Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Λεπτό προς λεπτό το χρονικό για τη διάσωση του φλεγόμενου «Norman Atlantic»

zAAAna1
Σοκ και υποψίες για την απόφαση των Ιταλών να το πάνε στο Πρίντεζι


Πανικός επικρατεί μεταξύ των επιβατών του φλεγόμενου πλοίου «Νorman Αtlantic», ενώ οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν την επιχείρηση διάσωσης. Δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια.

na3
Ως τις περίπου δέκα το βράδυ οι πληροφορίες που κατέφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία και ακολούθως δημοσιεύονταν, ήταν με καταιγιστικό ρυθμό.

 Μερικές φορές και αντικρουόμενες, καθώς η συνεννόηση ανάμεσα σε Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία και κατ” επέκταση ο συντονισμός της επιχείρησης δεν ήταν πάντα εύκολος.


Λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ οι εξελίξεις ήταν τέτοιες ώστε τα ΜΜΕ μπορούσαν να συγκεντρώσουν όλο το υλικό, να κάνουν ένα «λεπτό προς λεπτρό», όλες τις λεπτομέρειες της ημέρας.
Πως και πότε ξεκίνησαν όλα 

norman-atlantic

Όλα άρχισαν στις περίπου 04.30 τα ξημερώματα, όταν στο επιβατικό και οχηματαγωγό πλοίο με σημαία Ιταλίας, Norman Atlantic, ξέσπασε πυρκαγιά κάτω από αδιευκρίνιστη αιτία, στο γκαράζ και ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών με προορισμό την Ιταλία.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ απο Ιταλικό όμιλο και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες,222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.
Σε ελάχιστα λεπτά ήρθαν οι πρώτες πληροφορίες που ανέβασαν τον αριθμό των επιβατών και του πληρώματος, ενώ ξεκίνησε να γίνεται πιο ξεκάθαρη η εικόνα.


Κι ενώ συγγενείς και γνωστοί των επιβαινόντων προσπαθούν να μάθουν σε τι κατάσταση είναι οι δικοί τους άνθρωποι, τα ξένα ΜΜΕ έχουν ως κύρια είδηση το φλεγόμενο ιταλικό πλοίο, ανοικτά των Οθωνών και 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.

Πως έδρασε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

norman-atlantic2
Γίνονται και οι πρώτες επίσημες δηλώσεις από τον εκπρόσωπο Τύπου του Λ.Σ., Νίκο Λαγκαδιανό, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:

«το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή».

Όλες οι δηλώσεις του κ. Λαγκαδιανού, εδώ
na2
Σε συναγερμό ήταν από την πρώτη στιγμή και το υπουργείο Ναυτιλίας.

Από τη δική του πλευρά, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού προχώρησε στην ενημέρωση του πρωθυπουργού, συνέδραμε στην επιχείρηση με εναέρια και θαλάσσια μέσα, Σχετικά δείτε εδώ


Εν τω μεταξύ, τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων και Πληρωμάτων Ναυαγωσωστικών – Ρυμουλκών, σε ανακοίνωσή τους για το πλοίο «Norman Atlantic» τονίζουν:

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το κυνηγητό του κέρδους των εφοπλιστών δεν συμβιβάζεται με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Όπως έχει αποκαλυφθεί πίσω από τα τραγικά ναυάγια, πυρκαγιές κ.ά. βρίσκονται σοβαρές παραλήψεις της αξιοπλοΐας των πλοίων, με οδυνηρές συνέπειες για τους επιβάτες και τους ναυτεργάτες.


Με την πυρκαγιά που ξέσπασε το ξημέρωμα της Κυριακής 28 Δεκέμβρη 2014, στο γκαράζ του πλοίου «NORMAN ATLANTIC» με ιταλική σημαία, πλοιοκτησίας «VISEMAR DI NAVIGAZIONESRL», έχει ναυλωθεί από την «ΑΝΕΚ», τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή των 478 επιβαινόντων στο πλοίο.


Το γεγονός αυτό έχει γεννήσει πολύ σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με ακρίβεια και να ελεγχθεί αυστηρά η τήρηση των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

1. Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς, αν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης, αν υπήρχε η αναγκαία στεγανότητα του πλοίου και γιατί δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά από την αρχή;

2. Με δεδομένο ότι κάθε καθυστέρηση σε περίπτωση πυρκαγιάς εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη ζωή των επιβαινόντων, γιατί ενώ η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 4 περίπου το ξημέρωμα της Κυριακής 28 Δεκέμβρη, απομακρύνθηκαν μόνο 150 επιβάτες με σωσίβιες λέμβους και παρέμεινε στο πλοίο μεγάλος αριθμός επιβαινόντων, σε μια περιοχή (ανοικτά της Κέρκυρας) που μπορούν, παρά τις συγκεκριμένες (χωρίς υπερβολές) άσχημες καιρικές συνθήκες, να συμβάλλουν έγκαιρα στην επιχείρηση διάσωσης παραπλέοντα πλοία, πολεμικά πλοία, ρυμουλκά ανοικτής θαλάσσης και ελικόπτερα παντός καιρού;

3. Ποιο είναι το ιστορικό του πλοίου, αν είναι μετασκευασμένο οχηματαγωγό, αν δικαιολογείται η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων, αν η οργανική σύνθεση του πλοίου κάλυπτε τις ανάγκες, και αν ήταν επαρκή και λειτούργησαν τα μέσα διάσωσης;

4. Ποιο είναι το ιστορικό των ελέγχων του πλοίου, πως αντιμετωπίστηκαν οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ελέγχου στις 19 Δεκεμβρίου 2014 από τις Λιμενικές Αρχές στην Πάτρα, που έχουν αναρτηθεί στο σύστημα «EQUASIS», παρατηρήσεις πολύ σοβαρές που αφορούν την αξιοπλοΐα του «NORMAN ATLANTIC».

Από την πλευρά της, αργά το βράδυ εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ αναφέρει πως στο πλοίο πια υπάρχει μόνο καπνός και πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Μάλιστα, γίνεται λόγος για επιχείρηση με ανεμόσκαλες.


Σοκ και Δέος από την απόφαση των Ιταλών
Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίσσεται η διάσωση των 305 επιβαινόντων του Norman Atlantic, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο φλεγόμενο πλοίο.

 Έντονες διαφωνίες μεταξύ ελληνικών και ιταλικών αρχών έχει προκαλέσει η απόφαση των δεύτερων να σύρουν το κουφάρι του πλοίου σε απόσταση 50 μιλίων, παρά στις αλβανικές ακτές που δεν απέχουν ούτε 10 μίλια από το σημείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το πλοίο.

Αυτή τους η ενέργεια προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της και σε κάποιους υποψίες. 

Γιατί το κάνουν; Θέλουν να καλύψουν δικά τους λάθη ή δικές τους παραλείψεις αφού ως γνωστόν από πολύ νωρίς εκείνοι είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη της διάσωσης.

Σημειώνεται πως είναι οι ιταλικές αρχές που πήραν την πρωτοβουλία να ρυμουλκήσουν το Norman Atlantic στο Μπρίντιζι, το οποίο απέχει 50 ναυτικά μίλια αντί για το Δυρράχιο της Αλβανίας που βρίσκεται λιγότερο από 10 μίλια μακριά. 

Για την παραπάνω κίνηση, ούτε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις.

Μάλιστα πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας επεσήμαναν στο protothema.gr ότι ο υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε από τις ιταλικές αρχές ότι θα ρυμουλκηθεί το πλοίο στο Μπρίντιζι, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, προτείνοντας το πλοίο να κατευθυνθεί στην Αλβανία λόγω μικρότερης απόστασης.

Δείτε πως κάλυψε το crashonline.gr, λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση.

23.00: Τους 175 έφτασαν οι επιβάτες που έχουν διασωθεί.

22.00: Σε 172 ανέρχονται οι επιβάτες που έχουν διασωθεί.

21.05: Σοκ και δέος από την απόφαση των Ιταλών να ρυμουλκήσουν το πλοίο στο Πρίντεζι

20.40: Σταμάτησε η επιχείρηση ρυμούλκησης κάποια στιγμή γιατί κόπηκε ο κάβος 

20.38: Εκπρόσωπος ΑΝΕΚ: Ελεγχόμενη η κατάσταση στο Norman Atlantic. Τώρα υπάρχει μόνο καπνός. 
Πραγματοποιείται νέα επιχείρηση από πλοίο ανοιχτού τύπου που έχει προσεγγίσει προκειμένου να παραλάβει με ανεμόσκαλες και τους υπόλοιπους επιβάτες του.

20.23: Υπουργός Ναυτιλίας: Η φωτιά είναι υπό έλεγχο  

20.21: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η ρυμούλκηση αντιμετωπίζει πρόβλημα ελπίζουμε να λυθεί σε λίγα λεπτά


20.08: Το πλοίο θα ρυμουλκηθεί πιθανότατα στο Πρίντεζι, αν και η Ιταλία που είναι αρμόδια θα αποφασίσει για τον τελικό του προορισμό 

20.05: Νίκος Δένδιας: Το πλοίο έχει όντως πάρει κλίση 7 μοιρών 

19.40: Μαρτυρία επιβάτη, δημοσιογράφου ο οποίος ήταν σε άλλο πλοίο, στην ίδια περιοχή: Όλα ξεκίνησαν από μία έκρηξη, 61 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο Europa Cruises, πολύ ταλαιπωρημένοι και κουρασμένοι οι άνθρωποι 

19.35: Στους 165 οι διασωθέντες, συνεχίζεται η προσπάθεια 

19.23: Ο νεκρός, σύμφωνα με το ιταλικό RCC, λέγεται Ντούλης ή Δούλης Γεώργιος 

19.21: Έλληνας είναι ο νεκρός

19.20: Επιβεβαιώνονται από την Ιταλία οι δύο τραυματίες, ο ένας είναι στρατιώτης αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους 

19.10: Συγκλονιστική μαρτυρία επιβάτη: «Μπατάρει το πλοίο»

19.00: Ο καπετάνιος του «Norman Atlantic» έχει εμπειρία 21 ετών

18.54: Ιταλικό ρυμουλκό με το όνομα «Μαριέτα» φαίνεται να έχει δέσει το Norman Atlantic

18.50: Μεταφέρεται ο νεκρός στην Ιταλία μαζί και μία γυναίκα, πιθανότατα πρόκειται για τη σύζυγό του, την επιβάτη που διασώθηκε από τη γλίστρα του καραβιού

18.37: Στους 161 οι διασωθέντες, συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού των υπολοίπων επιβατών 

18.32: Βρέθηκε πτώμα στο νερό κοντά στο φλεγόμενο σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή

18.30: Νύχτα αγωνίας για τους 320 επιβαίνοντες που παραμένουτν στο πλοίο, καθώς έχει πέσει το σκοτάδι και αναμένεται επιδείνωση του καιρού

18.27:  Η γυναίκα που επίσης είχε εγκλωβιστεί στη γλίστρα του πλοίου Norman Atlantic και απεγκλωβίστηκε, μεταφέρεται για νοσηλεία στο Πρίντεζι

18.15: Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λ.Σ. επιβεβαίωσε τον έναν νεκρό, όπως και τους 156 που έχουν ως τώρα διασωθεί 

17.56: Στους 156 συνολικά οι διασωθέντες

17.55: Διασώθηκε η μέχρι πρόσφατα εγκλωβισμένη επιβάτις στη γλίστρα, από μέλη του πληρώματος και διασώστες. 

17.50: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από ιταλικά ΜΜΕ

17.42: Στους 149 οι διασωθέντες σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού

17.37: Στους 141 οι διασωθέντες 17.34: Διαρκής ενημέρωση του κέντρου ελέγχου στον Αντώνη Σαμαρά.

17.32: Rai: Όλη τη νύχτα θα συνεχιστεί η επιχείρηση διάσωσης, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση.

17.26: Προβλήματα στην επιχείρηση διάσωσης. Σε διαφορετικά πλοία μετεπιβιβάστηκαν έλληνες γονείς από το παιδί τους, όπως μετέδωσε το Mega.


17.25: Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να του δηλώσει τη διάθεση της γειτονικής χώρας να συμβάλλει στην επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική με όσα μέσα διαθέτει.

17.23: Ολοκληρώθηκε η μετεπιβίβαση των επιβατών από τη σωστική λέμβο.

17.22: Ελληνικό κλιμάκιο κατευθύνεται στην Κακαβιά για να παραλάβει έλληνες διασωθέντες. 

17.18: Ευεργετικό ρόλο για να μην επεκταθεί η φωτιά, έπαιξε η βροχή και το χαλάζι που έπεφτε στο σημείο, σύμφωνα με ειδικούς. 

17.10 Πλατφόρμα που θα βοηθήσει στον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων που επιχειρούν στο σημείο, αναμένεται σε λίγο. 

17.05:  Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για συγγενείς των επιβαινόντων, που θέλουν να ενημερωθούν: 210-4191714, 210-4191316

16.58: Στο Λέτσε μεταφέρθηκαν 8 τραυματίες μεταδίδει η «La Repubblica».

16.57: ΑΝΕΚ: Η φωτιά διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, προς στιγμήν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.  Εκπρόσωπος της εταιρίας, ανέφερε ότι το «Νorman Αtlantic», είχε όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, και δεν είχε διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα στα συστήματα ασφαλείας και συναγερμού του πλοίου. 

Όπως ανέφερε επιβάτης, υπήρχαν και οδηγοί οι οποίοι κοιμόντουσαν μέσα στα φορτηγά τους, στο γκαράζ, καθώς δεν είχαν καμπίνες, γεγονός που η εταιρία διαψεύδει.


16.55: Επιβάτης που διασώθηκε, τόνισε πως η φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε 2-3 σημεία.  

Ο ίδιος, μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως  «Ακούγαμε να σκάνε τα λάστιχα στα αυτοκίνητα, ακούγαμε εκρήξεις. 

Δεν υπήρξε συναγερμός Εμπαινε στις καμπίνες καπνός. Επικράτησε καπνός, δεν υπήρχε μία ρέγουλα. Δεν υπήρχε συντονισμός». 

Ο ίδιος είπε επίσης πως  «Μας έσβησε η μηχανή στη λέμβο και χτυπούσαμε πάνω στο καράβι. 

Ο καιρός ήταν πάρα πολύ κακός καιρός. Είχε σίγουρα 10 μποφόρ. Καταφέραμε να βρεθούμε στο πλάι του Spirit of Piraeus και ανεβήκαμε με σκάλα. Από τη λέμβο μας σώθηκαν όλοι. Μέσα ήταν και γυναίκες και παιδιά και ένας παπάς που έπεσε στη θάλασσα, αλλά τον έσωσαν».

16.44: Στους 140 ο αριθμός των διασωθέντων Βίντεο από το φλεγόμενο πλοίο:


16.30: Τρεις πολίτες της ΠΓΔΜ βρίσκονται στο πλοίο «Νorman Αtlantic» γνωστοποίησε, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μετά από επικοινωνία που είχε με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκεται για οδηγούς φορτηγών και, όπως μεταδίδουν, τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων είναι καλά στην υγεία τους.

16.23: Ακόμα 4 ώρες αναμένεται να διαρκέσει η επιχείρηση διάσωσης

16.13: Σοκαριστική μαρτυρία επιβάτη: «Δε μας βοήθησε κανείς» 16.12:  Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας ο καπετάνιος του πλοίου δεν ενημέρωσε άμεσα τόσο τις Ιταλικές όσο και τις Ελληνικές αρχές όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο γκαράζ του Νorman Αtlantic. 

Όπως μεταδίδει το enikos.gr, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η πρώτη ενημέρωση στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος έγινε στις 6:28 σχεδόν δύο ώρες μετά την έναρξη του περιστατικού.

16.10: Οδηγοί φορτηγών που ανήκουν σε δύο μεταφορικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Πάτρα, βρίσκονται πάνω στο φλεγόμενο «Norman Atlantic». Ειδικότερα, μέσα στο πλοίο βρίσκονται δέκα φορτηγά, οι πέντε οδηγοί εκ των οποίων είναι από την Αχαΐα. Επίσης, μέσα στο πλοίο είναι ένας γιατρός και ένας δικηγόρος από την Πάτρα.

16.07: Στους 134 οι διασωθέντες μέχρι στιγμής 16.03: Η λίστα με τα ονόματα των 28 Ελλήνων που έχουν διασωθεί

15.53: Και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Ρέντσι 15.46: 6 άτομα εκ των οποίων 4 ανήλικοι διασώθηκαν από ελληνικό Super Puma.

15. 39: Από τους 111 διασωθέντες, οι 40 βρίσκονται στο Aby Jeanette, 14 στο Cruise Europa, 49 (εκ των οποίων οι 25 είναι Έλληνες) στοSpirit of Pireus και 8 (εκ των οποίων 3 Έλληνες) στο Λέτσε.  Φωτογραφία από το Αnsa:

15.30: Τρεις οδηγοί από δύο μεταφορικές εταιρείες της Ζακύνθου, βρίσκονται στο «Νorman Αtlantic» και σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη μίας εκ των δύο εταιρειών είναι «όλοι καλά στην υγεία τους και περιμένουν να διασωθούν».

 O ίδιος, επεσήμανε πως τις τελευταίες ώρες είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία μαζί τους. Οι δύο από τους τρεις οδηγούς είναι ζακυνθινής καταγωγής και ο ένας είναι αλλοδαπός, ενώ όσον αφορά το φορτίο των φορτηγών, όπως ανέφερε ο ίδιος, αυτό ήταν λάδι που προοριζόταν για την Ιταλία.

15.27 Εντολή να αρχίσει επιχείρηση αερομεταφοράς επιβατών του ιταλικού επιβατηγού πλοίου δόθηκε στο ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας που ίπταται της περιοχής. 

Σε ετοιμότητα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, είναι άλλα 4 ελικόπτερα (μεταξύ των οποίων μεταφορικά ελικόπτερα του Στρατού Σινουκ) που βρίσκονται στην Κέρκυρα.

15.22: Ansa: Στους 111 ο αριθμός των διασωθέντων μέχρι 
στιγμής 15.20: Δραματική μαρτυρία συζύγου επιβαίνοντα: Μιλήσαμε στο τηλέφωνο και μου είπε, «Δεν μπορώ να αναπνεύσω, θα καούμε σαν τα ποντίκια. Να μας βοηθήσει ο Θεός «. 

15.16: Πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 109 άνθρωποι.  

15.10: Προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση πριν πέσει το σκοτάδι. 

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι ιταλικές αρχές, είναι να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση πριν πέσει το σκοτάδι καθώς στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή.

15.08: Η ΑΝΕΚ LINES, διαψεύδει το ότι το πλοίο έχει πάρει κλίση.  Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση,. Εν τω μεταξύ, στο σημείο βρίσκονται τρία ρυμουλκά και είναι σε εξέλιξη η μεταφορά όλων των επιβατών από ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «cruise europa».

xartis


15.03: Ρίψεις νερού από το ρυμουλκό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο γκαράζ του επιβατηγού πλοίου «Νorman Αtlantic», πραγματοποιεί εδώ και ώρα ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο.

14.54: Η ιταλίδα υπουργός άμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, τηλεφώνησε στον αλβανό ομόλογό της, ζητώντας του να διαθέσει στρατιωτικό πλοίο

14.49: Σε νοσοκομείο στην πόλη Πούλια, μεταφέρονται τραυματίες, όπως μεταδίδει η La Stampa

56
57

14: 46: Εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης δημοσιεύει η Rai: 


14.38: Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης από αέρος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του λιμενικού σώματος

14.36: Δεν υπάρχουν τραυματίες Δεν υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ των επιβατών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι περίπου 40 επιβάτες εγκατέλειψαν το πλοίο χρησιμοποιώντας τη σωσίβια λέμβο. Επτά άτομα ανακτήθηκαν από ελικόπτερο, μεταδίδει η «La Stampa»

14.30: «Κανιβαλισμός» από τη ¨La Repubblica» – Ζητάει ρεπορτάζ από τους επιβάτες Κύμα οργής στο Διαδίκτυο

14. 18: Επιδεινώνεται η κατάσταση, το πλοίο έχει πάρει κλίση, μεταδίδει η La Stampa

14.05: Ιταλικά ΜΜΕ: Υπό έλεγχο η φωτιά

14.01: Όπως μεταδίδει η La Stampa, ένα ιταλικό ελικόπτερο μεταφέρει 3 μωρά και 4 γυναίκες!

Βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ενώ παρουσίασαν μόνο συμπτώματα υποθερμίας. Την είδηση επιβεβαιώνει και η ιταλίδα υπουργός Άμυνας μέσω Twitter. 

14.00: Το ένα ρυμουλκό που ξεκίνησε από την Κέρκυρα επέστρεψε στο νησί λόγω της κακοκαιρίας. Το δεύτερο ρυμουλκό που απέπλευσε από την Πύλο βρίσκεται εν πλω προς την περιοχή του ατυχήματος 

Ferry catches fire off coast of Greece

13.56: Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες του Ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ansa.it, ένας άνδρας 58 χρονών που διασώθηκε, ήταν σε κατάσταση ήπιας υποθερμίας ενώ μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Galatina στο Λέτσε με ελικόπτερο από το κέντρο της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Ferry catches fire off coast of Greece

O άνδρας βρίσκεται σε καλή κατάσταση ενώ του παρέχονται οι πρώτες βοήθειες!


13.40: «Δυσκολεύονται άνθρωποι να αναπνεύσουν από τους καπνούς», ανέφερε νωρίτερα επιβάτης μιλώντας στο Mega.

23

13.37: Αγωνία για τους 222 που βρίσκονται εν πλω. 

13.35: Στους 56 οι διασωθέντες μέχρι στιγμής. 47 βρίσκονται στο Spirit Pireus, 1 περισυνελέγη από ιταλικό ελικόπτερο και άλλοι 7 περισυνελέγησαν από δεύτερο ιταλικό ελικόπτερο.

13. 26: Ελικόπτερο στο σημείο παραλαμβάνει ανθρώπους, σύμφωνα με δηλώσεις του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι!


13.03: Το Super Puma, που πετά πάνω από το φλεγόμενο καράβι, εντόπισε 2 από τους επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί στην τσουλήθρα. 

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη για το πως θα τους απομακρύνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο θα αναλάβει το Super Puma.

13.00: Ακόμα 4 άνθρωποι περισυνελέγησαν από σωστική λέμβο.

12. 53: Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, κάνουν λόγο για δύο ανθρώπους που έχουν πέσει στη θάλασσα και αγνοούνται και για δύο ακόμα εγκλωβισμένους στην τσουλήθρα.  

Το κανάλι επικαλέστηκε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού.  

12.44: Σε Κέρκυρα και Άκτιο τα 6 ελληνικά ελικόπτερα Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή όπου πλέει το ιταλικό επιβατηγό πλοίο, τα 6 ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν τεθεί στη διάθεση των αρμοδίων ιταλικών αρχών για τη διάσωση των επιβαινόντων στο ιταλικό φορτηγό πλοίο έχουν μετασταθμεύσει στην Κέρκυρα και στο “Ακτιο. 

1232

Στο νησί αναμένεται να καταφθάσει άλλο ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ της περιοχής που βρίσκεται το πλοίο ίπταται αεροσκάφος C-130. 

Τα ελικόπτερα παραμένουν σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν στην επιχείρηση διάσωσης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και εφόσον απαιτηθεί.

12.39:  Ανακοίνωση της ANEK LINES Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο “NORMANATLANTIC” της εταιρείας “VISEMARdiNavigazioneS.R.l.”, ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολόγια γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία.

12.26: Στη Ρώμη βρίσκεται το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων για τη διάσωση του φλεγόμενου πλοίου Norman Atlantic. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο τύπου λιμενικού, υπάρχει συντονισμός των ιταλικών και ελληνικών αρχών στην επιχείρηση διάσωσης, ενώ στην περιοχή βρίσκονται ήδη οκτώ πλοία.

Ακόμα δύο ρυμουλκά έχουν ξεκινήσει από την Ελλάδα, δύο πυροσβεστικά από την Κέρκυρα και ένα ακόμα ρυμουλκό από την Ιταλία. 

Έχει επίσης  απογειωθεί ένα super puma. Σημειώνεται ότι 42 επιβάτες, από τους 150 που βρίσκονταν σε σωσίβια λέμβο έχουν μετεπιβιβαστεί με ασφάλεια.


Ο εκπρόσωπος του λιμενικού υπογράμμισε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς καθώς πνέουν άνεμοι έως και εννιά μποφόρ, ενώ πέφτει χαλάζι και βροχή. 

Στο σκάφος βρίσκονται 234 Έλληνες επιβάτες και ακόμα 34 μέλη του πληρώματος. 


12.23: Ο καπετάνιος δήλωσε πως δεν υπάρχουν θύματα, μεταδίδει η La Republica, ενώ το ίδιο μέσο αναφέρει πως στο πλοίο υπάρχουν οικογένειες με μωρά.

111
12.22  Στον θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ μετέβη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

12.15: Ιταλικά ρυμουλκά θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το πλοίο, εντός λίγων λεπτών,  σύμφωνα με τον έλληνα πρέσβη στη Ρώμη, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

12.11: Επικοινωνία Κουτσούμπα – Βαρβιτσιώτη  Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προκειμένου να ενημερωθεί για την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου «Νorman Αtlantic», στο οποίο νωρίς το πρωί της Κυριακής εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά.


Ο Δ. Κουτσούμπας αφού ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Μ. Βαρβιτσιώτη του ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να κάνει το καλύτερο δυνατό με προτεραιότητα να μην κινδυνεύσει καμιά ανθρώπινη ζωή. 



12.01: Λιμενικό: 422 επιβάτες αυτήν την ώρα στο πλοίο, 56 μέλη πληρώματος, 42 οι διασωθέντες που βρίσκονται στο «Spirit of Piraeus».


11.50: Ένα super puma αναμένεται στο σημείο από στιγμή σε στιγμή. 11.46: Ο υπουργός ναυτιλίας για το φλεγόμενο πλοίο: 


11.41: Μαρτυρία στη ΝΕΡΙΤ μέσα από το πλοίο: «Σπάσαμε τα παράθυρα, δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε»

123
11.30: Το ιταλικό rainews.it δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το φλεγόμενο πλοίο αλλά και την επιχείρηση διάσωσης.      

fotia karavia1fotia karaviafotia karavia2fotia karavia3fotia karavia4 fotia karavia5 fotia karavia6 fotia karavia7
11.29: Συνεχής επικοινωνία Σαμαρά – Ρέντσι 

11.28: «Αυτή τη στιγμή το καράβι καίγεται ολοσχερώς», ανέφερε πριν από λίγο επιβάτης του πλοίου.

11.24: Απομαρύνθηκαν τα ελικόπτερα από το σημείο λόγω των δυνατών ανέμων.   


11.21: Το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» απέπλευσε σήμερα στις 9.15 ο πρωί από το λιμάνι της Πάτρας, με κατεύθυνση την Αδριατική θάλασσα, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, στο επιβατικό πλοίο «Norman Atlantic». 

Στο πυροσβεστικό σκάφος επιβαίνουν 16 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, ενώ όσον αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί για να φθάσει στο «Norman Atlantic», εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσει.

55
11.15: «Δεν ξέρουμε αν θ αντέξουμε μ” αυτές τις συνθήκες.
Τα πατώματα βράζουν.

Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το πλήρωμα.
Τρέμουμε από το κρύο» ανέφερε επιβάτης στο Mega.

Όπως είπε ο ίδιος, τα πλοία που έσπευσαν να βοηθήσουν δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

11.02 Το υπουργείο Ναυτιλίας ενημέρωσε ότι στο πλοίο μεταβαίνουν 478 άνθρωποι και όχι 466, όπως έκαναν λόγο οι αρχικές πληροφορίες.  10.56: Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των ελλήνων επιβατών, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλιάς. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκεται 268 συμπατριώτες μας.

10. 38: Μπλακ άουτ εμπόδισε τη σωστή λειτουργία των σωστικών λεμβών 


Τα ιταλικά ΜΜΕ, κάνουν λόγο για μπλακ άτουτ που σημειώθηκε στο πλοίο και το οποίο εμπόδισε τη σωστή λειτουργία των σωστικών λέμβων, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αντώνη Μπιδέρη, ο οποίος μίλησε στον Real FM. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιβάτες μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερα καταστρώματα.

10.30: 150 επιβάτες ασφαλείς Πολιορκητικό κλοιό γύρω από το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», προσπαθούν να κάνουν επτά πλοία που βρίσκονται στο σημείο, για να αντιμετωπίσουν τις κακές καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή, προκειμένου να γίνει η ασφαλής αποβίβαση όλων των επιβατών.

Έως τώρα από το πλοίο, που βρίσκεται 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας στο στενό του Οτράντο, έχουν αποβιβαστεί 150 επιβάτες στο φορτηγό πλοίο «spirit of Piraeus». 

Στο σημείο σπεύδει ρυμουλκό πλοίο και πυροσβεστικά σκάφη, ένα από την Ηγουμενίτσα και δύο από την Ιταλία.

Η φωτιά στο πλοίο εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ένα από τα γκαράζ του, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το «Νorman Αtlantic» επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση και ομίχλη.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία, μέσω Ηγουμενίτσας,επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα, 125 φορτηγά, 3 λεωφορεία 84 ΙΧ, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι περισσότετοι επιβάτες αναμένεται να επιβιβαστούν στο κρουαζιερόπλοιο «cruise europa», ενώ ένα δεξαμενόπλοιο και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ερευνούν τα σωστικά βαρελάκια που ρίχτηκαν στη θάλασσα και παρασύρθηκαν από την αέρα μήπως σε κάποια από αυτά βρίσκονται κάποιος επιβάτης. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, πού θα μεταφερθούν οι επιβάτες όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση.


10.15: «Καιγόμαστε και βυθιζόμαστε» είπε επιβάτης μιλώντας στο Mega, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να μας σώσει κανείς».

 Ο ίδιος, τόνισε πως η φωτιά επεκτείνεται ενώ ανέφερε πως «το πλοίο είναι ακυβέρνητο». «Τα καράβια δεν μπορούν να προσεγγίσουν», είπε επίσης.

Παράλληλα, οι επιβάτες καταγγέλλουν κακό συντονισμό στην επιχείρηση, δεν έχει βρεθεί λύση εδώ και 6 ώρες.

4
10. 10 Κικίλιας: «Υπομονή και ψυχραιμία» «Το Cruise Europa, το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή, συντονίζει αυτή τη στιγμή τη διάσωση σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες» σημείωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον Real FM και στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνδράμει με εναέρια μέσα» ενώ «το ιταλικό κέντρο διάσωσης συντονίζει την όλη επιχείρηση» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας. Στο μεταξύ, προς την περιοχή πλέουν πλοιάρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπως ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για υπομονή και ψυχραιμία.

10. 00: Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης Λίγο νωρίτερα, με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και αφού ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, στο σημείο έσπευσαν 3 ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας , ένα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

5

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, ένα  ακόμα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού και η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ έλαβαν εντολή να συνδράμουν στην επιχείρηση διάσωσης των 466 επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου.
Ωστόσο, οι κακές καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν τη διάσωση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: