Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συμφωνία συριακού στρατού – Κούρδων – Εισέρχεται ο συριακός στρατός στην Αφρίν – Τι σημαίνει αυτό για Αιγαίο

Eπισημοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ του Άσαντ και των Κούρδων και πλέον οι συριακές δυνάμεις εισέρχονται στην Αφρίν απλώνοντας ασπίδα προστασίας απέναντι στον τουρκικό στρατό. Αυτό σημαίνει ότι η Συρία, ο Άσαντ και κατ’επέκταση ο Πούτιν φοβούνται ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ερντογάν – ΗΠΑ για ομαλοποίηση των σχέσεών τους.

 
Όλα κρέμονται από μία κλωστή στην ευρύτερη περιοχή και ο κίνδυνος επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε περιφερειακή σύγκρουση είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Υπάρχει δηλαδή πολύ σοβαρή πιθανότητα η Τουρκία να πουλήσει τη Ρωσία για χάρη των ΗΠΑ. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι αν μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχει επιτευχθεί ένα πρόπλασμα συμφωνίας, η Ουάσιγκτον δεν θα ρισκάρει, ή για να το πούμε πιο απλά θα ανεχθεί οποιαδήποτε τουρκική επίθεση σε Αιγαίο και Έβρο.

Σε συμφωνία έκπληξη κατέληξαν οι Κούρδοι του Afrin και η κυβέρνηση του Assad με τα στρατεύματα της Δαμασκού να εισέρχονται στο Κουρδικό Καντόνι την Δευτέρα για να αντιμετωπίσουν από κοινού τους εισβολείς Τούρκους.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το τον Κούρδο πολιτικό Sheikho Bilo του Συριακού Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYDKS) η SDF και η κυβέρνηση του Assad συμφώνησαν την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου την είσοδο των Συριακών στρατευμάτων στο Κουρδικό Καντόνι του Afrin με στόχο την προστασία των συνόρων της Συρίας στην περιοχή από την τουρκική εισβολή.

Σύμφωνα με το Κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Rudaw οι Τούρκοι και οι σύμμαχοι τους μετά από ένα μήνα επιχειρήσεων ελέγχουν μόλις το 8% του Καντονιού το οποίο έχει μέγεθος όσο το Δουκάτο του Λουξεμβούργου.
 
Το κόμμα PYDKS διατηρεί στενές σχέσεις με το Κόμμα της Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), το οποίο είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στα Κουρδικά Καντόνια της Βορείου Συρίας και έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ.
 
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Συριακής κυβέρνησης Faysal Mikdad ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι το Afrin αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Συρίας καλώντας τους Άραβες και τους Κούρδους να πολεμήσουν από κοινού τον Τούρκο εισβολέα. Από την πλευρά του οι στρατιωτική δύναμη των Κούρδων YPG καλωσορίζει τις στρατιωτικές δυνάμεις του Assad στον πόλεμο κατά της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή ανακοίνωση των «Συριακών κουρδικών Δημοκρατικών Δυνάμεων», δείχνουν φωτογραφίες και βίντεο, με χιλιάδες εμπειροπόλεμους Κούρδους να εισέρχονται στον θύλακα του Αφρίν για να ενισχύσουν την άμυνα της περιοχής και να πολεμήσουν τους Τούρκους.


 
 
 
Ο τηλεοπτικός ανταποκριτής της ιρανικής τηλεόρασης Al-Alem Hussein Murtaza ανέφερε ότι οι μονάδες αναγνώρισης του στρατού της Συρίας εισήλθαν στην Αφρίν στις 16 Φεβρουαρίου.
 
Μια αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Sendika.org, ( τουρκική οργάνωση μέσων μαζικής ενημέρωσης), έκανε παρόμοια αναφορά…περί παρουσία επίλεκτων Σύρων στην κουρδική πόλη.




 
Αυτό όμως που έχει ήδη ξεκινήσει όπως αναφέρουν πηγές στο συριακό έδαφος έχοντας και τις «ευλογίες» των ΗΠΑ, ειδικά μετά την πλήρη αποτυχία των συνομιλιών Τίλερσον-Ερντογάν , έχει ήδη προκαλέσει την οργή του Τούρκου προέδρου κατά πάντων και όλα πλέον τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά .

Τα συριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Άσαντ τα βάζει με τους Τούρκους, αλλά και τον σουλτάνο Ερντογάν, ενώ επισημαίνουν ότι έχουν ..μετακινηθεί συριακές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες με άρματα μάχης Τ-90 προς την πλευρά των Τούρκων, τα οποία βέβαια δεν «λαμπαδιάζουν» όπως τα τουρκικά Leopard-2 .

Η συριακή κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στην επαρχία Αφρίν ως προκλητικότατη και μη νόμιμη « πολεμική επιθετική ενέργεια», την οποία θα αναλάβει να «απαντήσει» αναλόγως με τα ίδια μέσα.

 
 
 
 
 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας απέστειλε επιστολές στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καλεί να εκδώσει ψήφισμα για απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων στην Αφρίν .

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η Συρία απορρίπτει όλες τις προσπάθειες του τουρκικού καθεστώτος να στηριχθεί στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (1373, 1624, 1170 και 1178) δεδομένου ότι κανένα ψήφισμα δεν δίνει στα κράτη μέλη το δικαίωμα να βλάψουν την κυριαρχία άλλων κρατών και να ξεκινούν στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός επικράτειά τους με το πρόσχημα την αντιτρομοκρατία.

«Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας υπογραμμίζει ότι η παρουσία οποιωνδήποτε ξένων στρατιωτικών επιχειρήσεων στην επικράτειά της χωρίς την αυστηρή έγκρισή της είναι επίθεση και κατοχή, και η οποία ως έτσι θα αντιμετωπιστεί «, συνέχισε η ανακοίνωση , προσθέτοντας ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία αποτελεί παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η περιοχή της Αφρίν είναι ακόμη υπό τον έλεγχο των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG), δεδομένου ότι οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εγκατέλειψαν την περιοχή το 2012.
Προς το παρόν, οι Κούρδοι του YPG αντιστέκονται στην εισβολή των τουρκικών δυνάμεων και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού FSA που ξεκίνησε την 20η Ιανουαρίου 2018.



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: