Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Σάββας Καλεντερίδης: Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Τουρκίας - Ο Ερντογάν θα κόψει το νήμα;

Τη φορά αυτήν ο χαρακτηρισμός «κρίσιμες» για τις εκλογές στην Τουρκία έχει ουσιαστικό και πραγματικό νόημα, αφού μετά τις εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου το πολίτευμα στην Τουρκία μετεξελίσσεται από Προεδρευομένη σε Προεδρική Δημοκρατία.


Αυτό σημαίνει ότι θα εκλέγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος θα κυβερνά τη χώρα με κυβέρνηση που θα συγκροτήσει από μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, χωρίς την παρουσία πρωθυπουργού.
 
 
Την Κυριακή οι εκλογές είναι διπλές, αφού εκτός από τις κάλπες για την εκλογή προέδρου, θα υπάρχουν και κάλπες για την εκλογή βουλευτών, που μετά την συνταγματική αναθεώρηση από 550 που ήταν μέχρι τώρα, ανέρχονται σε 600.
 
Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι ενώ οι εκλογές προβλεπόταν να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019, ο Ερντογάν αποφάσισε να διεξαχθούν σχεδόν ενάμιση χρόνο νωρίτερα, επικαλούμενος «τις εξελίξεις στο Β. Ιράκ και τη Β. Συρία και τα σχέδια που εξυφαίνονται εκεί εις βάρος της ενότητας και της ακεραιότητας της Τουρκίας», αλλά και την κακή πορεία της οικονομίας.
 
Ο Ερντογάν στο διάγγελμά του είπε ότι η Τουρκία πρέπει να περάσει γρήγορα στο νέο σύστημα διακυβέρνησης, για να μπορέσει να διαχειριστεί τα παραπάνω μείζονα αλλά και τα άλλα, μικρότερης σημασίας προβλήματα.
 
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, Πέμπτη απομεσήμερο, οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα τουρκικά ΜΜΕ, μας δίνουν την εξής εικόνα:
  • Όσον αφορά την εκλογή Προέδρου, ο Ερντογάν συγκεντρώνει δημοσκοπικά ποσοστά από 47-53%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ από 26-30%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς από 9-13% και η Μεράλ Ακσενέρ από 9-12%.

  • Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το AKP κυμαίνεται μεταξύ 39-43%, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) μεταξύ 25-28%, το Καλό Κόμμα ( İyi Parti) μεταξύ 9-13%, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) μεταξύ 9-12,5% και το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) μεταξύ 5,5-8,5%.
 
Τα σενάρια που συζητούνται στην Τουρκία είναι ότι ο Ερντογάν, αν όχι την πρώτη, θα εκλεγεί πρόεδρος τη δεύτερη Κυριακή.
Όμως αυτό που απασχολεί τον Ερντογάν και το επιτελείο του είναι η πιθανότητα το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών να ξεπεράσει το όριο του 10%, να εκπροσωπηθεί στην τουρκική Βουλή με 70-90 βουλευτές, στερώντας με τον τρόπο αυτό την αυτοδυναμία στη συμμαχία AKP-MHP.
 
Και αν γίνει αυτό, θα έχουμε μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ερντογάν, να ασκεί εκτελεστική εξουσία, και ένα Κοινοβούλιο που θα ασκεί τη νομοθετική εξουσία που θα ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
 
Γι’ αυτό, όπως αποκαλύφθηκε σε βίντεο που διέρρευσε, όπου ο Ερντογάν δίνει σε στελέχη του κόμματός του εντολές για να γίνουν ειδικές ενέργειες και να μην περάσει το HDP το όριο του 10%, είναι προφανές ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, ειδικά στις περιοχές του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, όπου οι κάλπες θα μεταφερθούν από τα χωριά στις πόλεις και θα κληθούν να ψηφίσουν οι Κούρδοι υπό την εποπτεία του στρατού και της στρατοχωροφυλακής, στη σκιά του κράτους δηλαδή, και ενώ είναι σε ισχύ ο Νόμος
 
Περί Κατάστασης Εκτάκτου Ανάγκης σε ολόκληρη την Τουρκία.
 
 
Να σημειώσουμε δε ότι χιλιάδες υψηλόβαθμα στελέχη, δήμαρχοι και βουλευτές του HDP είναι στις φυλακές, στο πλαίσιο σχεδίου πολιτικής γενοκτονίας των Κούρδων που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Ερντογάν και το νέου τύπου βαθύ κράτος που ελέγχεται από τον ίδιο.
 
 
Αν παρ’ όλα αυτά το HDP ξεπεράσει το φράγμα του 10% και η συμμαχία AKP-MHP δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, ο Ερντογάν σχεδιάζει την προσφυγή και πάλι στις κάλπες για να την πετύχει, όπως έκανε το 2015. Όταν στις εκλογές της 7ης Ιουνίου το AKP είχε πάρει ποσοστό 40,9% και εξέλεξε 258 έδρες, με το HDP να φθάνει το 13,1%, να εκλέγει 80...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: