Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

HARAC και «αποδεκάτωσις παίδων»



tzanakisτου Μιχάλη Τζανάκη
Ο επίμονος παραλληλισμός πολλών συμπολιτών μας- ή για ν’ ακριβολογούμε όλων- των διάφορων φόρων με τα επαχθέστατα οθωμανικά «χαράτσια» είναι σίγουρα υπερβολικός και αδικεί κατάφωρα το … οθωμανικό «χαράτσι»!!!


Η λέξη «χαράτσι» ( harac) ήταν ο ειδεχθέστερος ίσως φόρος των Οθωμανών προς τους μη Μουσουλμάνους υπηκόους τους, και υπενθύμιζε στους ραγιάδες ότι το κεφάλι τους παρέμενε στη θέση του μόνο εξαιτίας της μεγαλοψυχίας του σουλτάνου.

Το ποσό που οριζόταν ως χαράτσι εξαρτιόταν από την οικονο­μική κατάσταση, αλλά και την ηλικία των ραγιάδων και ανάλογα κλιμακωνόταν. 

Με τον καιρό διαμορφώθηκαν τρία διαφορετικά επίπεδα του φόρου. Ωστόσο χαράτσι δεν πλήρωναν οι γυναίκες, τα παιδιά, οι γέροι, και οι ανάπηροι. Επίσης εξαιρούνταν κάποιες ομάδες- κατηγορίες του χριστιανικού πληθυσμού, οι οποίες παρείχαν ειδικές υπηρεσίες προς την Πύλη, όπως οι αρματολοί ή οι Bλάχοι, που ήταν επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των ορεινώνπερασμάτων.

Αυτό που θέλω να πω άμεσα και χωρίς περιστροφές είναι πως η σημερινή δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση δεν υστερεί καθόλου από την οθωμανική της περιόδου του 17ου ή 18ου αιώνα σε κυνισμό, παραλογισμό, παράκρουση.

 Μάλιστα δεν εξαιρεί των πάσης φύσεως χαρατσιών, ούτε τις γυναίκες, ούτε τα παιδιά, ούτε τους ανάπηρους. Εξαιρεί είναι η αλήθεια όσους της προσφέρουν «ειδικές υπηρεσίες», φαντάζομαι.

Ο έτερος επαχθής φόρος των Οθωμανών προς τους «αλλόθρησκους» δεν ήταν άλλος από τη λεγόμενη “αποδεκάτωσις παίδων”. Πρόκειται για το ελεεινό “παιδομάζωμα” που καθιερώθηκε επί σουλτάνου Μουράτ Α΄. Έπαιρναν υποχρεωτικά, Ελληνόπουλα ηλικίας αρχικά 6-7 ετών και τα κατέτασσαν στα τάγματα των Γενιτσάρων. 
Αυτόςοφόροςείχεονομασθείκαι “φόροςαίματος“.

Αν και μη θεσμοθετημένος –ακόμα- ο αντίστοιχος φόρος από τη σημερινή δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση –το επαναλαμβάνω μπας και το εμπεδώσουμε- θα ήθελα κάποιος να «βαφτίσει» τη μαζική φυγή νέων Ελλήνων, κατά βάση ειδικευμένων επιστημόνων από τη χώρα τους (μας). 

Για όσους το αγνοούν περισσότεροι από 120.000 Έλληνες επιστήμονες έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα από το 2010 και να μεταναστεύσουν σε χώρες του εξωτερικού. 

Ο αριθμός των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν αντιστοιχεί στο 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας και θεωρείται πολύ υψηλός.

 Οι παραπάνω αριθμοί δεν αφορούν τη φετινή χρονιά που το φαινόμενο γίνεται εντονότερο. Αν και αυτό το επίτευγμα των πολιτικών «τζιτζιφιόγκων» δεν είναι ο ορισμός της «αποδεκάτωσις παίδων», τότε τι είναι;

Επειδή οι πάντες ευαγγελίζονται, πλέον ότι πρέπει να λέγονται «αλήθειες» και να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, ας λέγονται χωρίς περιστροφές και χωρίς μισόλογα. 

Τα προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία που δείχνουν μείωση εισοδημάτων των μισθωτών 20% με αντίστοιχη αύξηση της φορολογίας τους ακριβώς αυτήν την περίοδο, κατά 52%, αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ – στοιχηματίζω- που θα ζήλευαν τα αποικιοκρατικά καθεστώτα της υποσαχάριας Αφρικής, οι Μπανανίες της Λατινικής Αμερικής και οπωσδήποτε ο … Μουράτ ο Α΄!!!
http://freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: