Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει πως ο γνωστός σε όλους μας «μακεδονικός χαλβάς» έγινε... σκέτος χαλβάς.
Aπό πριν επικυρωθεί η Συμφωνία είχαμε προειδοποιήσει ότι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία ή Μακεδονικός στην επωνυμία τους ή στην επωνυμία των προϊόντων τους είναι πάρα πολλές και μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η αποκλειστικότητα για τη χώρα μας κινδυνεύει να χαθεί.
***Προχθές ο Μάθιου Νίμιτς μιλώντας για την Συμφωνία των Πρεσπών παραδέχθηκε ότι με αυτή την συμφωνία «υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’…», τόνισε ότι θα υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών και των ανθρώπων, όμως, όπως κάθε τι, θα τα επεξεργάζονται.
«Οι Αμερικανοί κι οι Καναδοί έχουν ακόμη ζητήματα που προσπαθούν να λύσουν», είπε "χαριτολογώντας".
Σημειώνεται ότι η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα αυτό και τις δηλώσεις Νίμιτς
«Έναν μόλις μήνα από την ψήφιση της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών, εκείνοι, που την υποστήριξαν με πάθος ανακαλύπτουν ή αποκαλύπτουν τώρα, τα προβλήματα, που αυτή προκαλεί», σχολιάζει η Φωτεινή Αραμπατζή.
«Ο κ. Μάθιου Νίμιτς, που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του, όπως συνηθίζει να λέει, στο θέμα των Σκοπίων παραδέχθηκε χθες σε δηλώσεις του, κατόπιν εορτής, ότι υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του όρου “Μακεδονία”.
Παραδέχθηκε δηλαδή αυτό, που εδώ και μήνες η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνουν.
»Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνο δεν ευνοεί τα προϊόντα της Μακεδονίας μας, όπως ψευδώς προπαγάνδιζαν το προηγούμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός και ο κ. Κοτζιάς, αλλά θα προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα σε σχέση με τη χρήση εμπορικών επωνυμιών, σημάτων και ονομασιών προϊόντων από τον τόπο προέλευσης.
Αποδεικνύεται, και δια στόματος Νίμιτς, πως μόνο στο μυαλό του κ. Τσίπρα και του κ. Κοτζιά υπήρχε η άποψη ότι τα προϊόντα της Μακεδονίας μας δεν κινδυνεύουν, όπως ισχυρίζονταν, όταν 32 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο του 2018, επισημαίναμε το πρόβλημα.
»Σήμερα, μετά τις δηλώσεις Νίμιτς, όλοι δυστυχώς κατανοούν πως η Βόρειος Ελλάδα και η Μακεδονία μας εισέρχονται σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και διαπραγματεύσεων με εμφανή τον κίνδυνο να πληγούν, ονομαστά προϊόντα της μακεδονικής γης, όπως τα μακεδονικά κρασιά ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ),ενώ άγνωστη θα είναι η τύχη πλειάδας άλλων προϊόντων, όπως ο μακεδονικός χαλβάς, κλπ.
»Ας εξηγήσει τώρα ο κ. Τσίπρας στους παραγωγούς και επιχειρηματίες της Μακεδονίας γιατί η Κυβέρνησή του εκχώρησε κεκτημένα δικαιώματα και έφερε τη χώρα προ τετελεσμένων.
Εκτός και αν πιστεύει και εκείνος ότι οι πιο νόστιμες ντομάτες στον κόσμο είναι οι “μακεδονικές”, όπως προκλητικά έγραφε στο Facebook ο Νικολά Ντιμιτρόφ ήδη από τον Ιούνιο του 2018!», καταλήγει.
Σύμφωνα με το Ε.Β.Ε.Π. (Εμπορικό Βιομηχανικό Επιεμλητήριο Πειραιώς) πλέον και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ένα σήμα και μια επωνυμία που ανήκε αποκλειστικά στην Ελλάδα κινδυνεύει να χαθεί, καθώς οι επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή το “Βόρεια Μακεδονία”.
Η ανακοίνωση του ΕΒΕΠ:
Το Ε.Β.Ε.Π. συνεχίζει, και μετά την ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή για την κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών», να υποστηρίζει την πάγια θέση των παραγωγικών φορέων, αναφορικά με την προστασία των ελληνικών εμπορικών σημάτων με την επωνυμία «Μακεδονία».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Β.Ε.Θ., ο τίτλος χρησιμοποιείται στην επωνυμία 182 επιχειρήσεων όλων των κλάδων και από 39 επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου, ενώ σε 4.000 ανέρχονται οι περιπτώσεις των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τον όρο για τα προϊόντα τους.
Το «Μακεδονικό» σήμα, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ορατός κίνδυνος να χαθεί ως εμπορικό σήμα ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων.
Οι επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το νέο τους όνομα «Βόρεια Μακεδονία», όπως αυτό νομιμοποιήθηκε και δημοσιοποιήθηκε διεθνώς.
Ειδικότερα, και για να μην υπάρξουν ζητήματα εξαιτίας της ασάφειας στη χρήση του όρου «Μακεδονία», καλείται η Ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει, κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία, ώστε να λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων και να προστατευτούν οι επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάνουν όλα τα παράγωγα του όρου «Μακεδονία».
Αναφορικά με τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), κανονικά, δεν θα πρέπει να τεθεί κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι αυτά έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επειδή στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα προϊόντα, που το εμπορικό τους σήμα περιλαμβάνει παράγωγα του όρου «Μακεδονία», θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις ενδεχομένως συμφερόντων άλλων χωρών, με έδρα την γειτονική χώρα.
Τα Επιμελητήρια και οι φορείς της Βορείου Ελλάδος ανέδειξαν επανειλημμένως, με επιστολές τους στη Κυβέρνηση, το πρόβλημα, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους για το θέμα, με τη πρόταση να παγώσει η διαδικασία και να εξεταστεί το ιστορικό της κάθε επιχείρησης που παράγει ή εμπορεύεται προϊόντα με τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγά του.
Το Ε.Β.Ε.Π. επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά τις τρεις απαραίτητες επίσημες διαδικασίες κατοχύρωσης εμπορικού σήματος από τις επιχειρήσεις, που είναι ξεχωριστά οι ακόλουθες:
1. Εθνικό σήμα
• Ηλεκτρονική Υποβολή • Παράβολο του Δημοσίου 110 ευρώ για την πρώτη κλάση και για κάθε επιπλέον κλάση και μέχρι και τη δέκατη, παράβολο 20 ευρώ. • Η σχετική απόφαση Καταχώρισης δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (ΓΓΕ) μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία κατάθεσης.
2. Κοινοτικό σήμα ΕΕ
• Ηλεκτρονική Υποβολή https://euipo.europa.eu/ohimportal/ Αλικάντε Ισπανίας
• Το βασικό τέλος καλύπτει μία κλάση και ανέρχεται σε 850 ευρώ για ηλεκτρονική αίτηση, ενώ για έντυπη 1.000 ευρώ.
• Το τέλος για τη δεύτερη κλάση προϊόντων και υπηρεσιών ανέρχεται σε 50 ευρώ.
• Το τέλος για την τρίτη και κάθε επιπλέον κλάση ανέρχεται σε 150 ευρώ ανά κλάση.
• Από την ημερομηνία δημοσίευσης και μετά, κάθε τρίτο πρόσωπο που πιστεύει ότι το σήμα δεν πρέπει να καταχωριστεί έχει προθεσμία τριών μηνών να προβάλει τις αντιρρήσεις του.
Μετά την άπρακτη παρέλευση αυτής της προθεσμίας το σήμα μπορεί να καταχωρηθεί.
Όποια προθεσμία ταχθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερη του μηνός και μεγαλύτερη των 6 μηνών.
3. Διεθνές σήμα
• Η κατοχύρωση ενός σήματος σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η όλη διαδικασία αποστολής στο διεθνές γραφείο γίνεται μέσω Διεύθυνσης Εμπορικής Ιδιοκτησίας της Ελλάδος το οποίο κάνει τους βασικούς ελέγχους.
• Βασική προϋπόθεση η ύπαρξη ενός σήματος βάσης, είτε εθνικό, είτε κοινοτικό.
Το έντυπο της αίτησης διατίθεται μέσω Internet στο site του Διεθνούς Γραφείου www.wipo.int στη Γενεύη.
• Ένα παράβολο των 15 ευρώ, για αποστολή της αίτησης στο Διεθνές Γραφείο Σημάτων.
• Το βασικό τέλος της αίτησης για το διεθνές σήμα ανέρχεται στο ποσό των 653 ελβετικών φράγκων για ασπρόμαυρο σήμα ή 903 ελβετικών φράγκων για έγχρωμο σήμα.
• Ο χρόνος που απαιτείται για την απόφαση είναι έως 18 μήνες.
Τελικά θα πρέπει η κυβέρνηση να μας εξηγήσει τι είναι αυτό ακριβώς που πέτυχε με την Συμφωνία των Πρεσπών και σε τι διασφαλίζεται η χώρα.
***Προχθές ο Μάθιου Νίμιτς μιλώντας για την Συμφωνία των Πρεσπών
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου