Το ραντάρ κατασκευάζεται στην Κρήτη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στον «πόλεμο» των κοιτασμάτων.
Η επιλογή της Κρήτης βέβαια για την κατασκευή του συστήματος δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς οι εξελίξεις της Α.Μεσογείου θα επεκταθούν προσεχώς και νοτίως της Κρήτης.
Όπως έχει αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το Ισραήλ επιχειρεί να χαλυβδώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με την Ελλάδα, μέσω της δημιουργίας ενός ***αμφίβιου «τείχους» στο Αιγαίο.
Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, ειδικότερα στον τομέα άμυνας και ασφάλειας, ενισχύονται συνεχώς.
Κοινές εκπαιδεύσεις και μηνύματα στήριξης απέναντι στον κοινό εχθρό, πρωταγωνίστησαν κατά το τελευταίο έτος στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σε αυτό το κλίμα, το Τελ Αβίβ επιχειρεί να φέρει ακόμα πιο κοντά τις Ένοπλες Δυνάμεις Ισραήλ και Ελλάδας, στα πλαίσια κοινών αμφίβιων επιχειρήσεων, που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε περιοχές του Ισραήλ.
Πέρα από την πολιτική συνεργασία, η οποία θα επιβεβαιωθεί προσεχώς στην Κρήτη κατά την τριμερή Ελλάδας – Ισραήλ – Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την έγκριση των ΗΠΑ, υπάρχουν και βήματα επιχειρησιακού συντονισμού.
Στην κορυφή βρίσκεται το ραντάρ Long Horizon, που θα κατασκευαστεί στην ανατολική Κρήτη και θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ισραήλ.
Η Αθήνα ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως γι’ αυτό το έργο, στο οποίο συμμετέχει από κοινού με την Ιερουσαλήμ με ένα κόστος που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, ιδιαίτερα για τον μειωμένο αμυντικό προϋπολογισμό της Ελλάδας.
Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με το Ισραήλ στην παροχή τεχνογνωσίας αλλά και εμπειρικών γνώσεων στο Ναυτικό της χώρας, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια.
Οι Ισραηλινοί θα συμμετάσχουν μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις στην άσκηση «Noble Dina ’19» και έπειτα θα επιστρέψουν στη Χάιφα, αφού κάνουν στάσεις στη Μήλο και στη Ρόδο.
Η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι κάτι νέο, ωστόσο διαρκώς ενισχύεται, αφενός λόγω της στρατηγικής συναντίληψης σε πολλά ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή σταθερότητα, αφετέρου διότι η Αθήνα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπλήρωσης ορισμένων εξοπλιστικών κενών από το Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη ενοικιάσει από το Ισραήλ επτά drones που επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τη διευκόλυνση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
Χαρακτηριστικό της αυξημένης στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ήταν *** η απάντηση του Τελ Αβίβ στη τουρκική προπαγανδιστική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», με την άμεση επέμβαση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σε «ασκήσεις» πάνω από την Κύπρο.
Πολεμικές ασκήσεις από 8 ισραηλινές πολεμικές μοίρες με πληθώρα αεροσκαφών μεταξύ των οποίων και F-35, είχαμε προ ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο από το Τελ Αβίβ, σε μια «απάντηση» στις πρόσφατες απειλές Ερντογάν-Ακάρ, περί 462 χιλιάδων τετραγωνικών μιλίων «γαλάζιας πατρίδας» σε μια έξαρση του τουρκικού νέο-οθωμανισμού στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ διεξήγαγε αεροπορική άσκηση πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρο), με μαζικές εξόδους 30 μαχητικών αεροσκαφών F-16Cs των 101, 110, 115 και 117 μοιρών, 10 μαχητικών αεροσκαφών F-16D των 105 και 109 μοιρών, πάνω από 20 αεροσκαφών F-15B / C / D των 106 & 133 μοιρών, καθώς και 6 -8 αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35A της 140 μοίρας.
Το Ισραήλ παίρνει σαφώς την «σκυτάλη» από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και αεροπορία (η οποία μάχεται καθημερινά στο Αιγαίο) και σε αγαστή συνεργασία με την Αθήνα, δείχνει τα «δόντια της» στον υπερφίαλο Τούρκο ηγέτη που ονειρεύεται την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, διότι αυτό ακριβώς κάνει ότι και να δηλώνουν πολλοί ειδικοί και μη, σε Ελλάδα και αλλού.
***αμφίβιου «τείχους» στο Αιγαίο.
*** η απάντηση του Τελ Αβίβ
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου