Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ξαφνική ενεργοποίηση της ελληνικής αεράμυνας – Τουρκικά F-16 και ιπτάμενο ραντάρ εισέβαλαν τη νύχτα στο Αιγαίο

«Κλειδώθηκαν» από τα αντιαεροπορικά συστήματα έτοιμα για κατάρριψη

Ξαφνική ενεργοποίηση της αεράμυνας της χώρας είχαμε μέσα στη νύχτα, καθώς οι Τούρκοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο Αιγαίο παραβιάζοντας το FIR Αθηνών με μαχητικά αεροσκάφη αλλά και ιπτάμενο ραντάρ.

Ο σχηματισμός έμοιαζε σαν να πρόκειται για επιχείρηση προσβολής ελληνικών στόχων οπότε αμέσως απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά και μπήκαν σε λειτουργία τα αντιαεροπορικά συστήματα. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη νύχτα χθες μια τετράδα τουρκικών F-16  και ένα ιπτάμενο ραντάρ εισέβαλαν στο FIR Αθηνών προφανώς θέλοντας να τεστάρουν την αντίδραση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και επιτήρησης της χώρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πώς η ελληνική αντίδραση ήταν άμεση.

Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν αμέσως από τη Σκύρο (μονάδα που επισκέφθηκε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος) προκειμένου να σπεύσουν στο σημείο απ’ όπου μπήκε ο τουρκικός σχηματισμός, ενώ τα αντιαεροπορικά συστήματα «κλείδωσαν» στα ραντάρ τους τα τουρκικά μαχητικά έτοιμα προς… εκτόξευση και κατάρριψη.

 Κάποιες πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν πώς έγιναν τελικά και αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών από ελληνικά.

Είναι από τις λίγες φορές που η τουρκική Αεροπορία επιχειρεί νυχτερινή εισβολή στο FIR Αθηνών μεταξύ της Λήμνου και της Λέσβου και από τις ελάχιστες φορές που τα μαχητικά της συνοδεύονταν από ιπτάμενο ραντάρ εγκαίρου προειδοποιήσεως.

Να σημειωθεί πώς κάτι παρόμοιο έγινε και τη νύχτα κατά την οποία το πλοίο της τουρκικής Ακτοφυλακής εμβόλισε το σκάφος του Λιμενικού στα Ίμια.

Οι Τούρκοι επέδειξαν μία ιδιαίτερη αεροπορική δραστηριότητα τη νύχτα, με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 να πετούν εντός του FIR Αθηνών πραγματοποιώντας ακόμη και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: