Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Tα όνειρα θερινής νυκτός για παραχώρηση F-15 από τις ΗΠΑ

panos-kammenos-Symmaxoi-ki-Antixristoi
Επιμένει στο αίτημά του για παραχώρηση αεροσκαφών F-15 από τις ΗΠΑ, ο Πάνος Καμμένος.


Κι όλα αυτά παρά τις έντονες αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας του λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης και υποστήριξης των αεροσκαφών αλλά και λόγω της παλαιότητάς τους. 


Ο ΥΕΘΑ όμως επιμένει στην άποψη ότι τα F-15, μπορούν να καλύψουν με άνεση τον αμυντικό χώρο Ελλάδας-Κύπρου.

Ο Πάνος Καμμένος είναι ουσιαστικά υπέρ της "ανάστασης" του ενιαίου αμυντικού δόγματος ή κάποιας παραλλαγής του.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θεωρούνταν το φαβορί το 1999 όταν τελικά και αποφασίστηκε η αγορά των F-16 Block 52+. 

Να σημειωθεί πως σε επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρας στις ΗΠΑ ως αρχηγός της αξιωματικός αντιπολιτεύσεως. 


Τέθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της αποτρεπτικής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με την Τουρκία. Στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών F-15. 

Εν μέσω των μεγάλων περικοπών στο τακτικό προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου άμυνας η αμερικανική Αεροπορία πρόκειται να αποσύρει 51 μαχητικά αεροσκάφη F-15C/D αφήνοντας την USAF με 179 Eagle. 


Από τα 51 μαχητικά που θα αποσυρθούν, τα 21 πρόκειται να προέλθουν από βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό όπως στη Βρετανία, στο Lakenheath ή στην Kadena Air Base στην Οκινάουα όπου υπηρετούν 54 F-15.


Η απόσυρση των 51 F-15 θα γίνει σε βάθος πενταετίας. Βέβαια οι προτεινόμενες αποσύρσεις δε θα σταματήσουν στα F-15 καθώς ήδη έχουν δρομολογηθεί προτάσεις που περιλαμβάνουν όλο τον στόλο των A-10 και U-2, 6 E-8, 7 E-3, 100 MQ-1. 


Μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής είναι ανοιχτές στην “προσφορά” τουλάχιστον 10 μεταγωγικών ελικοπτέρων CHINOOK και συζητάνε για την “παρχώρηση” 48 ελικοπτέρων Black Hawk. 

Η Ελλάδα έχει ζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν μεταχειρισμένους πολλαπλούς εκτοξευτές MLRS και υπήρξε το ενδεχόμενο παραχώρησης HIMARS. 

Πάντως τα τα F-15 και F-15B είναι ήδη μουσειακά αντικείμενα. Σύμφωνα με τον υπουργό θέλουμε 25 F-15C /D.  

Το σίγουρο είναι για να είμαστε σοβαροί πως το ζήτημα των F-15 θα έχει αυτό το κατάληξης των 400 M1A1 Abrams των οποίων το κόστος έφτασε στα 1,2 δις ευρώ μαζί με συντήρηση, υποστήριξη, follow on support και φυσικά πυρομαχικά.


Και επειδή ως γνωστόν "λεφτά δεν υπάρχουν" μην τρέφουμε αυταπάτες. Σίγουρα το -15C /D είναι ένα εξαιρετικών επιδόσεων αεροσκάφος εναέριας υπεροχής αλλά το "ταμείο είναι μείον" στο ΥΕΘΑ.  


Άλλωστε αυτό που προέχει είναι η υποστήριξη των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων με αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμούς καθώς και με απρόσκοπτη ροή ανταλλακτικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: