Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Τι είπε ο ΥΠΕΘΑ Β. Βενιζέλος για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ»

Του Χρήστου Καπούτση

  Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλος,  για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», ανάμεσα στα άλλα,  είπε και τα εξής:

·        Η συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι ρήτρα αντι-Ζίμενς.
·        Η σημερινή ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, διατύπωσε τις απόψεις της για το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», αυτοτελώς και ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία.
·        Οι εργαζόμενοι στον Σκαραμαγκά είναι δύο μήνες απλήρωτοι και «εργάζονται», χωρίς φως, νερό και τηλέφωνο.
·        Θέλουμε να πουλήσουμε το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, όχι διότι δεν είναι αξιόπλοο, αλλά διότι έχει αναπτυχθεί μια αρνητική «μυθολογία», λόγω αρνητικών δημοσιευμάτων και διότι, ο πρωην Υπουργός Άμυνας, τo χαρακτήρισε «πλωτό φέρετρο».
·        Θέλουνε να πουλήσουμε το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», αλλά δεν έχουμε το νομικό πλαίσιο για την πώληση πολεμικού υλικού.
·        Η σύμβαση του 2001 για την κατασκευή 4 υποβρυχίων τύπου 214 και τον εκσυγχρονισμό 3 παλιάς τεχνολογίας τύπου 209, είναι μια κακή σύμβαση.
·        το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» κόστισε 470 εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο το 2006, ή με κοστολογική αναγωγή στο 2010, κόστισε 530 εκατομ. Ευρώ. Και έχει εξοφληθεί . Οι Γερμανοί θέλουν να το κρατήσουν για να το πουλήσουν και το κοστολογούν 300 εκατ.ευρώ.  Ήδη χάνουμε 250 εκατομ.ευρώ. Απορρίψαμε την πρόταση των Γερμανών ως απαράδεκτη. Αποφασίσαμε να κρατήσουμε το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και να πουλήσουμε γύρω στο 350-400 εκατομ.ευρώ. Να χάσουμε δηλαδή μόνο 150-200 εκατομ.ευρώ. Αν δεν βρούμε αγοραστή, τότε θα το κρατήσει το Πολεμικό Ναυτικό, που το θεωρεί αξιόπλοο.   
·        Αν δεν γίνει η συμφωνία για τον Σκαραμαγκά, που έχει εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ, νόμος του κράτους, τότε υπάρχει κίνδυνος: Να κλείσουν τα Ναυπηγεία, να απολυθούν οι εργαζόμενοι, να συρθούμε στα Δικαστήρια με αμφίβολα αποτελέσματα, να χάσουμε οριστικά τα 2.2 δισεκ. Ευρώ που ήδη έχουνε δώσει ως προκαταβολή σε εκτέλεση της  σύμβασης του 2001 και ακόμη, να αφήσουμε το Πολεμικό Ναυτικό χωρίς υποβρύχια, που είναι αναγκαία για την κάλυψη των επιχειρησιακών του αναγκών.

·        Τι δεν επανέλαβε  ο ΥΠΕΘΑ: Αν δεν υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, δηλαδή με τη στήριξη των Βουλευτών της Ν.Δ., τότε, η συμφωνία για τον Σκαραμαγκά, δεν θα γίνει νόμος του κράτους.  Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα πρόσφατης συνέντευξης τύπου του ΥΠΕΘΑ Β. Βενιζέλου.
·        Β.Βενιζέλος: η συμφωνία θα κυρωθεί στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία. θέλουμε χρόνο για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες αυτές και κορυφαία διαδικασία είναι η Βουλή.
·        Χρ. Καπούτσης: Τι είδους αυξημένη πλειοψηφία προβλέπεται;
·        Ευ. Βενιζέλος: Είναι σε κλίμα μεγάλης πολιτικής συναίνεσης. Δεν αναφέρεται σε αριθμούς, αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.
·        Χρ. Καπούτσης: Αφού είναι η πλειοψηφία με 180 βουλευτές.
·        Ευ. Βενιζέλος: Τώρα δεν μιλάμε εδώ τυπικά, γιατί τυπικά πρόκειται περί ενός απλού νόμου, μιλάμε ουσιαστικά πολιτικά.
·        Χρ. Τσιγουρής: Με δεδομένο ότι στην υποεπιτροπή η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να δώσει αυτή τη στήριξη μας εξειδικεύεται λίγο το αυξημένο της πλειοψηφίας;
·        Ευ. Βενιζέλος: Απευθύνομαι πρωτίστως στη Νέα Δημοκρατία, τα έχω πει αυτά και στον κ. Σαμαρά όταν μας επισκέφτηκε εδώ. Σας είχα ενημερώσει και τότε. Και τα έχω ξαναπεί αυτά, τα έχω πει και δημοσίως, κατ’ επανάληψη τα λέω. Δεν νομίζω ότι σας είπα είδηση στο θέμα αυτό.
·        Χρ. Τσιγουρής: Όχι αλλά θα είναι είδηση, επιτρέψτε μου αν επιτευχθεί μια συμφωνία και δεν επικυρωθεί από τη Βουλή…
·        Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι όμως δικό μου πρόβλημα. Εμείς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε να το κάνουμε με διαφάνεια, προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα του παρελθόντος, δεν θα αναλάβουμε βάρη που δεν μας ανήκουν.
·        Χρ. Καπούτσης: Για να καταλάβω, ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυξημένης πλειοψηφίας και κομματικής πλειοψηφίας στη Βουλή;
·        Ευ. Βενιζέλος: Η διαφορά είναι ότι πρέπει να στηρίξουν και κόμματα της αντιπολίτευσης την προσπάθειά μας αυτή.
·        Χρ. Καπούτσης : Αν δεν τη στηρίξουν, δεν θα  περάσετε τη συμφωνία;
·        Ευ. Βενιζέλος: Καθαρά, όχι.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: