Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ποιοι βοηθούν τους Έλληνες στην κρίση


Ποιοι βοηθούν τους Έλληνες στην κρίση
Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και στις ΗΠΑ, άτυπες ομάδες, οργανώσεις πολιτών, ιδιωτικές πρωτοβουλίες αλλά και πρωτοβουλίες φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης δείχνουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους προς της Ελλάδα.


Στην «Τάιμς Σκουέαρ» της Νέας Υόρκης, πρόσφατα προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνη η καμπάνια «Ελάτε να επισκεφθείτε την Ελλάδα», αλλάζοντας το μελαγχολικό τοπίο που δημιούργησαν οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις και οι εκτιμήσεις περί χρεοκοπίας.

Η διαδικτυακή πρωτοβουλία «Up Greek Tourism» δημιούργησε μία ηλεκτρονική γιγαντοαφίσα με αντιπροσωπευτικές εικόνες από την Ελλάδα.

Η καμπάνια διοργανώθηκε εξολοκλήρου μέσω διαδικτύου και συγκέντρωσε συνολικά 20.262 δολάρια online χρηματοδότησης από 333 άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Φορείς της ομογένειας έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποστολή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες του ελληνικού λαού.

Σε σύσκεψη στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, συζητήθηκαν τρόποι καλύτερης οργάνωσης και αποτελεσματικότερου συντονισμού.

Η ΑΧΕΠΑ, η Εθνική Φιλόπτωχος της Αρχιεπισκοπής, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και άλλοι οργανισμοί συγκεντρώνουν φάρμακα, είδη ρουχισμού και τρόφιμα, ενώ μέλη του νεοϊδρυθέντος Hellenic Relief Foundation (Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης) μοίρασαν είδη πρώτης ανάγκης σε ευπαθής ομάδες της Ελλάδας.

Σε εκδήλωση στον Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων στην Αστόρια, ο πρόεδρός του, Γιώργος Αλεξίου, ανακοίνωσε πως το συμβούλιο αποφάσισε να κάνει έρανο, του οποίου το 70% θα δοθεί για τους σκοπούς του Hellenic Relief Foundation.

Στην Ιταλία, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας και το Δίκτυο Ιταλών Δημάρχων, δημιούργησαν διαδικτυακή πύλη, στην διεύθυνση www.forgreece.eu, με στόχο την οικονομική υποστήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Με τον τρόπο αυτό, ζητούν από κάθε Ιταλό, αλλά και γενικότερα Ευρωπαίο πολίτη, όπως και από ευαισθητοποιημένους φορείς και οργανισμούς, να βοηθήσουν την χώρα μας, για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Το ποσό, φυσικά, το επιλέγει ελεύθερα ο κάθε δωρητής και η καταβολή των χρημάτων γίνεται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών Paypal.

Η ιστοσελίδα www.forgreece.gr, δημιουργήθηκε χάρη στη συνεργασία με τους δυο δημάρχους της Κάτω Ιταλίας, Μάρκο Γκάλντι και Τζουσέππε Μοσκατιέλλο, οι οποίοι, από τις πόλεις Κάβα Ντέι Τιρένι και Μπαρονίσι, αντίστοιχα, αποφάσισαν να καταβάλουν, κάθε μήνα, τους μισθούς τους, προς στήριξη της Ελλάδας.

Στην ιταλική πρωτεύουσα, πάλι, η Ελληνική Κοινότητα Ρώμης και Λατίου έχει ζητήσει από τα μέλη της και τους Ιταλούς που συμμετέχουν στις πολιτιστικές της πρωτοβουλίες, να προσφέρουν την συμβολή τους, ώστε να μπορέσουν να αγορασθούν και να αποσταλούν τρόφιμα στο το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

Έλληνες, αλλά και φιλέλληνες, βοηθούν κι από τη Γερμανία. Παρά το γεγονός ότι για πολλούς το Βερολίνο βρίσκεται στην πλευρά των «ενόχων», σε ό,τι αφορά στην ελληνική κρίση, η Γερμανία, ως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης και δεύτερη πατρίδα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, αναδεικνύεται σε αυτονόητο προορισμό για τους «μετανάστες νέας γενιάς».

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10.000 Έλληνες έχουν αναζητήσει τον τελευταίο χρόνο την ευκαιρία να ζήσουν και να εργαστούν στην Γερμανία.

Κυρίως είναι νέοι με υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση, μηχανικοί, γιατροί, οικονομολόγοι, αλλά και καλλιτέχνες, οι οποίοι είδαν τις επαγγελματικές τους προοπτικές στην Ελλάδα να περιορίζονται δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο ελληνογερμανικός Πολιτιστικός και Επιστημονικός Σύλλογος «Exantas», που ιδρύθηκε το 2005 στο Βερολίνο, αντελήφθη γρήγορα την ανάγκη και οργανώθηκε κατάλληλα.

Έστειλε στους αποδέκτες του ενημερωτικού δελτίου του την ερώτηση αν έχουν κάποια δυνατότητα απασχόλησης των νέων Ελλήνων που καταφεύγουν στο Βερολίνο.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Κώστα Κουβέλη, προέκυψαν 15 ευκαιρίες απασχόλησης, για θέσεις από σερβιτόρους και μπέιμπι-σίτερ ως προγραμματιστών και ηλεκτρονικών.

Αυτές οι θέσεις ανακοινώθηκαν στην σελίδα των «Greek Berliners» στο Facebook, χωρίς να δοθούν τα ονόματα των υπευθύνων, με την παράκληση οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον «Εξάντα».

Τον περασμένο μήνα, η Ενορία του Προφήτη Ηλία στην Φρανκφούρτη συγκέντρωσε τρόφιμα και φάρμακα για τα συσσίτια των εκκλησιών της Θεσσαλονίκης, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβαν οι κάτοικοι του Χάιλιγκενχάφεν, στην βόρεια Γερμανία, με τη βοήθεια Γερμανών οι οποίοι γνωρίζουν και αγαπούν την Ελλάδα.

Την ανάδειξη, με τη βοήθεια των πολυμέσων, της ομορφιάς του ελληνικού τοπίου και μιας επίκαιρης εικόνας της Ελλάδας, αντίθετης στις «μανιωδώς μίζερες καθημερινές αναφορές, οι οποίες καθηλώνουν τους ανθρώπους και γεννούν φόβους, από τους οποίους πολύ λίγο απέχει το μίσος», είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας «Η Ελλάδα ανθεί», του γνωστού Αυστριακού σκηνοθέτη Φάμπιαν Έντερ.

Η πρωτοβουλία βρίσκεται κάτω από την αιγίδα του διάσημου Αυστριακού καλλιτέχνη, συγγραφέα, ποιητή και ηθοποιού Αντρέ Χέλερ και τη στηρίζουν κορυφαίες αυστριακές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον πρώην αντικαγκελάριο και υπουργό Επιστημών, Έρχαρντ Μπούζεκ, τους διακεκριμένους ηθοποιούς του θεάτρου και κινηματογράφου, Χάραλντ Κρασνίτσερ, Καταρίνα Στέμμπεργκερ, Αλεξάντερ Γκέμπελ, την προβεβλημένη συντονίστρια εκπομπών της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, Μπάρμπαρα Στεκλ και τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γιεργκ Λάιχτφριντ.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης με το κορυφαίο αυστριακό τηλεοπτικό βραβείο «Ρόμι», ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες μεγάλο ταξίδι από την Κρήτη προς τη Δυτική Ελλάδα, με σκοπό να προβάλλει τις ομορφιές και να διερευνήσει την ψυχική διάθεση που επικρατεί ανάμεσα στους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: