνται.

Το καθεστώς Ερντογάν ενδέχεται να παγώσει, μετά που πέτυχε τον πρώτο στόχο με τεμάχιο 3 και ΕΝΙ, μέρος του προγράμματος καθορίζοντας πού θα δραστηριοποιείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Προφανώς και δεν μπορεί να επιβάλει απαγόρευση σε ΤΟΤΑΛ και ΜΟΜΠΙΛ, καθώς Γαλλία και ΗΠΑ δεν είναι Ιταλία.
 
Tην ίδια στιγμή, με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες τουρκικές αρχές, δεσμεύονται στρατηγικής σημασίας περιοχές στο Αιγαίο, προκειμένου να διεξαχθούν αεροναυτικές ασκήσεις και βολές των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, για ολόκληρο το 2018.

Οι δεσμευμένες περιοχές βρίσκονται στα διεθνή χωρικά ύδατα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επικαλύπτουν και την ελληνική υφαλοκρηπίδα , εδικά στις περιοχές της Καρπάθου και του Καστελόριζου.
Πριν μερικές μέρες, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλλειας μέσω των Navtex 203 και 208 δέσμευσε για ναυτικές ασκήσεις, μια τεράστια περιοχή από την είσοδο του Κόλπου της Μαρμαρίδας έως και τις δυτικές ακτές της ακριτικής νήσου Ρω . Ουσιαστικά με αυτές τις Navtex , η Τουρκία αποκόπτει το Καστελόριζο από την Ελλάδα!! 
Και ακόμη με άλλη Navtex η Τουρκία δεσμεύει περιοχές μεταξύ Σκύρου, Ψαρών, Εύβοιας και Άνδρου, για άσκηση με πραγματικά πυρά, σε σημείο μάλιστα που εφάπτεται στο Πεδίο Βολής Άνδρου…
 
Η δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο, είναι σαφής ένδειξη ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της και επιζητεί την ένταση με την Ελλάδα και μάλλον, δεν σχετίζονται με την ουσία των ασκήσεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα: Καταλυτική – στρατιωτική η απάντηση στις προκλήσεις

“Θα υπάρξει καταλυτική στρατιωτική απάντηση.
Αυτή τη φορά δεν θα περιμένουμε την όποια παρέμβαση αποκλιμάκωσης.
Άλλο 1996 κι άλλο 2018.”

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News» για την ελληνική στάση είναι ενημερωμένος και ο αμερικανικός παράγοντας.
Το ίδιο μήνυμα άλλωστε έχει εκπέμπψει ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης προς τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, κατά την τελευταία συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Τα σενάρια επίθεσης
Η επιχείρηση κατάληψης ελληνικού εδάφους είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται σοβαρά. Κι αυτό περιλαμβάνει την κατάληψη μιας βραχονησίδας μέχρι και την προσπάθεια κατάληψης κατοικημένου νησιού.
Το μυαλό όλων πάει στο Καστελόριζο το οποίο όμως είναι θωρακισμένο σε έδαφος θάλασσα και αέρα.

Στο ΓΕΕΘΑ εκτιμούν ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αποτροπής της Τουρκίας είναι να συνειδητοποιήσει πως οι απώλειες που θα έχει θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα επικοινωνιακά και τα άλλα κέρδη που επιδιώκει.

Στο ΓΕΕΘΑ δεν επικεντρώνονται μόνο στα Ιμια.Πιστεύουν ότι η εκδήλωση μιας επιθετικής τουρκικής ενέργειας μπορεί να γίνει σε πολλά σημεία του Αιγαίου. Ενα από αυτά είναι για παράδειγμα το νησί Παναγιά που βρίσκεται πολύ κοντά στις Οινούσσες.

«ΑΣΤΡΑΠΗ 2/18» και «ΒΡΟΝΤΗ 1/18» στο Αιγαίο απο το ΠΝ 
Διεξήχθησαν οι προγραμματισμένες εθνικές τεχνικές ασκήσεις «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/18» και «ΒΡΟΝΤΗ 1/18», στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου, Κεντρικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή φρεγατών, κανονιοφόρων, υποβρυχίων, πλοίου γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων και ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας από την Τρίτη 13 έως την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.


Σύφωνα με το ΓΕΝ εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων.