Το «Βόρεια Μακεδονία»
Διότι περί αυτού πρόκειται, είναι η πρώτη διεθνής παραδοχή από την Ελλάδα ότι η χώρα των Σκοπίων έχει αποδεχτεί την εκχώρηση των ιστορικών και κληρονομικών δικαιωμάτων της Μακεδονίας, εκχώρηση η οποία έγινε με την θέληση της ελληνικής πλευράς.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές «είναι μια νέα αρχή» στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών.
Στις συναντήσεις που θα έχουν σήμερα οι δύο πλευρές θα εξεταστεί η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα, την Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εξεταστούν ζητήματα που έχουν ανακύψει όπως τα εμπορικά σήματα που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία» ή «μακεδονικός» και ήδη έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα οι οινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας.
Να θυμίσουμε και το πρόσφατο κινεζικό «μπλόκο» σε ελληνικά μακεδονικά προϊόντα καθώς οι Κινέζοι είπαν ότι πρέπει να πάρουν άδεια από τα... Σκόπια για να χρησιμοποιούν τον όρο... μακεδονικός!
Αμέσως μετά την άφιξη του στα Σκόπια ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Θα ακολουθήσει η υπογραφή διμερών Συμφωνιών και στη συνέχεια, γύρω στο 12.30 θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις στον Τύπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ως επί το πλείστον θα υπογραφούν κείμενα που έχουν κατά χαρακτήρα δήλωσης προθέσεων και ορισμού των πεδίων επί των οποίων ανοίγεται προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ειδικότερα, δύο είναι οι διμερείς συμφωνίες που θα υπογραφούν
-Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας
- Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Επίσης, αναμένεται να υπογραφούν:
- Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών - το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας
- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
- Μνημόνιο Συνεργασίας των Υπουργείων Μεταφορών.
- Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανοφσε.
Τον έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδέψουν στην αποστολή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται και από επιχειρηματίες (πάνω από 80 εκπροσώπους επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα) που θα καλύπτει μεγάλο φάσμα τομέων όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο Πρωθυπουργοί.
Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας με τους οποίους συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Α.Τσίπρας πριν 5 ημέρες αφού πρώτα "εκραξαν" την συμφωνία των Πρεσπών, έπειτα αρνήθηκαν να τον συνοδεύσουν στα γειτονική χώρα.
Οι επιχειρηματίες του τόνισαν πως "δεν πρόκειται να πάμε στα Σκόπια, δεν θέλουμε καν να ακούμε το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" γι αυτό μην μας "ξανακτυπήσεις την πόρτα"!
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου