Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Οι Τούρκοι σπεύδουν να αλλάξουν την τουρκική λίρα με ξένο νόμισμα

euro
Στον απόηχο της αποδυνάμωσης της λίρας, που πρόσφατα υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, πριν αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά, οι Τούρκοι πολίτες σπεύδουν να κρατήσουν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο νόμισμα, που αποτελούν, πλέον, το 64 τοις εκατό των τραπεζικών καταθέσεων, όπως είπε ο καθηγητής οικονομίας του πανεπιστημίου Gediz της Σμύρνης, Emre Özsöz.


«Ο πληθωρισμός είναι κάτω από το 10 τοις εκατό, αλλά οι άνθρωποι δεν κρατούν πια τις αποταμιεύσεις τους σε τουρκικές λίρες, και τις μετατρέπουν σε ξένο νόμισμα. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Οι πολίτες δεν είναι σίγουροι για ο πληθωρισμός θα μείνει στο 9 τοις εκατό ή θα εκτιναχθεί ξαφνικά στο 30 τοις εκατό», είπε ο Özsöz μιλώντας σήμερα στην εφημερίδα Ζαμάν.
Σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομίας: «Οι Τούρκοι πολίτες σπεύδουν να αλλάξουν την τουρκική λίρα είτε ευρώ είτε σε δολάρια. Αυτό όμως δημιουργεί ένα άλλο δεδομένο, ότι η τουρκική λίρα συνεχίζει να χάνει την αξία της», είπε.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, νωρίτερα αυτόν το μήνα, με κατακόρυφη πτώση στο 2,41 έναντι του δολαρίου εν μέσω της εγχώριας αναταραχής και με τη βύθιση των τιμών του πετρελαίου καθώς και την ισχυρή υποτίμηση του ρωσικού ρουβλίου.

Η αναλογία των αποταμιεύσεων προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) είναι σχετικά χαμηλή στην Τουρκία, όπου το χρέος των καταναλωτών έχει ανέβει στα ύψη τα τελευταία χρόνια και ένα υψηλό ποσοστό ατόμων δηλώνουν ότι δεν κερδίζουν αρκετά χρήματα για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: