Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει ποια θα είναι η δύναμη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Όλοι μας είμαστε παρατηρητές των γεγονότων που εξελίσσονται, και κάποια από αυτά τα προσπερνάμε λόγω της ειδησιογραφίας.


Από το 2016 οι περισσότεροι παρατηρούσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαζαν την στάση τους όσο αφορά την «επικοινωνιακή ισορροπία» ανάμεσα σε δύο συμμάχους τους, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι αναφορές στην Ελλάδα ως ένας από τους πιο σημαντικούς γεωστρατηγικούς συμμάχους στην περιοχή, γίνονται πιο συχνές, ενώ ταυτόχρονα ο νέος Αμερικανός Πρέσβης γίνεται η αιχμή του δόρατος αυτής της επικοινωνίας.

Οι επισκέψεις του συνοδεύονται διαρκώς με δηλώσεις για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, και μερικές φορές οι επισκέψεις αυτές συνοδεύονται και με την παραχώρηση στρατιωτικού υλικού.

Γίνεται από όλους αντιληπτό, και εδικά από την Ελληνική Κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα αποτελεί το Στρατηγικό Βάθος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ανάμεσα σε Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Αλλαγή και στην Στρατιωτική Ισορροπία

Αν τόσα χρόνια η Τουρκία δεν είχε αποκτήσει ισχυρή αεράμυνα, ενώ αντίθετα η Ελληνική είναι από τις πιο ισχυρές στο ΝΑΤΟ, έγινε καθαρά για να υπάρχει ισορροπία ισχύς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αυτό το κενό της Τουρκικής αεράμυνας κάλυπτε όλο αυτό το διάστημα το ΝΑΤΟ.

Η προμήθεια των F-35 από την Τουρκία συνέχιζε αυτή την ισορροπία με την ταυτόχρονη ενίσχυση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

 ***Όμως η ταυτόχρονη απόκτηση των S-400 και F-35 θα άλλαζε όχι μόνο αυτή την ισορροπία , αλλά κυρίως τον ρόλο των ΗΠΑ μέσα στην ίδια συμμαχία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε την αφορμή και σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να προχωρήσουν σε προμήθειες στρατιωτικού υλικού από την Ρωσία. 

Έτσι οι Ηνωμένες Πολιτείες και με αφορμή τους S-400 που πρόκειται να αποκτήσει η Τουρκία, στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς όλη την συμμαχία.

***Διαβάστε επίσης: Οι S-400 στην Τουρκία θα φέρουν εξοπλισμούς στην Ελλάδα για στρατιωτική λύση;

Οι πρόσφατες δηλώσεις με αφορμή την συμμετοχή του F-35 στην άσκηση «Ηνίοχος 2019»,*** και ειδικά του Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία, το F-35 θα είναι το μαχητικό 5ης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας.

*** Το μόνο που μένει να βγει ως είδηση είναι ο τρόπος χρηματοδότησης, και οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. 

Την ώρα που το ΝΑΤΟ *** χτίζει την πιο ισχυρή Πολεμική Αεροπορία στα Βαλκάνια με έναν τύπο αεροσκάφους (F-16 V της Ελληνικής Αεροπορίας, F-16 Block 70/72 Βουλγαρίας- Σλοβακίας, F-16 Ρουμανίας – Κροατίας), η άφιξη του F-35 στην Ελλάδα θα αλλάξει την ισορροπίες τόσο ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, όσο και ανάμεσα, στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ αν η Άγκυρα αποφασίσει να αποχωρήσει από την συμμαχία.

Σε επόμενο διάστημα δεν υπάρχουν σενάρια, μόνο αποφάσεις – Σκέψεις να φέρουν μέσω ΗΠΑ τα Ιαπωνικά F15J


Αν η Άγκυρα αποφασίσει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, τότε η προκλητικότητα της και επιθετικότητα της, δεν θα βρει απέναντι της μόνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας, αλλά και το Άρθρο 5 της Συμμαχίας.

Σε αυτή την περίπτωση, «θα πολεμήσουμε μόνοι μας» δεν ισχύει.
Η Συμμαχία λειτουργεί, είναι από τις πιο δυνατές στην ιστορία, και η δύναμη της είναι το Άρθρο 5.

Η περίπτωση της Λετονίας είναι χαρακτηριστική. στην χώρα υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που αν χρειαστεί θα πολεμήσουν για την σύμμαχο χώρα.

Μέχρι να έρθουν τα F-35 στην χώρα (υποδομές , πιστοποιήσεις όπλων κλπ), η Ουάσιγκτον και το Πεντάγωνο έχουν αποφασίσει να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η Ιαπωνία αποφάσισε να πουλήσει αεροσκάφη τύπου F-15J για να αγοράσει περισσότερα F-35. Συνολικά 100 αεροσκάφη αναμένεται να πωληθούν, και ο κύριος αγοραστής θα είναι οι ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία, είναι ο μεγαλύτερος χρήστης F-15 εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία έχει συνολικά 200 αεροσκάφη.

Παρόλο που το πρώτο αεροσκάφος αγοράστηκε το 1980, τα προγράμματα εκσυγχρονισμού δομών και αεροσκαφών εφαρμόστηκαν όλα στο αεροσκάφος, και σύμφωνα με Ιάπωνες αξιωματούχους, τα αεροσκάφη που θα πουληθούν είναι ικανά για αποστολές για πολλά χρόνια ακόμη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αγοράσουν αυτά τα αεροσκάφη για πολλούς λόγους, ο κύριος όμως είναι ότι θέλουν να ελέγξουν από ποιες χώρες θα αποκτηθούν, και σε ποιες θα παραχωρηθούν
***Όμως η ταυτόχρονη απόκτηση των S-400 και F-35 θα άλλαζε όχι μόνο αυτή την ισορροπία ,

***Διαβάστε επίσης: Οι S-400 στην Τουρκία θα φέρουν εξοπλισμούς στην Ελλάδα για στρατιωτική λύση;

*** και ειδικά του Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, 

*** Το μόνο που μένει να βγει ως είδηση είναι ο τρόπος χρηματοδότησης, και οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. 

*** χτίζει την πιο ισχυρή Πολεμική Αεροπορία στα Βαλκάνια


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: