Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Τελεσίγραφο Τουρκίας προς Κύπρο και Ελλάδα – Τι απαντά ο Α. Τσίπρας

Τελεσίγραφο με αποδέκτες Κύπρο και Ελλάδα εξέδωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί , απαιτώντας «ενδιάμεσες φόρμουλες» για την κυπριακή ΑΟΖ, ειδάλλως Τουρκία και ψευδοκράτος θα μοιραστούν το φυσικό αέριο.


Σε ανάλογες κορώνες προέβη και ο Τούρκος υπουργός Ömer Çelik μιλώντας για πόλεμο σε δύο μέτωπα, δηλαδή σε Αφρίν και Ανατολική Μεσόγειο. Απάντηση από τη Σκύρο έδωσε ο Α. Τσίπρας την ίδια ώρα που η Τουρκία έχει αποκλείσει το γεωτρύπανο και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί.
 
Σε συνέντευξη του στο CNN Turk, ο Τ/κ ηγέτης προχώρησε σε απειλές λέγοντας πως «είτε θα καταλήξουμε σε ενδιάμεσες φόρμουλες (χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί) στο θέμα της ΑΟΖ, είτε η τ/κ πλευρά σε συνεργασία με την Τουρκία θα ξεκινήσει δικές της έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ».

Τόνισε πως ο πλούτος των υδρογονανθράκων «είναι κοινός. Δεν ανήκει αποκλειστικά στους Ε/κ».και πρότεινε ως «λύση» την υποχώρηση της ε/κ πλευράς από την… αδιάλλακτη στάση της.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μετατροπή αυτού του πεδίου από πεδίο αντιπαράθεσης σε πεδίο συνεργασίας» ισχυρίστηκε, εννοώντας ότι θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να απωλέσει κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Και φυσικά, σε συνεργασία με την Τουρκία, με το καράβι γεωτρήσεων που απέκτησε η Τουρκία πριν από λίγο χρονικό διάστημα, και εμείς θα ξεκινήσουμε εργασίες», είπε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας κορύφωση των προκλήσεων.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αγωγό Med Stream, χαρακτηρίζοντάς τον ως βραχίονα της πολιτικής που εφαρμόζει η Λευκωσία και τόνισε την ανάγκη να μεταφερθεί το κυπριακό φυσικό άεριο μέσω Τουρκίας, προβάλλοντας τη λύση αυτή ως πιο συμφέρουσα οικονομικά και πολιτικά.
 
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απότοκο της προσέγγισης της ε/κ πλευράς να θεωρεί ότι έχει εξουσιοδότηση στην περιοχή και της επιθυμίας της να έχει μόνη της την ιδιοκτησία του φυσικού πλούτου, υποστήριξε επίσης ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Είπε, τέλος, ότι για το θέμα του φυσικού αερίου η τ/κ πλευρά πρότεινε την ίδρυση κοινής, ειδικής επιτροπής, κάτι το οποίο απέρριψαν οι Ε/κ. Επέκρινε επίσης την ε/κ πλευρά ότι προσπάθειά της είναι να στρέψει τα μεγάλα κράτη κατά της Τουρκίας.

Στο μεταξύ φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο βάζουν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού αρμόδιου για θέματα Ε.Ε. Ömer Çelik. Μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Άγκυρα ο Çelik απείλησε ότι η χώρα του θα πολεμήσει στην «ανατολική Μεσόγειο» για τα δικαιώματά της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των γεωτρήσεων που θέλει να προχωρήσει η Λευκωσία.
 
Ταυτόχρονα μιλώντας για την τρομοκρατία και διασυνδέονταν το θέμα με τόσο με τους Κούρδους όσο και με το FETO διατυμπάνισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τρομοκρατικούς εκτός των συνόρων μας.

Σε δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας sondakikaturk με τίτλο «Μήνυμα προς την Ελλάδα» ο Çelik αναφερόμενος στο FETO και στους Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα είπε:

«Τους παρακολουθούμε. Δεν είπα ποτέ ότι δεν τους παρακολουθούμε. Πρέπει ακόμη να εξετάσουμε την κατάσταση για να αντιληφθούμε πόσο επικίνδυνοι είναι. Όπως ο τουρκικός Στρατός έχει κάνει σαφές μέσω της ισχύος του δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την ύπαρξη κανενός τρομοκρατικού διαδρόμου εκτός των συνόρων μας.

Θα επεκτείνουμε τον «Κλάδο Ελαίας» στους καταπιεσμένους κaι θα απαντήσουμε με το σπαθί του Mehmetçi», σημείωσε ο Çelik.
Αναφερόμενος στις κυπριακές έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου ο  Çelik είπε επαναλαμβάνοντας τις γνωστές τουρκικές θέσεις για πόλεμο σε 2 μέτωπα:

«Ανταποκρινόμαστε και στην Αφρίν κατά της τρομοκρατίας και στην ανατολική Μεσόγειο. Θα πολεμήσουμε και θα προστατέψουμε α δικαιώματά μας και εκεί. Μέρι να σταματήσει κάθε απειλή», είπε.

Στο μεταξύ την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, οι οποίοι συνομίλησαν με τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών, τους τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας και το προσωπικό της Σμηναρχίας, τους συνεχάρησαν και τους ευχήθηκαν για τη Σαρακοστή.

«Με την ευκαιρία της παρουσίας μου στο νησί της Σκύρου, επισκέφθηκα σήμερα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας την 135η Σμηναρχία Μάχης. Συνομιλήσαμε με τους πιλότους και τους τεχνικούς που βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», έγραψε ο πρωθυπουργός στο twitter, ανεβάζοντας σχετικό φωτογραφικό υλικό.





Ολα αυτά ενώ διανύουμε τη δέκατη ημέρα στασιμότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία διατηρούν τον αποκλεισμό του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, «Saipem 12000». Και δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει σε γεώτρηση, στον στόχο «Σουπιά». Ο Ερντογάν, το γεωτρύπανο και όλες οι εξελίξεις.


Το διπλωματικό παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο, αλλά η Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της. Λευκωσία, Ρώμη και Βρυξέλες αναμένουν την 22α Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η παράνομη τουρκική «Navtex». Ουδείς μπορεί να προδικάσει κατά πόσο η ‘Αγκυρα θα εκδώσει νέα παράνομη «Navtex».

Η ιταλική ΕΝΙ, η οποία κάνει τη γεώτρηση έχει δηλώσει πως το ζήτημα είναι διπλωματικό και πέρα από τον έλεγχο της.
Το γεωτρύπανο θα πρέπει να μετακινηθεί τέλος του μηνός στο Μαρόκο.

Στο μεταξύ, σε ισχύ τίθενται από την Δευτέρα, δύο νέες «Navtex», τις οποίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η πρώτη είναι για λογαριασμό της UNIFIL (Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο) σε περιοχή νοτίως του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ και η δεύτερη για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας βορείως του ίδιου τεμαχίου.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: