Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

ΕΞΟΔΟΣ 1826: ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΚ η πιο σπουδαία ταινία μετά τον ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ


ΕΞΟΔΟΣ 1826: ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΚ η πιο σπουδαία ταινία μετά τον ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ

Έρχεται στο ΜΑΚΕΛΕΙΟ του Σαββατοκύριακου 

Τι έχει γραφεί για την ταινία

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! 46 χρόνια μετά τον «Παπαφλέσσα» γυρίστηκε ταινία για την επανάσταση του 1821

Τέσσερα χρόνια έρευνας, μελέτης και δουλειάς… διακόσιοι άνθρωποι… δύο διαφορετικές πόλεις (Γιαννιτσά και Θεσσαλονίκη) και πολύ αγάπη για την ελληνική ιστορία χρειάστηκαν για να γυριστεί η νέα ταινία για την επανάσταση του 1821 που βγήκε πρόσφατα στους κινηματογράφους, 46 χρόνια μετά τον «Παπαφλέσσα». 
Το φιλμ «Έξοδος 1826» περιγράφει την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826.
Πρόκειται για μια ανεξάρτητη παραγωγή. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου, Δημήτρης Παπαδόπουλος.
Όλα ξεκίνησαν περίπου πριν 4 χρόνια, όταν ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας, διαβάζοντας για την επανάσταση του 1821, συγκινήθηκε ιδιαίτερα από την ιστορία των… Παιδιών της Σαμαρίνας, και θέλησε να κατανοήσει ιδιαίτερα τον στίχο του δημοτικού τραγουδιού «Παιδιά της Σαμαρίνας, μωρέ παιδιά καημένα». 
Γρήγορα από την ανάγνωση και την θεωρία, πέρασε στην… πράξη. Αν και δεν υπήρχαν δίπλα του μεγάλοι παραγωγοί, ούτε και ο ίδιος διέθετε αμύθητη περιουσία για να μπορέσει την επόμενη μέρα να γυρίσει ταινία, χάρη στον εθελοντισμό, το Θέατρο “Άρατος” και την πολύτιμη βοήθεια του “Συλλόγου Φίλων Ιστορίας κι Αναπαράστασης Αυτής”, Γιαννιτσών, κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Φυσικά, όπως εξομολογείται στο star.gr ο Βασίλης Τσικάρας, το σενάριο δεν θα μπορούσε να πάρει “σάρκα και οστά”, αν όλη αυτή την προσπάθεια δεν στήριζαν χορηγοί, ιδιώτες, ο Δήμος Πέλλας, η “Promis Media” και φίλοι…
Λίγα λόγια για το έργο
Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι, συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια (ταμπούρωμα) του στρατηγού Μακρή. Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου, Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι. 
Η ταινία παρουσιάζεται σε ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ σε ελληνικό ΜΜΕ, στην εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ του Σαββατοκύριακου 


Δεν υπάρχουν σχόλια: