Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Αποκαλύψεις για το στρατιωτικό δίκτυο κατασκοπείας στην Τουρκία

http://strategyreports.files.wordpress.com/2012/12/4975.jpg

Το δίκτυο κατασκοπείας σχεδίαζε ακόμα και την κατάρριψη αεροσκαφών βασικής εκπαίδευσης Τ-37 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας μέσω δολιοφθοράς.


Περισσότερο εκτεταμένη δράση απ΄όσο εκτιμούσαν αρχικά οι τουρκικές αρχές είχε αναπτύξει το δίκτυο κατασκοπείας στην Τουρκία με εμπλεκόμενους εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικούς που χρησιμοποιούσε ιερόδουλες για να εκβιάζει και να υποκλέπτει απόρρητες πληροφορίες με σκοπό την πώλησή τους σε τρίτους. 

Από την έρευνα που προέκυψε στις οικίες των υπόπτων που έχουν ήδη προφυλακισθεί, το δίκτυο διατηρούσε επαφές με το νοσηλευτικό προσωπικό των στρατιωτικών νοσοκομείων Άγκυρας, 

Κωνσταντινούπολης και Ντιγιαρμπακίρ (GATA) και είχε καταφέρει να αποσπάσει τους ιατρικούς φακέλους ανωτάτων αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων του πρώην Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού İlker Başbuğ, του πρώην Διοικητή Ακαδημιών Πολέμου Πτεράρχου Bilgin Balanlı και του του Διοικητή της Διεύθυνσης Δόγματος και Εκπαίδευσης του Τουρκικού Στρατού Στρατηγού Saldıray Berk. 

Αυτό που προκαλεί ωστόσο αίσθηση είναι το έγγραφο εμπειρογνωμόνων που διαβιβάστηκε στο γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα Σμύρνης που χειρίζεται την υπόθεση και αποκαλύπτει ότι το δίκτυο δεν περιοριόριζε τη δράση του μόνο στη συλλογή πληροφοριών αλλά ήταν ικανό να φέρει σε πέρας επιχειρήσεις δολιοφθοράς.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το δίκτυο με φερόμενο ως επικεφαλής και υπ΄αριθμόν ένα ύποπτο τον επιχειρηματία της Σμύρνης Bilgin Özkaynak, σχεδίαζε τη δολιοφθορά αεροσκαφών αρχικής εκπαίδευσης Τ-37 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) που εδρεύουν στο Çiğli με στόχο την κατάρριψή τους. 

Το δίκτυο μελετούσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παλαιών T-37, τα δώδεκα ατυχήματα και άλλα περιστατικά ασφαλείας που έπληξαν τα τελευταία χρόνια τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους σε υπηρεσία με την ΤΗΚ καθώς και τα βιογραφικά των χειριστών. 

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι τα μέλη του δικτύου είχαν ανακαλύψει μεθόδους για την κατάρριψη του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών με δολιοφθορά του κινητήρα ή του συστήματος παροχής οξυγόνου χωρίς να αφήνουν ίχνη ενώ σε ιδιόχειρο σημείωμά τους αποκαλύπτεται ότι είχαν στοχοποιήσει χειριστές “νεαρής ηλικίας με μικρή εμπειρία σε πτήσεις”, εννοώντας προφανώς τους εκπαιδευόμενους της ΤΗΚ σε πτήσεις solo.

strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: