Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Επιχειρούν τη πλήρη απαξίωση των στρατιωτικών.Άποψη από ένα ναύαρχο.



Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ
Υποναυάρχου ε.α- Μέλος ΚΕΘΑ.


Το τεχνοκρατικό μέρος του θέματος «Μετοχικό Ταμείο Στρατού» έχει καλυφθεί επαρκώς από φορείς και επαΐοντες με προεξάρχουσα την νεαρή αλλά δραστήρια ΑΝΕΑΕΔ. Παρακάτω γίνεται προσπάθεια προσέγγισης κάποιων συμπληρωματικών πλευρών, που εγέρθηκαν με βάση τα τελευταία δημοσιεύματα.


Το οικονομικό ζήτημα και το θέμα των παροχών κατά συρροή καταληκτικών βαθμών είναι δύο διαφορετικά πράγματα. 


Οι χορήγηση μισθολογικών προαγωγών είχε γενική εφαρμογή στο δημόσιο και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, ότι τα στελέχη δεν αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά από τον υπόλοιπο λαό!

Παροχή καταληκτικών βαθμών υπήρξε πράγματι και για το σκοπό αυτό ακολουθήθηκαν διαδικασίες είτε εσωτερικές των ΕΔ, είτε μέσω διοικητικών δικαστηρίων. Ειδικά οι παροχές βαθμών με προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια σαν θέμα άπτεται όχι ευθυνών των ΕΔ αλλά νομοθεσίας και διαδικασιών των δικαστηρίων. 


Μεταπολιτευτικά υπήρξε σκανδαλώδης εφαρμογή των νόμων περί αποκατάστασης των διωχθέντων επί δικτατορίας, με αποτέλεσμα να περιλάβει και απαράδεκτες περιπτώσεις, παρέχοντας νομότυπα πολλούς βαθμούς. Έτσι ισοπεδώθηκε και η αντίσταση στρατιωτικών κατά της χούντας και απαξιώθηκαν τόσο οι βαθμοί όσο και γενικότερα οι ΕΔ. 


Επίσης η εσωτερική διαδικασία για την παροχή βαθμών, που ακολουθήθηκε στη συνέχεια ήταν καθαρά επιλογή των δύο κυβερνώντων κομμάτων τα οποία οσάκις την εφάρμοζε το ένα το άλλο την κατάγγελνε, περιμένοντας βέβαια τη σειρά του να την εφαρμόσει. 

Πολύ σωστά λοιπόν στην απάντηση της η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. απέσεισε την κύρια ευθύνη για την παροχή πληθωριστικού αριθμού βαθμών ανωτάτων αξιωματικών από τις πλάτες των στρατιωτικών!

Όλα τα παραπάνω αλλά και η παράλληλη καλλιέργεια μεταξύ των στελεχών της νοοτροπίας των «ημετέρων», είχαν ένα και μόνο στόχο, από τις κυβερνήσεις που γνωρίσαμε: την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων και το βρώμικο αλισβερίσι, που αυτές γεννούν.

Το όλο ζήτημα: «δημοσιεύματα της εφημερίδας «Έθνος» για Μετοχικό, βαθμούς, αμοιβές» πρέπει νομίζουμε να το εντάξουμε στη γενικότερη προσπάθεια απαξίωσης των στρατιωτικών, που ξεδιπλώθηκε με ένταση όλο το τελευταίο χρόνο τόσο με φράσεις όσο και πράξεις των πολιτικών τους ηγητόρων!


Συγκεκριμένα ΜΜΕ, όποτε ήταν απαραίτητο, σιγοντάριζαν! Φτάσαμε στις μέρες μας να γίνει πρωτοσέλιδο η απαξίωση των στρατιωτικών! 

Διερωτάται όμως ο κάθε καλοπροαίρετος: Τι ενδιαφέρει την «κοινή γνώμη» αν φαλιρίσει ή όχι το Μετοχικό ταμείο στρατού;; Εδώ καίγεται το σπίτι του γείτονα, το δικό του και του παραδίπλα, το ΜΤΣ τον ενδιαφέρει;; Επομένως πού να στοχεύουν απαξιωτικές φράσεις, πρακτικές και δημοσιεύματα λοιπόν;;

Σίγουρα δεν στοχεύουν μόνο στην όποια εξέλιξη του ΜΤΣ! Πρώτ’ απ’ όλα αποβλέπουν στο να καθησυχάσουν το λαό, ότι τάχα μου να … τα βάζουν και μ’ αυτούς! Αλλά πάλι τόσο πια! Αν υποθέσουμε, ότι και οι στρατιωτικοί είναι κάποιοι σαν αυτούς, στη περίπτωση των «μεγαλο…ταδε» ακολουθήθηκε η ίδια πρακτική των πρωτοσέλιδων επί μέρες;;; 


Μήπως η όλη ενορχηστρωμένη προσπάθεια απαξίωσης των στελεχών έχει σχέση με αυτό για το οποίο αγωνίζονται, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς σήμερα συνθήκες, οι ΕΔ, δηλαδή την άμυνα της χώρας;; 


Είναι άραγε άσχετη όλη αυτή η προσπάθεια απαξίωσης των συνήθως ευαίσθητων στελεχών (ε.ε. & ε.α.) με τις υπό επώαση λύσεις – συμφωνίες για το Αιγαίο;;

Ο ελληνικός λαός του οποίου κομμάτι αποτελούν τα στελέχη των ΕΔ ξέρει και μπορεί να αντιληφθεί τι είναι αυτό, που πράγματι παίζεται …
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: