Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

13 ελληνικά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες στο εξωτερικό

 
Από την Edith Piaf στη Brigitte Bardot, 13 φορές που ελληνικά τραγούδια πέρασαν τα σύνορα και έγιναν επιτυχίες στο εξωτερικό
 

Αυτές είναι μερικές από τις φορές που η ελληνική μουσική λόγω μεγάλων συνθετών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Σπανός πέρασε τα σύνορα και ακούγεται μέχρι σήμερα.
Μπορεί οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν ότι είναι ελληνικά, εδώ μερικά από αυτά ούτε εμείς δεν το γνωρίζαμε ότι έχουν γίνει επιτυχία στο εξωτερικό, αλλά έχουν γραφτεί από Έλληνες συνθέτες και στην εποχή τους ήταν μεγάλες επιτυχίες, μερικά είναι μέχρι και σήμερα.
Από την Shirley Bassey, στην Edith Piaf και τη Brigitte Bardot. Όταν η ελληνική μουσική πέρασε τα σύνορα!
Shirley Bassey- Life Goes On
Ο Μίκης Θεοδωράκης ευαισθητοποιημένος από τον αγώνα των Ιρλανδών για την απελευθέρωση μελοποιεί τα τραγούδια από το θεατρικό έργο του Brendan Behan Ένας Όμηρος.

The Walkabouts – The Train Leaves At 8
 
Duke Ellington – Never On Sunday
In the Small Boat (Μεσ’ σ’ αυτή τη βάρκα) – Harry Belafonte
Μάνος Χατζιδάκις – Nat King Cole – «in the cool of the day»
 
Το 1963 η MGM pictures γυρίζει στην Ελλάδα την ταινία In The Cool of The Day (Διακοπές στην Ελλάδα) με πρωταγωνιστές τον Peter Finch και την Jane Fonda. Ο ήδη βραβευμένος με το Oscar μουσικής Μάνος Χατζιδάκις γράφει τη μουσική της ταινίας και ο Nat King Cole τραγουδά στα αγγλικά το «Κάνε τον πόνο σου χαρά».
The Beatles – «The Honeymoon Song»
Οι Beatles διασκευάσουν το «Αν θυμηθείς το όνειρο μου» του Χατζιδάκι
Dalida – Darla Dirladada
Dick Dale- Misirlou
Connie Francis- Never on Sunday
Brenda Lee-All alone am I
Ο Χατζιδάκις γίνεται διεθνής για ακόμη μια φορά!
7Jan August- Greek Bolero
Edith Piaf- Les amants de Teruel
Ένα από τα τέσσερα τραγούδια των «Λιποτακτών» τραγουδημένο δυο μήνες νωρίτερα από το δισκάκι με τον Κώστα Χατζή.Μετά την εκτέλεση του 1960 με την φωνή του συνθέτη ,σε στίχους του Ι.Plante αυτό και άλλο ένα τραγούδι που γράφεται ειδικά από τον Μίκη για την ταινιά μπαίνουν στους «Εραστές του Τερουέλ»,»Les Amants de Teruel», τη χρονιά του 1962.Πρωταγωνίστρια η ,ήδη γνωστή του Μίκη από το 1958 και την μουσική του «Χόνεϊμουν», Λουντμίλα Τσερίνα
Milva- Sogno di Liberta
Η Milva τραγουδά Θεοδωράκη

Les amis de la musique- Brigitte Bardot
Σε μουσική Γιάννη Σπανού
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: