Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

“Πράσινο φως” στον εκσυγχρονισμό των F-16! Ποιο πρόβλημα φαίνεται ότι λύθηκε

Μέσα στο καυτό κλίμα των ημερών στα ελληνοτουρκικά αλλά και τον “Αττίλα” που έχει επιβάλλει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, η είδηση που έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό 85 αεροσκαφών F-16 της ελληνικής ΠΑ, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Militaire.gr ο “γόρδιος δεσμός” των διαπραγματεύσεων “κόπηκε” και στη συνάντηση της 26ης Φεβρουαρίου των αντιπροσωπειών Ελλάδας και ΗΠΑ στην Αθήνα, αναμένεται να κλείσει το θέμα.

Οι αισιόδοξοες πληροφορίες άρχισαν να διαρρέουν αμέσως μετά από τη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τις επαφές που είχε εκεί ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέϊμς Μάτις.
Μπορεί να ΄ναι σύμπτωση…

Ωστόσο είναι γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει πολλά από την Ελλάδα, αρκετά τα ΄χουν πάρει ήδη και αναμένεται να πάρουν ακόμη περισσότερα. Το να παρέμβουν για να υπάρξει μια λογική οικονομική πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των F-16 ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν.

Ποιο πρόβλημα λένε οι πληροφορίες ότι ξεπεράστηκαν και επιτρέπουν πλέον να υπάρχει αισιοδοξία για την εξέλιξη του προγράμματος; Το θέμα της υψηλής προκαταβολής του 1 δις μέχρι τα 2020, ήταν το μεγάλο αγκάθι.
Η προκαταβολή όπως λένε οι πληροφορίες θα ΄ναι πολύ χαμηλότερη αν και το ποσό των 300 εκατομμυρίων που έχει ακουστεί είναι μάλλον εξαιρετικά αισιόδοξο.

Το κόστος του προγράμματος που είναι σύμφωνα με τη τελευταία αμερικανική πρόταση λίγο κάτω από το 1,5 δις δολάρια, είναι επίσης ένα πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να αντιμετωπιστεί με εξόφληση που θα εξυπηρετεί την ελληνική πλευρά.

Η υπόθεση του εκσυγχρονισμού των F-16 είναι μια υπόθεση που αφορά την ενδυνάμωση της ΠΑ τα επόμενα χρόνια.
Αν κλείσει με θετικό τρόπο στο τέλος του μήνα, η ηγεσία της ΠΑ θα μπορέσει απρόσκοπτα να ασχοληθεί με το σήμερα που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και το αύριο που δεν ξέρουμε πως θα ξημερώσει.
Η λύση, όπως λένε επιτελείς της ΠΑ είναι να γίνουν όλες οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις για να συντηρηθούν και να ανανεωθούν τα όπλα που διαθέτει στις αποθήκες της η ΠΑ.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: