Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Η Ουγγαρία υπέρ South Stream, εγκατέλειψε τον Nabucco!


Η διαδικτυακή πύλη euractiv.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Nabucco δέχεται φιλικά πυρά από τη Βουδαπέστη» αναφέρει ότι ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Bίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο αγωγός Nabucco, που έχει την εύνοια της Ε.Ε. «αντιμετωπίζει προβλήματα» και ζήτησε την υποστήριξη της Gazpromπου έχει αναλάβει την κατασκευή του ανταγωνιστικού αγωγού South Stream.



Σε ομιλία του χθες στη γνωστή δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών European Policy Centre, o κ Όρμπαν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη συνάντησή του με τον Δ/νοντα Σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέϊ Μίλερ στη Βουδαπέστη. 

Ο Nabucco αντιμετωπίζει προβλήματα.

Δεν είμαι ειδικός στις λεπτομέρειες αλλά αυτό που έχω δει είναι ότι ακόμα και η ουγγρική εταιρεία MOL εγκαταλείπει το σχέδιο» δήλωσε σχετικά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι γίνονται όλο και πιο ενεργοί αναφορικά με το σχέδιο South Stream.

Το ζήτημα για την Ουγγαρία είναι πολύ απλό και αφορά το εάν θέλουμε να περάσει ο αγωγός South Stream μέσα από το ουγγρικό έδαφος ή όχι.

Για διάφορους λόγους, η κυβέρνησή μας θέλει να περάσει ο αγωγός μέσα από το ουγγρικό έδαφος» δήλωσε ο κ. Όρμπαν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μέχρι στιγμής η Gazprom τηρεί στάση μυστικοπάθειας σχετικά με τη διαδρομή του αγωγού.

Μάλιστα για αυτό το λόγο, μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στις Βρυξέλλες για την προβολή του South Stream θεωρήθηκε ως αποτυχία, γιατί οι εκπρόσωποι που παρέστησαν δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τη διαδρομή του αγωγού.

Παράλληλα ο κ Όρμπαν, προσπάθησε χθες να πείσει το ακροατήριό του ότι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ακόμα κι αν ο αγωγός Nabucco δεν τεθεί σε λειτουργία.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ανέπτυξε το επιχείρημα ότι σχεδιάζονται νέοι αγωγοί, που θα μεταφέρουν αέριο από άλλες πηγές εκτός Ρωσίας.

Επιπλέον τόνισε ότι για τη χώρα του αποτελεί προτεραιότητα η κατασκευή αγωγού Σλοβακίας – Ουγγαρίας παρά την έλλειψη εξωτερικής χρηματοδότησης.

«Στόχος μου είναι σε τρία χρόνια η Ουγγαρία να μην εξαρτάται πλέον ενεργειακά από μία και μόνη χώρα».

Τέλος ο κ. Όρμπαν, αναφερόμενους στους Ρώσους, σχολίασε ότι συμπεριφέρονται «λογικά» και πρόσθεσε ότι τα λόγια του έχουν μεγαλύτερη αξία ακριβώς γιατί προέρχονται από έναν εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, η οποία ανησυχεί περισσότερο για την υποτιθέμενη «κρυφή ατζέντα» της Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: