Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Σε ετοιμότητα οι ΕΔ για "θερμό επεισόδιο" στο Αιγαίο - Σχεδιάζουν ενισχυμένο "Πυρπολητή"

GreekNavyL
ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Δεκαεπτά μονάδες του Στόλου, το υποβρύχιο «Παπανικολής», δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν σε άσκηση «Πυρπολητής» ο οποίος θα διεξαχθεί παρουσία του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο θα συνοδεύει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.



Η άσκηση θα διεξαχθεί στον Αργοσαρωνικό και το σενάριο της θα αφορά σε αντιμετώπιση «εχθρικής απειλής». Αερομεταφερόμενες δυνάμεις θα κληθούν να ανακαταλάβουν εθνικό έδαφος με την υποστήριξη από αέρα και θάλασσα.  


Στο πλαίσιο αυτό θα πετάξουν μαχητικά αεροσκάφη τόσο από την αεροπορική βάση της Τανάγρας όσο και από τη Λάρισα, το Ναυτικό θα συμμετάσχει συνολικά με 17 πλοία (φρεγάτες, ΤΠΚ και κανονιοφόρους), ένα υποβρύχιο και τέσσερα ελικόπτερα, ενώ ο Στρατός θα συνδράμει με μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα. 


Θα υπάρξει ενεργοποίηση της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.


Ο «Πυρπολητής», θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου και θα τον παρακολουθήσει ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο κ. Αβραμόπουλος άδραξε την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης του στην Ελλάδα, από τις 29 Οκτωβρίου και τον προσκάλεσε στην άσκηση.


Η παρουσία του επικεφαλής της Συμμαχίας σε μία στρατιωτική άσκηση των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων έχει συμβολικό χαρακτήρα όταν είναι η πρώτη επίσκεψη του Γενς Στόλτενμπεργκ (πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας) στην χώρα μας και την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται σε έξαρση κυρίως στην Κύπρο, με βάναυση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο.



Οι Ένοπλες Δυνάμεις ωστόσο με την άσκηση αυτή που έχουν προγραμματίσει εδώ και ημέρες θέλουν να στείλουν και ένα μήνυμα στην Τουρκία που κάνει «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο και στην Κύπρο. 

Στάση και συμπεριφορά η οποία θα εντείνεται όσο τα τρυπάνια στην Κυπριακή ΑΟΖ βυθίζονται όλο και πιο βαθιά πλησιάζοντας στην εξόρυξη του φυσικού αερίου.


Θα μπορούσε ασφαλώς ο «Πυρπολητής» να γίνει στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, κοντά στο Καστελόριζο για να είναι ακόμη πιο σαφές το μήνυμα, αλλά η ελληνική πλευρά δεν θέλει να προκαλέσει αυτή την περίοδο. 

Ή μάλλον για να το πούμε στη γλώσσα του κ. Βενιζέλου να μην ερεθίσει τους Τούρκους.


Ανώτατες στρατιωτικές πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν ωστόσο στο defencenet.gr πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. 

Πιθανόν σε αυτά να εντάσσεται η άσκηση «Αετός» που διεξήχθη πρόσφατα, όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν…


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: