Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Aιφνιδιαστικό διπλό πολεμικό μήνυμα από Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή και ΑΝΥΕΘΑ, Δ.Βίτσα: «Ο ελληνικός Στρατός προετοιμάζεται, σχεδιάζει και είναι έτοιμος» – Νέο επεισόδιο στα Ίμια ανακάλυψαν οι Τούρκοι

zmak-1
«Θέλω να διαβεβαιώσω πως ο ελληνικός στρατός προετοιμάζεται, σχεδιάζει και είναι έτοιμος.

Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω.

Ξέρουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, ο Ελληνικός λαός μπορεί να κοιμάται ήσυχος» είπε ο  Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, δείχνοντας σε πόσο οριακό σημείο έχουν φτάσει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Δηλώσεις έκανε πριν λίγο και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ο οποίος είπε:

«Η δική μας η προσπάθεια είναι να είμαστε πάντα έτοιμοι και επιχειρησιακά.

Με αυτή την έννοια, τα Γενικά Επιτελεία με τις ασκήσεις, με την εκπαίδευση και με την μόρφωση που παρέχουν στο προσωπικό και με το γεγονός ότι εξελίσσουν και δοκιμάζουν όλα τους τα σενάρια, ενώ δεν ανησυχούν, συγχρόνως προετοιμάζονται.

Κατανοούμε πάρα πολύ καλά ότι η ένταση που υπάρχει έχει το χαρακτήρα του τεχνητού. Έχει να κάνει με την εσωτερική κατάσταση στη σύμμαχο και γείτονα χώρα και τα προβλήματα που έχει στα ανατολικά της σύνορα.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι εφησυχάζουμε.
Βρισκόμαστε με ένα εναργές πνεύμα.
Η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία μας θα εκφραστεί και εκφράζεται και με την αποφασιστικότητα που φαντάζομαι πως όλοι έχουν καταλάβει.
Βεβαίως, συγχρόνως λειτουργούμε και σε διπλωματικό επίπεδο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, οπότε και από αυτή την πλευρά είμαστε έτοιμοι».


Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής απάντησε έτσι προσωπικά στα τουρκικά δημοσιεύματα που πρώτο έφερε στο φως της δημοσιότητας το pentapostagma.gr αναφορικά με τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Ο Τουρκικός τύπος, όπως αναφέραμε και πιο πριν, συνεχίζοντας το παραλήρημα του κατηγορεί το αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Αντιστράτηγο, Αλκιβιάδη Στεφανή, για την επίσκεψη του στα νησιά Οινούσσες και Παναγιά «ως …επίσκεψη εκτός των αρμοδιοτήτων του» λέγοντας συγκεκριμένα ότι ο «Α. Στεφανής μετέβη στις 19/2/2017 στο νησί Παναγιά του νομού Σμύρνης και φωτογραφήθηκε μαζί με τον κατοχικό ελληνικό στρατό κάτω από την ελληνική σημαία». Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι Τούρκοι δεν χρησιμοποιούν την λέξη «Παναγιά» αλλά το ¨Koyun¨.

Ταυτόχρονα, τουρκικά ΜΜΕ με νέα δημοσιεύματα αναφέρουν πως  συνεχίστηκε και σήμερα η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα Ίμια.

Όπως αναφέρουν, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού προσπάθησε σήμερα να μπει στα τουρκικά χωρικά ύδατα αλλά η τουρκική ακτοφυλακή αντιλήφθηκε εγκαίρως την κίνηση και τουρκικό σκάφος πήρε θέση μπροστά από το ελληνικό πλοίο και το εμπόδισε να περάσει!

Η ένταση, σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα κράτησε 15 λεπτά και έληξε όταν αποχώρησε το ελληνικό πολεμικό πλοίο το οποίο πήγε στην Ψέριμο.

Λέει επίσης ότι έγιναν και άλλες «προκλητικές» κινήσεις των Ελλήνων αλλά τα τουρκικά σκάφη τις εμπόδισαν…

Nωρίτερα σήμερα το πρωί η Άγκυρα αμφισβήτησε τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο αφού έφτασε να αμφισβητεί την ύπαρξη ζωνών ευθύνης στο Αιγαίο.

Με νέα ενημερωτική οδηγία (ΝΑVTEX) που εξέδωσε απορρίπτει αντίστοιχη ελληνική, υποστηρίζοντας ότι στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν υπάρχουν ζώνες ευθύνης!

Την Πέμπτη, η ελληνική πλευρά εξέδωσε οδηγία (NAVTEX 40/17) από τον σταθμό της Λήμνου, στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει ΝAVTEX γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.

Η οδηγία αυτή είχε εκδοθεί σε απάντηση της τουρκικής ΝAVTEX με αριθμό 244/17, με την οποία ο σταθμός Σμύρνης της Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας του τουρκικού Ναυτικού εξέδωσε ενημερωτική οδηγία (NAVTEX 244/17), με την οποία ενημέρωνε τους ναυτιλομένους για τη διεξαγωγή ερευνών στη συγκεκριμένη περιοχή για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Η ίδια τουρκική υπηρεσία επανήλθε, μετά την ελληνική αντίδραση, με νεότερη ενημερωτική οδηγία (ΝAVTEX 248/17)

«Στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο δεν υφίστανται συμφωνία για ζώνες ευθύνης εγκεκριμένες από την ΙΜΟ και την ΙΗΟ.
Μην λαμβάνετε υπόψη τις ανακοινώσεις περί οδηγιών από αναρμόδιους σταθμούς.
Οι σταθμοί Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν οδηγίες, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια των ναυτιλομένων».

Συγκεκριμένα η τουρκική NAVTEX αναφέρει: «Προσοχή προς όλους τους ναυτιλομένους, δεν υπάρχει καμία συμφωνημένη ειδική υπηρεσία εκδόσεως NAVTEX στην περιοχή του Αιγαίου και της Μεσογείου εγκεκριμένη από τις IMO και IHO.

Να απορρίψετε όλες τις αβάσιμες ΝΑVTEX που ισχυρίζονται κάποιοι μη εξουσιοδοτημένοι σταθμοί.
Οι σταθμοί της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και της Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν NAVTEX για το καλό της ναυσιπλοϊκής ασφάλειας»

TURNHOS N/W : 248/17

AEGEAN SEA
ATTENTION TO ALL MARINERS. NO AGREED SPECIFIC NAVTEX SERVICE AREA EXISTS IN THE AEGEAN SEA AND MEDITERRANEAN APPROVED BY IMO AND IHO. DISREGARD ALL BASELESS NAVTEX MESSAGES THAT CLAIM PROMULGATIONS OF UNAUTHORIZED STATIONS. ISTANBUL, IZMIR AND ANTALYA NAVTEX STATIONS WILL CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR THE SAKE OF NAVIGATION SAFETY.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία (ΥΥ) είναι ο επίσημος υδρογραφικός φορέας της Ελλάδας. Αποτελεί ανεξάρτητη Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) η οποία εδρεύει στο νομό Αττικής και υπάγεται απ΄ ευθείας στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Έχει τη δική της σφραγίδα και έμβλημα, τα οποία φέρονται επί των εκδόσεων της.

Τα στελέχη της ΥΥ εκπροσωπούν τη χώρα στoν Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό (ΙΗΟ – International Hydrographic Organization), συμμετέχουν σε επιτροπές και διεθνείς πολιτικούς και στρατιωτικούς οργανισμούς, για θέματα που έχουν σχέση με το έργο και την αποστολή της.

Η Maritime Safety Committee του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού IMO το 1987 καθόρισε με σαφήνεια τις περιοχές ευθύνης για την κάθε χώρα και όρισε το Αιγαίο ως περιοχή ευθύνης της ελληνική Υδρογραφικής Υπηρεσίας δίνοντάς της το αποκλειστικό διακαίωμα έκδοσης NAVTEX από τους σταθμούς εκπομπής του Ηρακλείου και της Λήμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: