Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Απίστευτα Χαμηλά τα ποσοστά της Επάνδρωσης των Στελεχών στις Ε.Δ

Tο υπουργείο Άμυνας επιδιώκει να επανέλθει ο αριθμός στα επίπεδα προ Μνημονίου, καθώς η έλλειψη χαμηλόβαθμων στελεχών έχει επιπτώσεις στην επάνδρωση και τη λειτουργία των Μονάδων σε όλους τους Κλάδους


Από τον Ανδρέα Κούτρα


Να επαναφέρει τον αριθμό των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές στα προ Μνημονίων επίπεδα επιδιώκει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις από την «ανυπαρξία» χαμηλόβαθμων αξιωματικών και υπαξιωματικών, σε κρίσιμες ειδικότητες, είτε αυτοί είναι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών είτε τεχνικοί και μηχανικοί πλοίων, αρμάτων μάχης ή ελικοπτέρων, γίνονται ανησυχητικά και απειλούν το αξιόμαχο.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο Β΄ Κλάδος του ΓΕΕΘΑ έχει αναλάβει και έχει συντάξει έγγραφη πρόταση βάσει της οποίας ο αριθμός των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές θα επανέλθει στους περίπου 1.400 ανά ακαδημαϊκό έτος.


Αυτό ωστόσο δεν θα γίνει μονομιάς αλλά σταδιακά, σε βάθος 4ετίας, από τον επόμενο χρόνο.


Αυτό σημαίνει ότι και φέτος ο αριθμός των εισακτέων θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, περίπου δηλαδή στους 800 πρωτοετείς των Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.


Ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι το σημαντικό και απαραίτητο βήμα της αύξησης των νοεισαχθέντων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών θα γίνει σταδιακά, προκειμένου να μην προσκρούσει σε αντιδράσεις είτε των δανειστών (σ.σ.: βρισκόμαστε υπό επιτροπεία) είτε του υπουργείου Οικονομικών, αφού πρόκειται επί της ουσίας για νέες προσλήψεις και δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.


Οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών βλέπουν μόνο αριθμούς και δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν στο Στράτευμα, στην άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, από τη μείωση κατά 50% των εισακτέων στις στρατιωτικών σχολές τα τελευταία χρόνια.


Η πρώτη περικοπή έγινε με την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο, το 2010-2011, και στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμη δύο, μειώνοντας τον αριθμό των δυνάμει νέων αξιωματικών και υπαξιωματικών από τους 1.400-1.500, της προ Μνημονίων εποχής, στους 800 το 2014-2015.


Ορισμένα χρόνια μάλιστα ο αριθμός των εισακτέων υποχώρησε και κάτω των 800.




Η μόνη προσπάθεια που έγινε από πλευράς υπουργείου Εθνικής Αμυνας τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να ανασχεθεί σε έναν βαθμό ο κατήφορος «παραγωγής»


Δεν καλύπτονται τα τεράστια κενά από τις αποχωρήσεις έμπειρων αξιωματικών


Η «κυριακάτικη δημοκρατία» σε δημοσίευμά της πριν από περίπου δύο μήνες είχε επισημάνει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στις Ενοπλες Δυνάμεις ελλείψει αξιωματικών – υπαξιωματικών σε χαμηλούς βαθμούς, αλλά και νέας ηλικίας, καθώς ο μέσος ηλικιακός όρος των υπηρετούντων στελεχών έχει ανέβει σε επίσης ανησυχητικά επίπεδα.


Συγκεκριμένα, από τη Ναυτικών Δοκίμων προ κρίσης αποφοιτούσαν 50 μάχιμοι αξιωματικοί και 40 μηχανικοί, ενώ σήμερα ο αριθμός είναι στους 20 και 10 αντίστοιχα. Από τη ΣΜΥΝ αποφοιτούσαν μέχρι και 300 υπαξιωματικοί, ενώ τώρα ο αριθμός τους μετά βίας φτάνει τους 100.


Σε καμία περίπτωση αυτά τα στελέχη δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό, αφού ο αριθμός των πλοίων (φρεγάτες, ΤΠΚ, υποβρύχια, κανονιοφόροι και άλλες μονάδες) είναι συγκεκριμένος και στην πλήρωση των θέσεων μίας πολεμικής μονάδας δεν χωρούν εκπτώσεις.


Ακόμη πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα στους υπαξιωματικούς και σε τεχνικές ειδικότητες.


Τα οργανογράμματα πολλών μονάδων παρουσιάζουν κενά και σε αρκετές περιπτώσεις οι ανάγκες καλύπτονται χάριν του φιλότιμου και της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλει το υπάρχον προσωπικό.




Εντός του προηγούμενου έτους στην Πολεμική Αεροπορία υποβλήθηκαν συνολικά 73 αιτήσεις παραίτησης ή αποστρατείας αξιωματικών, εκ των οποίων οι 35 αφορούσαν ιπταμένους.


Η πλειονότητά τους ήταν επισμηναγοί, αντισμήναρχοι και σμήναρχοι, στελέχη με ιδιαίτερη πείρα, την οποία θα μπορούσαν να μεταφέρουν στις νεότερες γενιές των ιπταμένων.


Αντ’ αυτού, επιλέγουν να φύγουν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε αεροπορικές εταιρίες του εξωτερικού ή και του εσωτερικού.




Η τελευταία σειρά της Σχολής Ικάρων που ορκίστηκε απέδωσε μόλις 30 πιλότους, όταν το 2018 υπέβαλαν αίτηση παραίτησης ή αποστρατείας 35 πιλότοι, χωρίς στον αριθμό αυτόν να συμπεριλαμβάνονται οι ιπτάμενοι που αποστρατεύτηκαν στις κρίσεις του περασμένου Μαρτίου.


Προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, αλλά και στον Στρατό, εκεί όπου οι ανάγκες στελέχωσης των μονάδων είναι ακόμη μεγαλύτερες.


Το γεγονός ότι οι τελευταίες προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών έγιναν το 2005 εντείνει τη λειψανδρία και αυξάνει τις δυσλειτουργίες των μονάδων.




Ειδικά ο Στρατός Ξηράς αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα επάνδρωσης των Ειδικών Δυνάμεων, σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού ο μέσος όρος ηλικίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.


Επομένως, η ενίσχυση και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με νέους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς σε μεγαλύτερο αριθμό συνιστά επιτακτική ανάγκη


νέων στελεχών ήταν να περάσει διάταξη, σύμφωνα με την οποία να υπάρχουν και επιλαχόντες, που κάλυπταν τις θέσεις αυτών που αποχωρούσαν είτε για λόγους επιλογής άλλης σχολής είτε γιατί τα έβρισκαν «μπαστούνια» στις στρατιωτικές σχολές.


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι το επόμενο διάστημα η έγγραφη πρόταση αύξησης των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές θα περάσει από τα αρμόδια όργανα και το Συμβούλιο Αμυνας, και αμέσως μετά, υπό τη μορφή υπουργικής απόφασης, θα προωθηθεί στο υπουργείο Οικονομικών.



Στο γεγονός πάντως ότι δεν θα ισχύσει από φέτος η σταδιακή αύξηση των εισακτέων, αλλά από του χρόνου, ορισμένοι προσδίδουν και προεκλογικό χαρακτήρα.


Οπως και να έχει, η δημιουργία νέας γενιάς αξιωματικών και υπαξιωματικών, σε αριθμό ικανό να στελεχώσει τις κρίσιμες θέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι αδήριτη ανάγκη.


Πόσο μάλλον όταν έχουν να γίνουν προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών εδώ και 13 χρόνια και οι παραιτήσεις-αποστρατείες υπήρξαν κατά κύματα, προκαλώντας κενά σε κρίσιμες ειδικότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: