Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Έρχεται κύμα «λουκέτων» & συγχωνεύσεων σε στρατόπεδα: Κίνδυνος για Μακεδονία & Ήπειρο

«Βράζουν» οι τοπικές κοινωνίες

Σχέδιο κλεισίματος μονάδων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια θα έχουμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αρχή την μετακίνηση της 32ΤΑΞΠΝ από τον Βόλο στην Αυλώνα.

Πολλές περιοχές μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες θα μείνουν χωρίς επαρκή δυνατότητα αποτελεσματικής φύλαξης, ειδικά στα βόρεια και δυτικά σύνορα με Αλβανία-Σκόπια-Βουλγαρία.
 
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από ανώτατα στελέχη του Στρατού Ξηράς, ανάμεσα στις επικείμενες αλλαγές- που ο Ευάγγελος Αποστολάκης θέλει τα τρέξουν- στον χορό των συγχωνεύσεων πιθανότατα μπαίνουν και ορισμένα στρατόπεδα γύρω από τη Μακεδονία.

Πληροφορίες φέρουν από 1600 στρατόπεδα στην ελληνική επικράτεια, να μειώνονται, ή να συγχωνεύονται και  τελικά να φθάνουν σε… 400, όπως αναφέρει έγκυρη πηγή.

Αυτό εγείρει ενστάσεις και προβληματισμό, κυρίως λόγω των κινδύνων που έχουν περικυκλώσει την Ελλάδα, πανταχόθεν.
Ουσιαστικά όμως φαίνεται ότι η νυν ηγεσία του υπουργείου θα υλοποιήσει παλαιότερο σχέδιο ευρείας «αναδιοργάνωσης» των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά  του στρατού, βάσει του οποίου προβλέπεται να μπει λουκέτο σε αρκετές εκατοντάδες στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν ναι μεν σε προγενέστερες εποχές, αλλά διαφυλάττουν πολλές περιοχές περιμετρικά, ίσως από χώρες που δεν τρέφουν και τα καλύτερα αισθήματα (Αλβανία-Σκόπια).
 
 
Εδώ και 10 χρόνια βάσει των μνημονιακών σχεδίων είχαμε μερικό κλείσιμο στρατοπέδων και αλλαγών που έλαβαν χώρα, κάτω όμως από τις σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Η ουσία όμως όλων αυτών των σχεδίων είναι αλλού και αφορά ξεκάθαρα την αποστολή των ενόπλων μας δυνάμεων τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και περίοδο πολεμικών συγκρούσεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να είναι αυτοτροφοδοτούμενες όπως ευαγγελίζονται κάποιοι λόγω του έργου τους, αλλά μπορούν να συντηρήσουν με πολύ κόπο τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, εφόσον υπάρξει η αναγκαία μελέτη και βοήθεια με προγράμματα της ΕΕ τα οποία υπάρχουν και πρέπει να τα εκμεταλλευθούμε στο πλαίσιο της PESCO .

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό στην εκάστοτε στρατιωτική ηγεσία όπως και στην τωρινή, χωρίς να βλέπουμε «λύσεις» που εξυπηρετούν τις ανάγκες.
 
Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούν να υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, ως μια μορφή «συμμαζέματος» με στρατόπεδα που βρίσκονται κοντά και μπορούν πράγματι να συγχωνευθούν.

Όλα όμως οφείλουν να γίνουν με γνώμονα τις ανάγκες της ασφάλειας των ελληνικών συνόρων, όχι μόνο από την προκλητική Τουρκία του Ερντογάν, αλλά και από κινδύνους που μπορούν να προκύψουν από άλλους παράγοντες.

Όπως για παράδειγμα από την παρουσία στρατοπέδων τζιχαντιστών σε Βόρειο Αλβανία και Βοσνία, τα οποία αποτελούν εν δυνάμει σοβαρότατο κίνδυνο πάνω από τα βόρεια ελληνικά σύνορα.

Μία είναι η αλήθεια σε αυτό το σχέδιο του ΥΠΑΜ, ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν το μικρότερο λόγο στην όλη διαδικασία, διότι προέχει η ασφάλεια των ελληνικών συνόρων και των πιθανών «εχθρών» και με γνώμονα αυτό θα πρέπει να γίνουν όλα.

Επουδενί όμως δεν πρέπει να έχουμε κλείσιμο/συγχώνευση  μονάδων μόνο για καθαρά οικονομικούς λόγους ή για οτιδήποτε άλλο, διότι αυτά τα λάθη θα πληρωθούν διπλά και τριπλά στο μέλλον.

Η κρίση που βιώνει η χώρα μας, έχει θέσει σε πολύ μεγάλη δοκιμασία των σύνολο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη την επικράτεια μαζί με την προσφυγική κρίση εδώ και τόσα χρόνια.

Τώρα όμως έχουν ξεπροβάλει νέοι κίνδυνοι ακόμα ποιο μεγάλοι και πιο τρομεροί, όπως ο ισλαμικός φονταμεταλισμός, τα σχέδια δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας, οι τουρκικές επιδιώξεις σε Αιγαίο/Α.Μεσόγειο και φυσικά το προσφυγικό.

Οφείλουμε γενικά να συμμαζέψουμε με σύνεση και πολεμικό σχέδιο και  όχι απλά να περικόψουμε τις εγκαταστάσεις μας, ώστε  να ανταποκριθούμε με αποτελεσματικότητα στις νέες μελλοντικές προκλήσεις, που είναι απείρως πιο επικίνδυνες από ήταν για παράδειγμα πριν από 10-20 χρόνια.  








πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: