Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Τα εισοδηματικά κριτήρια για διπλασιασμό και τριπλασιασμό των προστίμων του ΚΟΚ

Διπλασιασμό των προστίμων για παραβάσεις του νέου ΚΟΚ για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 50-100.000 ευρώ και τριπλασιασμό για εισοδήματα πάνω από 100.000 προβλέπει το νομοσχέδιο Σπίρτζη που ψηφίζεται απόψε από τη Βουλή.


Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ θα ισχύουν τα μειωμένα κατά 50% πρόστιμα που έχουν ανακοινωθεί.

Οι νέες ρυθμίσεις θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται στην Ολομέλεια  προκειμένου να υπερκεραστούν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που διατύπωσε χθες η Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Αναλυτικά η νομοτεχνική ρύθμιση για τα πρόστιμα του ΚΟΚ, προβλέπει:

«Τα καθοριζόμενα με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου διοικητικά πρόστιμα προσαυξάνονται κατά εκατό τοις εκατό (100%) αν ο παραβάτης με βάση την πιο πρόσφατη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος έχει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.0001) ευρώ έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και κατά διακόσια τοις εκατό (200%) αν ο παραβάτης με βάση την πιο πρόσφατη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος έχει καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών μπορεί, τα παραπάνω ποσά του φορολογητέου εισοδήματος καθώς και τα ποσοστά προσαύξησης να τροποποιούνται, ανάλογα και με την κατηγορία της παράβασης, κατ’ ανώτατο όριο μέχρι το τριπλάσιο του αρχικού προστίμου.

Για την έκδοση της παραπάνω απόφασης μπορεί να λαμβάνονται υπόψη δεδομένα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και άλλες αρχές και επιστημονικούς ή άλλους φορείς, δημόσιους ή ιδιωτικούς»

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: