Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Σχέδιο αμυντικής συνεργασίας προτείνουν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ

63E23833BA1B861FD3A8EBA4366FB9E5

 515EEB3B8FE0464F3680104D7B77620B Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει «στρατηγικό διάλογο» με την Αθήνα καθώς ανησυχεί για Τουρκία, Συρία και Αίγυπτο



Αναλυτική πρόταση για έναν «οδι­κό χάρτη» αμυντικής συνεργασίας έχουν προτείνει στην Αθήνα οι Ηνωμέ­νες Πολιτείες εν όψει της επίσκεψης του κ. Δ. Αβραμόπουλου τις προσεχείς ημέρες στην Ουάσιγκτον'. 
 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», η αμερικανική πρόταση που θα αιτήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σπη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη 30 Ιουλίου στο Πεντάγωνο με τον ομόλογό του Τσακ Χέτγκελ περιλαμβάνει τα πάντα:
 από τον στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών ως την εμβάθυνση των δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας και τη διάθεση οπλικών συστημάτων. 
 
Πέραν της συνάντησης με τον κ. Χέιγκελ ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει απαντήσεις με στελέχη των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Σχέσεων τικ Γερουσίας, κα­θώς και του ελληνοϊσραηλινού caucus
 
Την ίδια στιγμή - στο πλαίσιο της γενικότερης αστάθειας που επικρατεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και σιη Μέση Ανατολή - οι Αμερικανοί θέλουν να συνομιλήσουν «σε στρατηγικό επί­πεδο» με την Ελλάδα για ζητήματα πε­ριφερειακής ασφαλείας 

Τα γεγονότα σε Συρία και Αίγυπτο, το Μεσανατολι­κό. το Κυπριακό (ο κ. Αβραμόπουλος θα θέσει στους συνομιλητές του και το αίτημα της Λευκωσίας για ένταξη της στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του NATO) και φυσικά η κατάσταση στην Τουρκία απασχολούν τις Ηνωμένες Πο­λιτείες. που ως πρώτο μέλημα έχουν να «σφραγίσουν» την περιοχή για αποφυγή διάχυσης της κρίσης Ιδιαίτερα σε ό ,τι αφορά την Τουρκία η Ουάσιγκτον εκ­φράζει έντονο προβληματισμό από την «απρόβλεπτη» συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντσγάν τόσο έναντι του Καϊρου όσο και έναντι του Ισραήλ.


Οι αμερικανικές προθέσεις για "<τιρο- τηγικό διάλογο» με την ελληνική κυβέρνηση είχαν καταγραφεί στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Άμυνας Ντέ- ρεκ Σαλέ στην Αθήνα για τη Σύνοδο της Ελληνοαμερικανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου (HLCC). Αναμένεται δε να απασχολήσουν τη συνάντηση του πρωθυπουργοί'» κ. Αντ. Σαμαρά με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαρόκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου στον Λευκό Οίκο.

Μόνο τυχαίο δεν πρέπει επίσης να θεωρείται το γεγονός ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Ελλάδα ο αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μάρπν Ντέμπσεΐ.

 Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η επίσκεψη του προ­γραμματίζεται για τις 15-16 Σεπτεμ­βρίου. κατόπιν προσκλήσεως του έλ­ληνα ομολόγου του αντιστράτηγου  Μ. Κωσταράκου Σε αυτή τη συνάντηση θα συστηθεί με περισσότερες λεπτο­μέρειες η αμυντική συνεργασία ακόμη και σε ζητήματα όπως η αντιπυραυλική άμυνα, για την οποία φέρεται να ενδι­αφέρεται πολύ το ΓΈΝ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο «οδικός χάρτης» δεν είναι ένα κεί­μενο που απαιτεί υπογραφή από τους κκ. Χέιγκελ και Αβραμόπουλο. 

Οι Αμερικανοί όμως ενδιαφέρονται για συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και σε νατοϊκό πλαίσιο με έμφαση στην ασφάλεια της Μεσογείου. 

Υπάρχουν επίσης σκέψεις για ενίσχυση των κοινών ασκήσεων (με έμφαση σης ειδικές δυνάμεις και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας), εν όψα και των προσαρμογών που αναμένονται στο NATO από το 2014. 

Οι Ηνωμένες

Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο της ναυτικής βάσης της Σούδας, καθώς και άλλων στρατιωτικών βάσε­ων που παρέχονται σε αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την αναβαθμισμέ­νη αεροπορική βάση της Καλαμάτας. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιήθηκε τόσο από δυνάμεις των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της Λιβύης. 

Αυτός είναι ο λόγος που θα ζη­τηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.


Οι Αμερικανοί εμφανίζονται διατε­θειμένοι να βοηθήσουν και στο θέμα της προμήθειας οπλικών συστημάτων τόσο με την παροχή οικονομικής βοήθειας (FMS) όσο και μέσω ενός μηχανισμού που προβλέπει τη δωρεά πλεονάζοντος αμυντικού υλικοί· (EDA).

 Επιτελείς του Πεντάγωνου σημειώνουν σπ μέσω αυ­τού του μηχανισμού η Ελλάδα μπορεί να προμηθευτεί συστήματα όπως ελι­κόπτερα Chinook, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πολλαπλούς εκτοξευτές (MLRS), ενώ μέσω FMS «τρέχει» ήδη η απόκτηση κινητήρων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16. συντελικού κόστους 340 εκατ. δολαρίων

ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ δείχνουν ο» ΗΠΑ σε ενδεχόμενο αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας για τον εκσυγχρονισμό όλου του στόλου των μαχητικών

αεροσκαφών

Πληροφορίες του «Βήματος» ανα­φέρουν ση μία εκ των προτεραιοτήτων είναι η προμήθεια 10 Chinook 47D. με σκοπό να καλυφθεί η καθυστέρηση στην παραλαβή των ελικοπτέρων  ΝΗ-90 Παράλληλα εξακολουθεί να είναι ζωντανή» η υπόθεση των αρμάτων μάχης Abrams. αν και έχουν διατυπωθεί εντονότατες προφυλάξεις για την προμήθειά τους λόγω του κόστους συντήρησης.


Οι υποστηρικτές της προμήθειας επιμένουν, μεταξύ άλλων, ότι μπορεί να δώσει ανάσα στην αμυντική βιομηχανία.


Ωστόσο, στον οδικό χάρτη που προτείνει η αμερικανική πλευρά καταγρά­φεται η Θετική στάση της οε ένα ενδεχόμενο μελλοντικό αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας για τον εκσυγχρονισμό όλου· του στόλου ·των· μαχητικών αεροσκαφών Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνο­λικού ύψους περί τα 950 εκατ. ευρώ, που εφόσον προχωρήσει θα αφορούσε την αναβάθμιση όλων των συγκεκριμένων μαχητικών στο μοντέλο Block 52+ Advanced.


Μπορεί το κόστος να ακούγεται υψηλό. (ωστόσο αρμόδιοι επιτελείς εκτιμούν ότι θα προσέφερε σημαντική διάρκεια ζωής στο βασικό κομμάτι του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας μεταθέτοντας για το μέλλον τα όποια σχέδια για ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος.


www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: